Ziua Logo
  Nr. 3806 de joi, 14 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Grozavia insultelor

A trebuit sa renunt la ce pregatisem in aceasta saptamana din cauza insultelor infamante la adresa Renatei Weber si a Smarandei Enache din articolul "Cum vrea Mos Gerila Soros sa ne fure Craciunul", semnat luni de Victor Roncea.

Nu as putea explica nici prietenilor, nici mie, privindu-ma in oglinda, prezenta mea ca editorialist la ZIUA, daca nu as interveni intr-un astfel de moment. Renate Weber a participat la infiintarea LADO imediat dupa 1990. A venit la Comitetul Helsinki (APADOR-CH) in toamna aceluiasi an. Datorita ei, eforturile facute pana atunci de organizatie din sentimentul obligatiei au capatat profesionalism. A fost co-presedinta a Comitetului pana in anul 1997. In acest interval de timp, APADOR-CH a contribuit in momente cheie la limitarea derapajelor anti-democratice. A trebuit sa scriu o carte, "Ruleta", ca sa povestesc o mica parte din ceea ce a reusit sa realizeze Comitetul. Ar mai trebui un intreg volum sa explic cata tenacitate, cata imaginatie si cata stiinta au fost cheltuite in cadrul acestei mici asociatii pentru sustinerea drepturilor omului in Romania. Meritul principal ii revine lui Renate. A muncit enorm si a facut-o cu pricepere. La sfarsitul anilor '90, APADOR-CH era un nume cunoscut in lume.

Dar locul in care s-a simtit implinita Renate Weber a fost Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD). A primit conducerea FSD in 1997 pentru a o transforma din temelii. FSD era o structura ampla, importanta, cu o istorie dificila. A revizuit complet procedurile financiare, a transformat aceasta organizatie cu multi bani intr-o institutie transparenta. Renate are grija sa aminteasca de fiecare data ca meritul il imparte cu acei oameni de la FSD cu care a format o echipa. Fundatia romaneasca a evitat soarta surorilor ei din tarile Europei Centrale, inchise in momentul integrarii in UE. In 2005, Renate a devenit consiliera a presedintelui Basescu pe domeniul constitutional-legislativ. Era o recunoastere a cat de mult stie sa onoreze locul unde lucreaza. In sfarsit, vorbind despre Renate Weber, tin sa o spun public: in nimeni dintre persoanele pe care le-am cunoscut dupa revolutie nu am atata incredere ca in ea. Pur si simplu, nu-mi pot imagina ca ceva s-o poata corupe.

A doua victima a limbajului lui Victor Roncea este Smaranda Enache. Nu stiu ce a facut Smaranda inainte de 1989. Acuzele ziaristului sunt destul de precise pentru ca lidera Ligii Pro Europa sa ia o pozitie. Stiu insa, destul de bine, ce a facut Smaranda Enache dupa anul 1990. O activitate imensa, o revarsare de talent. Increderea, elogiile pe care le-a primit in lume - am fost martor la unele - nu fac decat sa sublinieze cat de nedrept si, in fond, irational se poarta romanii cu valorile lor acasa. Smaranda e practica si eleganta, e ferma si diplomata. E unul dintre acei cativa oameni care au permis tarii acesteia sa infranga alianta redutabila a categoriilor Iliescu-Magureanu-Funar-Vadim Tudor, ce-a dorit mentinerea Romaniei in afara lumii civilizate. A fost nevoie pentru aceasta de vointa a multi, dar si de stiinta si talentul celor doar putini cu dotarea Smarandei Enache. Si iata cum este tratata astazi proeuropeana Enache pentru tot ce a dat comunitatii in care traieste! Incerc sa aduc prin cuvintele mele o palida reparatie. Ma gandesc ca daca cele doua doamne au fost in stare sa infrunte pana acum infectia de ura si vulgaritate pe care au lasat-o 50 de ani de comunism, vor avea puterea sa reziste si de acum incolo.

Gabriel ANDREESCU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Femeia care i-a ingrozit pe nazisti (3865 afisari)
 Modelul OMV (3370 afisari)
 Calin, file de curaj (3200 afisari)
 Voronin a desfiintat Bradul de Craciun (3003 afisari)
 Grozavia insultelor (2459 afisari)
 Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase, martori in procesul amanat al lui Nastase (614 afisari)
 Drumul spre Guantamo (75 afisari)
 Peste trei sferturi din elita politica a Rusiei este formata din fosti si actuali spioni (66 afisari)
 Concluzia politiei britanice in cazul mortii printesei Diana: de vina a fost soferul beat (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00556 sec.