Ziua Logo
  Nr. 3813 de vineri, 22 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu

La 17 ani de la evenimentele din decembrie 1989, prezentam in premiera in presa romaneasca planurile Moscovei, descoperite de istoricii Mihai Retegan, Dumitru Preda si Alex Mihai Stoenescu.

"Nota pregatitoare" a consilierului G.H. Sahnazarov, transmisa de acesta lui Mihail Gorbaciov inaintea unei sedinte a Biroului Politic din octombrie 1988. In Nota se afirma: "Noi am descoperit slabiciunile acestui model (socialist, n.n) si am inceput sa le schimbam sistematic. De fapt acesta este scopul final al perestroika - sa confere socialismului o noua calitate. Un numar de tari ne urmeaza si au inceput, chiar inaintea noastra, procesul unor adanci reforme. Altele, RDG, Romania, Coreea de Nord nu admit aceasta necesitate, mai ales din motive politice, pentru ca leadership-ul lor nu doreste sa schimbe nimic. In realitate, toti au nevoie de schimbari, dar noi nu putem sa le-o spunem in mod public pentru a nu fi criticati ca incercam sa impunem prietenilor nostri perestroika"

Doua memorandumuri

In februarie 1989, Departamentul International din cadrul CC al PCUS si o comisie speciala numita dupa numele sefului ei, Comisia Bogomolov, i-au inaintat lui Aleksandr Iakovlev doua memorandumuri: "Despre strategia relatiilor cu tarile socialiste europene" si "Schimbarile din Europa Rasariteana si consecintele lor asupra URSS". "In Romania domina un regim opresiv - noteaza Mihai Retegan in "Principiul dominoului. Prabusirea regimurilor comuniste europene" - iar seful regimului, care <<cauta sa indeparteze influenta noastra>>, se <<imbraca in hainele luptatorului pentru puritatea socialismului>>. Datorita regimului autoritar si cultului personalitatii in <<tara sunt posibile explozii de nemultumire, dar este putin probabil ca acestea vor avea acum o larga raspandire>>. Dar, continuau specialistii din Departamentul International al CC al PCUS, lucrurile se pot schimba <<numai prin plecarea lui Ceausescu, care poate sa aduca cu sine evenimente dureroase>>".

Scenariu cu trei ipoteze

Comisia Bogomolov si Departamentul International al CC al PCUS au pus la dispozitia lui Mihail Gorbaciov un scenariu al derularii evenimentelor in trei ipoteze:

1. Miscarea lina spre democratizare, cu formarea unei republici socialiste parlamentare sau prezidentiale si care "este pentru noi preferabil".

2. Mini-crize care obliga partidele conducatoare sa faca concesii Opozitiei, situatie care "in final pregateste terenul abandonarii socialismului".

3. Mentinerea sistemului si suprimarea activitatii politice si sociale a opiniei publice, drum care "nu exclude in viitor rezolvarea violenta a situatiei de criza printr-o explozie sociala cu consecinte de nebanuit pentru politica interna si externa a tarii".

Analiza prezentata lui Aleksandr Iakovlev si Mihail Gorbaciov de "Comisia Bogomolov" in februarie 1989 dovedeste ca opinia Moscovei despre situatia din Romania nu se schimbase prea mult in timp. Istoricul Mihai Retegan si-a notat partea care privea evaluarea sanselor de schimbare a regimului Ceausescu, compusa din doua scenarii:

"Scenariul favorabil. Au loc schimbari in conducerea politica a tarii. Ca rezultat, N. Ceausescu este inlocuit de politicieni rezonabili capabili sa indeplineasca reformele radicale si ideile reinnoirii socialismului. (...)

Scenariul pesimist. Prezenta conducere a tarii ramane pe loc si continua politica. (...) Daca insa conducerea alege sa ignore obiectivul imbunatatirii nivelului de trai al populatiei si deturneaza resursele obtinute pentru realizarea unor noi proiecte ambitioase, nu se poate exclude o explozie sociala.

Concluzie: "Atat timp cat regimul nu si-a epuizat resursele si recent a acumulat experienta prin combinarea masurilor represive si manevre sociale pentru mentinerea stabilitatii, al doilea scenariu poate fi cel mai probabil. (...) De aceea, posibilitatea unor schimbari <<de la varf>> nu poate fi exclusa".

Victor RONCEA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Anti-Elena (5365 afisari)
 Comisia Bogomolov a CC al PCUS a decis caderea lui Ceausescu (5096 afisari)
 Raportul generalului Iulian Vlad (4770 afisari)
 Mana Moscovei (4485 afisari)
 Crimele regimului comunist sunt imprescriptibile (3484 afisari)
 Johnny Depp, intruchiparea lui Freddy Mercury pe marele ecran (199 afisari)
 CEC-ul ramane de stat (177 afisari)
 Poveste de Craciun (91 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00570 sec.