Ziua Logo
  Nr. 3805 de miercuri, 13 decembrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Boierii bunului simt

Am aflat sambata seara ca un scriitor, doi istorici si doi arhitecti au refuzat sa fie inclusi in cadrul programului "Zece pentru Romania", organizat de Realitatea TV.

Elitism!, vor exclama incriminator aceia care s-au molipsit de scabia stangismului occidental. Nicidecum. Pur si simplu: bun simt. O insusire care tinde sa devina boiereasca. "Bunul simt ca paradox", si-a intitulat Alexandru Paleologu o carte, aparuta in 1972...

In mod surprinzator, in loc de artisti si intelectuali "pentru mase", incepand din anii '60 ai secolului trecut, fara sa vrea, regimul comunist a creat elite autentice. Consacrarea nu mai venea pentru acestea, pana la prabusirea regimului, de la "public" sau de la diriguitorii culturali, ci de la oamenii cu autoritate in materie, de la "Europa libera" si de la notorietatile din Exil. Doar cei palizi in domeniile lor - cu doua-trei exceptii cinice - se doreau laudati de activisti, desi chiar buna parte dintre acestia le detestau devotamentul steril.

De vreo zece ani criteriul autoritatii intelectuale, artistice, stiintifice a fost radical inlocuit, in mod scandalos, cu acela al popularitatii, foarte potrivit, dintotdeauna, in sport, divertisment, folclor... "Aplauzele sunt niste plescaituri din limba", il prevenea Seneca pe Luciliu, in corespondenta lor. Si imi amintesc de admiratia pe care mi-a starnit-o marele bariton David Ohanesian intr-o convorbire televizata, cand l-am auzit spunand: "Pentru mine aplauzele nu inseamna nimic". In ocurenta, orice protagonist de susanele lacrimeaza pe umarul publicului si scanceste "Eu va iubesc pe toti", act de care numai Dumnezeu poate fi in stare.

Exista anumite gesturi sau atitudini care vestesc ceva si care joaca un rol analog cu osul lui Cuvier. Dupa exces, lipsa de masura, anomalie - bunul simt, echilibrul isi reintra in drepturi. Indispensabila omului politic in democratie, dar si pehlivanilor, popularitatea poate fi daunatoare cercetatorului, intelectualului sau artistului. Pentru ca nu niste pacienti galagiosi consacra un medic, ci ceilalti medici. Octav Dessila si Petre Bellu aveau in interbelic tiraje mai mari decat Camil Petrescu si Liviu Rebreanu, ba "Apararea are cuvantul" a fost chiar un roman tradus. Cine ii mai citeste azi pe acesti autori cu "rating" coplesitor pe vremuri?...

Care este criteriul dupa care "votantul" anonim alege intre istoricii Neagu Djuvara si Florin Constantiniu? Leaga el numele de Histria de acela al profesorului si arheologului Suceveanu!?... Pentru aceasta ar trebui sa fie absolvent ori student al unei facultati de istorie sau sa fie un om foarte cultivat. Cati asemenea locuitori numara azi Romania?

Platitorul de impozite poate sa coteze un om politic sau un diriguitor de administratie publica, insa in raport cu cele trei categorii mentionate mai sus nu are cum sa invoce argumentul buzunarului. Poate stabili "forumistul" cine este cel mai mare chirurg sau internist roman actual?...

Departe de elitism, sau in numele bunului simt ridicat la rang de elitism, cei care s-au recuzat de a figura pe spalierele clasamentare ale sezatorii "Zece pentru Romania" ne reamintesc un dicton celebru: "Nu mai sus de ciubote, cizmarule!". Imposibil de invocat pe vremea comunismului, acest adagiu odios stangistilor din toate timpurile a fost sugerat de niste personalitati care si-au constituit o reputatie autentica. Acestea nu accepta ca notorietatea sa le fie jucata cu zarurile ordinatorului. Pentru ca nu chiar toata lumea adora sa manance la cantina populismului zeama lunga.

Dan CIACHIR
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Michael Douglas nevopsit (3506 afisari)
 Regele Leu (3115 afisari)
 Diversiunea "Penitenciarele" (2844 afisari)
 Aproape de judecata, Iliescu se plange la CSM (2745 afisari)
 Mel Gibson, atacat din nou (2365 afisari)
 Mitropolia Basarabiei ii cere explicatii lui Voronin (278 afisari)
 Ruxandra Zenide face filme despre Romania din Elvetia (70 afisari)
 Rapid, in asteptarea rezultatului salvator (40 afisari)
 Copos trage de timp in dosarul Loteria (35 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00571 sec.