Ziua Logo
  Nr. 4022 de vineri, 31 august 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Bucurestii nu au dovezi in scandalul vizelor

Ministerul Afacerilor Externe face zid in fata corpului diplomatic roman

Dupa ce a refuzat, saptamana trecuta, sa expedieze "pe scari" acuzatiile emise, recent, de oficialii moldoveni la adresa unor diplomati romani acreditati la Chisinau, suspectati ca ar fi primit mita in schimbul facilitarii obtinerii de vize pentru tara noastra, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a detaliat, ieri, punctul de vedere al Romaniei in acest dosar, subliniind ca subiectul, calificat de presedintele Traian Basescu drept "ultima agresiune orchestrata la adresa Romaniei", nu reprezinta nici pe departe un scandal, ci doar un "incident (...) in masura, totusi, sa afecteze credibilitatea statului roman printre cetatenii Republicii Moldova".

Bucurestii nu dispun de informatii concrete care sa confirme implicarea consulului roman la Chisinau, Alexandru Rus, in facilitarea obtinerii vizelor pentru Romania in schimbul unor foloase banesti, a declarat, ieri, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu. "Pana in momentul in care nu am o proba concreta, prezumtia de nevinovatie in aceasta tara totusi functioneaza", a precizat ministrul Cioroianu, adaugand ca, in urma anchetei initiate de MAE in acest caz, s-a constatat ca "nu exista date din care sa reiasa ca domnul Alexandru Rus, consulul general al Romaniei la Chisinau, ar fi cerut sau ar fi primit bani". "In masura in care se vor prezenta probe concrete, de ilegalitate, in legatura cu consulul Rus sau cu oricare altul, MAE stie ce are de facut. Ancheta noastra continua in acest moment", a afirmat seful diplomatiei romane, precizand ca Ministerul a verificat, pana in prezent, peste 70 de dosare de viza depuse la Ambasada Romaniei la Chisinau, fara a constata vreo neregula flagranta. "Nu excludem posibilitatea ca unele dintre aceste documente sa fie contrafacute de catre solicitantii de viza anterior depunerii dosarului la sectia consulara, dar acest aspect poate fi verificat doar de autoritatile moldovene, si nu de functionarii nostri consulari, care n-au aceasta atributie, n-au aceasta pregatire, n-au expertiza pentru a analiza asa ceva", a spus Cioroianu. "Ca unul care am avertizat de la bun inceput pe toti cei din sistemul consular si din sistemul diplomatic sa fie foarte atenti la conduita lor, va spun foarte limpede ca pozitia mea de principiu ramane aceeasi: nimeni nu e de neinlocuit, de la portarul Ministerului si pana la directorul general al Directiei Consulare din Minister", a mai spus Cioroianu, promitand "masuri drastice impotriva acelora care nu vor fi la inaltimea responsabilitatilor".

Infirmarea negarii

De unde in urma cu aproximativ doua saptamani nega faptul ca partea moldoveana i-ar fi adus la cunostinta anumite incalcari ale Acordului privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, comise in cadrul sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a adus, ieri, aminte ca omologul sau moldovean, Andrei Stratan, i-a expediat, in data de 26 iunie, o scrisoare in care semnala "unele deficiente in realizarea prevederilor documentului semnat de Guvernul Republicii Moldova si cel al Romaniei privind calatoriile reciproce ale cetatenilor". Detaliul, strecurat in cadrul unei cronologii a schimbului de mesaje pe ruta Bucuresti-Chisinau, a fost secondat si de alte informatii, potrivit carora partea romana ar fi semnalat, la randul sau, autoritatilor moldovene cateva aspecte ce ar fi prejudiciat activitatea misiunii diplomatice romane din Capitala moldoveana. "Concret, la data de 19 iunie a.c., Ambasada romana a adus la cunostinta Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova faptul ca o scoala auto situata in imediata apropiere a sectiei consulare romanesti se ocupa, pe langa obiectul sau de activitate, si cu efectuarea de copii xerox, completari de cereri de vize, iar, potrivit unor declaratii ale unor cetateni ai Republicii Moldova, unii dintre angajatii scolii auto se recomandau ca fiind angajati ai sectiei consulare, pretinzand ca pot face programari sau ca pot facilita obtinerea de vize de intrare in Romania, in schimbul unor sume de pana la 150 de euro.

Bucurestii vor un dialog direct cu Chisinaul

La data de 3 iulie a.c., Ambasada Romaniei a reluat, intr-o alta nota trimisa catre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, acest mesaj in legatura cu practica unor firme din Republica Moldova de a presta servicii discutabile pentru solicitanti de vize", a precizat Cioroianu, reiterand, totodata, solicitarile Bucurestilor referitoare la un dialog direct, pe cale oficiala, cu Chisinaul. Seful diplomatiei romane i-a adresat, totodata, o provocare omologului sau moldovean, Andrei Stratan, propunandu-i sa publice corespondenta pe tema situatiei create la sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Chisinau. "Am convingerea ca omologul meu, domnul Andrei Stratan, nu se va supara daca am lua decizia de a face publice acele scrisori - atat scrisoarea domniei sale din 26 iunie, cat si scrisoarea mea de raspuns. Ele nu sunt documente secrete, asa incat, ca sa inlaturam orice nelamurire, sunt dispus sa le facem publice, evident, rugandu-l sa faca primul pas, pentru ca ar fi neelegant din partea mea sa fac publica o scrisoare pe care domnia sa mi-a trimis-o", a spus Cioroianu, anuntandu-l "in mod oficial" pe Stratan ca are "dezlegarea" sa sa faca acest lucru.

Filmul disputei consulare romano-moldovene

Scandalul vizelor a izbucnit la 17 august, cand adjunctul ministrului moldovean de Interne, Valentin Zubic, a declarat ca un inalt functionar de la Ambasada Romaniei la Chisinau este suspectat ca ar fi facilitat eliberarea de vize romanesti pentru cetatenii moldoveni. El a refuzat sa faca public numele persoanei implicate, dar a adaugat ca suspectul este "un functionar de rang inalt", cu putere decizionala, care facilita eliberarea vizelor in regim de urgenta pentru cetateni moldoveni, ale caror solicitari ajungeau la Ambasada printr-o filiera din care faceau parte un angajat al Filarmonicii Nationale si directorul unei firme turistice.

Ulteriori, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau a difuzat un comunicat in care sustinea ca ministrul de Externe moldovean, Andrei Stratan, l-a informat pe omologul sau roman inca din data de 26 iunie asupra "incalcarilor (...) Acordului privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, comise de catre ofiterii consulari ai sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau". In replica la comunicatul MAEIE datat 20 august, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, si-a exprimat, in urma cu nici doua saptamani, surprinderea in legatura cu acest lucru, afirmand ca "din pacate, aceste precizari nu au venit nici pana in prezent". "Noi nu dorim politizarea acestei probleme si nici transformarea intr-un obstacol in calea dialogului firesc dintre Bucuresti si Chisinau", a precizat seful diplomatiei de la Bucuresti.

Basescu versus Voronin

Dialogul in contradictoriu de la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe roman si moldovean avea sa se regaseasca si la nivelul Presedintiilor de la Bucuresti si Chisinau. Aflat la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana", presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sanctionat, la 21 august, afirmatiile oficialilor de peste Prut, promitand o reactie dura la acestea. "Este ultima agresiune la adresa Romaniei orchestrata si vom raspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe", a declarat seful statului, citat de agentiile de presa. Replica liderului de la Cotroceni nu a ramas netaxata peste Prut, presedintele moldovean, Vladimir Voronin, revenind, saptamana trecuta, asupra declaratiilor facute, in ianuarie, anul acesta, la Bucuresti, in cadrul unei intrevederi cu omologul sau roman, referitoare la deschiderea consulatelor romanesti de la Cahul si Balti. "Nimeni nu a promis nimanui nimic. A fost pusa o intrebare si cand este pusa la nivelul a doi presedinti, unul dintre ei trebuie sa spuna: <<Da, noi examinam si analizam aceasta problema>>. <<Examinam>> si <<analizam>> nu inseamna neaparat <<solutionam>>. Si, uite asa, totul se ia, se intoarce si se spune o minciuna", a afirmat Voronin, acuzand Bucurestii ca platesc anumite persoane din Republica Moldova pentru ca acestea sa promoveze ideea unirii cu Romania. "Autoritatile romane ii platesc pentru ca ei sa promoveze acest unionism, pe diferite cai. Ei, (romanii n.red.), la vremea lor, s-au legat cu dracul, cu diavolul, ca sa ocupe teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei. S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca sa-si atinga scopul", a adaugat Voronin. n

Strategie externa pentru un deceniu

Ministerul Afacerilor Externe lanseaza saptamana viitoare Strategia de politica externa a Romaniei pentru urmatorul deceniu, in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei romane, organizata in perioada 3-5 septembrie, la Bucuresti. "Este vorba de un document ce contine liniile directoare si obiectivele prioritare de politica externa pentru urmatorii 10 ani, pe baza intereselor fundamentale si, credem noi, perene ale statului roman", a declarat, ieri, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, in cadrul unei conferinte de presa. "Acest demers in sine nu este o noutate. Au fost elaborate si in anii trecuti documente similare sau incercari similare. Noutatea consta insa in faptul ca, pentru prima data, la baza stabilirii liniilor de actiune si a obiectivelor prioritare sta o analiza cuprinzatoare a situatiei internationale in urmatorul deceniu, asa cum poate fi anticipat intr-o lume care oricum este in continua schimbare, in ceea ce priveste marile teme globale de interes, cat si in principalele regiuni geopolitice ale lumii", a adaugat Cioroianu, precizand ca textul va beneficia de o lansare in compania unor prezente "semnificative". Intre acestea se numara ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, seful diplomatiei britanice, David Milliband, dar si omologul sau sarb, Vuk Jeremic. n

Votul prin corespondenta, in dezbatere

Proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost finalizat, a anuntat, ieri, ministrul de Externe Adrian Cioroianu, precizand ca textul urmeaza sa fie supus dezbaterii publice. Proiectul de act normativ a fost elaborat intr-un grup de lucru instituit de Departamentul pentru relatiile cu romanii de pretutindeni, din care au facut parte reprezentanti ai MAE, ai Ministerului Justitiei si Ministerului Internelor si Reformei Administrative, a explicat seful diplomatiei romane, precizand ca acesta introduce posibilitatea pentru cetatenii romani cu domiciliul sau rezidenta in strainatate sa voteze prin corespondenta la alegerile parlamentare, la scrutinul de alegere a reprezentantilor in Parlamentul European si pentru alegerile prezidentiale. Potrivit proiectului de lege, romanii care doresc sa voteze prin corespondenta trebuie sa adreseze in acest sens o cerere scrisa de inscriere in registrele electorale, la misiunea diplomatica a Romaniei din statul de domiciliu sau resedinta sau la oficiul consular al Romaniei in a carei/a carui circumscriptie consulara acestia isi au domiciliul sau resedinta. Cererea trebuie adresata cu cel putin 30 de zile inaintea datei scrutinului si trebuie sa contina numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal si adresa de domiciliu sau resedinta a solicitantului, precum si datele de identificare ale pasaportului, conform Rompres.

Pagina realizata de Anne Marie LUPASCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Incompetenta in cazul "avionului misterios" (2839 afisari)
 Mobilele pot produce cancer (2391 afisari)
 Caderea in derizoriu (2332 afisari)
 A murit nepoata lui Stalin (1947 afisari)
 Ioan Niculae, cu cutitul la os (1723 afisari)
 Functionarii Aeroportului de la Chisinau, acuzati de trafic cu pasapoarte romanesti (218 afisari)
 Cioroianu: Daca ramanem la guvernare, premierul devine un Highlander (207 afisari)
 Huliganul Ganea, suspendat 22 de etape (202 afisari)
 Geoana propune partidelor un proiect politic comun, invocand acordul Iliescu - Coposu (151 afisari)
 Insula Serpilor: Alegeri locale pentru 36 de ucrainieni (107 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00527 sec.