Ziua Logo
  Nr. 3985 de joi, 19 iulie 2007 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

MCC vrea sa protejeze patrimoniul cultural din zona Muntilor Orastiei impotriva braconajului arheologic cu ajutorul camerelor de luat vederi si al satelitilor

Cetatile dacice pazite cu satelitul

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a initiat un proiect de lege pentru protejarea si punerea in valoare a Cetatilor Dacice din Muntii Orastiei, care prevede supraveghearea cu camere de luat vederi si din satelit a zonei in care se practica braconajul arheologic. Principalele prevederi din proiectul de lege privind salvgardarea si reabilitarea patrimoniului cultural din zona Muntii Orastiei au fost prezentate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si de Mircea Angelescu, directorul Directiei Patrimoniul cultural national, ieri, intr-o conferinta de presa. "Valoarea istorica, arheologica, culturala, artistica a acestei zone este exceptionala pentru romani. Din punctul meu de vedere, Muntii Orastiei, si cu deosebire situl de la Sarmizegetusa, reprezinta ceea ce pentru italieni este Roma", a spus Adrian Iorgulescu.

Proiect de dezvoltare a turismului cultural

"Ne confruntam cu probleme grave in zona, braconajul arheologic este cea mai mare chestiune care ne marcheaza zi de zi realitatile. Este cazul bratarilor furate de acolo. Cu chiu cu vai am reusit sa recuperam sase dintre ele si inca trei urmeaza sa le recuperam in cel mai scurt timp. Dar nu e vorba numai de tezaurele descoperite, bijuterii, kosoni si despre felurite alte obiecte, ziduri, temple, ci de o adevarata istorie ingropata, pe care din pacate nu am avut capacitatea sa o gestionam din toate punctele de vedere", a spus ministrul Culturii. Potrivit acestuia, principalele aspecte vizate de proiectul de lege sunt conservarea si punerea in valoare a Cetatilor Dacice, aflate pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, dar si paza lor de catre Ministerul Internelor si Reformei Administrative si derularea unor proiecte in zona, de dezvoltare a turismului cultural. "Ne-am gandit la un act normativ care sa creeze cadrul pentru realizarea unor proiecte de conservare si dezvoltare a zonei, inclusiv in ceea ce privestre caile de acces. Sunt sase Cetati Dacice care sunt in patrimoniul UNESCO. Ele sunt imprastiate pe o raza foarte mare, in judetele Hunedoara si Alba. Este o suprafata foarte mare, impadurita, si paza acestei zone este greu de realizat", a spus ministrul Culturii, citat de Mediafax.

"Ar putea fi atrase fonduri"

"Rolul preponderent al MCC va fi in ceea ce inseamna activitatea stiintifica, vom avea in continuare acolo sapaturi arheologice. Am discutat si la Ministerul Internelor si pana acum in mod absolut automat, mecanic, ni s-a spus ca nu pot asigura paza cu oameni pentru ca e o suprafata foarte mare. Acum exista posibilitatea de a o face prin camere de luat vederi, prin satelit, exista metode de supraveghere corecta a zonei", a adaugat Adrian Iorgulescu. El a precizat ca proiectul de lege faciliteaza si relatia cu Consiliile Judetene Hunedoara si Alba, care pot atrage fonduri europene pentru dezvoltarea zonei. "Exista mult interes din partea autoritatilor locale care doresc sa dezvolte programe, sunt interesati sa miste lucrurile, dar nu au acest act normativ permisiv care sa le dea posibilitatea sa aplice aceste planuri", a spus Iorgulescu.

Comitet de coordonare

Proiectul de lege presupune si constituirea unui Comitet "Muntii Orastie", format din reprezentanti ai MCC, MIRA, ai Consiliilor Judetene Hunedoara si Alba. Rolul comitetului va fi de a propune si de a coordona actiunile intreprinse de autoritati pentru protejarea Cetatilor Dacice, dar si de a propune masuri de reabilitare a constructiilor si a infrastructurii, precum modernizarea cailor ferate, asfaltarea cailor de acces in zona. Proiectul elaborat de MCC este in faza finalizarii, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa fie prezentat in Guvern, iar apoi sa intre in dezbatere in Parlament. "UNESCO nu da nici un ban, in momentul in care accepta ca un monument sa intre pe Lista patrimoniului mondial. Asigura doar o reclama deosebita, turistul are garantia ca acolo va avea ceva valoros, deosebit, de vazut", a explicat Mircea Angelescu. El a precizat ca MCC a alocat anual bani pentru cercetarea arheologica si pentru refacerea unor monumente istorice din zona Muntii Orastiei. Astfel, in perioada 2005-2007, MCC a alocat 300.000 de lei pentru monumentele din zona si 305.000 lei pentru cercetarea si protejarea vestigiilor, in timp ce autoritatile locale nu au dat deloc bani. Cetatile Dacice - Sarmizegetusa Regia, Costesti Cetatuie, Costesti Blidaru, Luncani Piatra Rosie, Banita si Capalna - au fost inscrise in 1999 pe Lista patrimoniului mondial UNESCO. Un numar de 15 bratari dacice au fost furate intre anii 2000 si 2001 de cautatorii de comori din situl Sarmizegetusa Regia. Sase dintre ele au fost recuperate pana acum de statul roman. (Andrei GHICIUSCA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Moscova ameninta Londra cu bombardierele (4239 afisari)
 Flit peste Prut (2257 afisari)
 Dick Marty, un bilet pentru Tiraspol (2110 afisari)
 Ion Iliescu militar? (1704 afisari)
 Oameni de cultura si odihna (1278 afisari)
 Basescu a cerut Guvernului ca in 2008 bugetul Apararii sa fie 2,38% din PIB (226 afisari)
 Sapte romani morti intr-un accident in Ungaria (140 afisari)
 SUA avertizeaza Moscova in legatura cu pozitia fata de viitorul provinciei Kosovo (107 afisari)
 Geoana, ba, Iliescu, da lui Nastase, dar intr-un gand pentru grupul de la Cluj (104 afisari)
 Rusia va expulza patru diplomati britanici (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2007 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00530 sec.