Ziua Logo
  Nr. 3748 de sambata, 7 octombrie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

La loc comanda!

Vestea ca procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus neinceperea urmaririi penale fata de ministrul suspendat Teodor Atanasiu, oficializata ieri, a lovit ca un trasnet Cotrocenii. Luati prin surprindere, presedintele Traian Basescu - artizanul suspendarii ministrului liberal, dar si consilierul prezidential Adriana Saftoiu - autoare a plangerii, s-au ferit sa comenteze solutia. Basescu a mentionat doar ca asteapta decizia Parchetului in scris, in timp ce Saftoiu a precizat ca nu poate spune daca va inainta o contestatie pana nu vede motivatia. Surpriza zilei a venit din partea fostului sef al Statului Major General, Eugen Badalan, care l-a incoltit pe acelasi Atanasiu cu o plangere depusa la Parchetul Inaltei Curti. NUP-ul dat in cazul plangerilor depuse impotriva ministrului liberal este vazut de politicieni ca o infrangere a presedintelui Basescu in meciul cu PNL. "Palatul Victoria a reusit sa egaleze", "S-a facut dreptate", "Este o decizie absolut fireasca" - au comentat voci de pe margine. (D.I.)

Procedura nu-i permite liberalului sa se intoarca la munca de luni

Teodor Atanasiu mai are de asteptat

Proaspetele declaratii ale ministrului suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, care afirma cu incredere ca luni se va prezenta la MApN pentru a-si lua portofoliul in primire, ridica mari semne de intrebare asupra posibilitatilor reale de ducere la indeplinire a acestor intentii. Atanasiu isi bazeaza decizia de a se prezenta luni la serviciu pe solutia de NUP (neinceperea urmarii penale) ce i-a fost data joi de seful Sectiei Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea, in dosarul format ca urmare a sesizarilor penale formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu.

Procedura atacarii rezolutiei de NUP

Numai ca, potrivit procedurilor penale, solutia de NUP poate fi atacata in termen de 20 de zile de la comunicare, la procurorul ierarhic superior atat de catre autorii sesizarilor (consilierul Adriana Saftoiu si deputatul Eugen Bejinariu), cat si Traian Basescu, care in cazul nostru a emis decretul de suspedare din functie.

Ramane la latitudinea partilor interesate din dosar, daca vor face sau nu plangere contra rezolutiei de NUP, in termenul limita de 20 de zile. In cazul lui Traian Basescu, o atare plangere ar constitui o premiera judiciara absoluta, intrucat el are calitatea procesuala de persoana cu interese legitime, deoarece el este cel care l-a suspendat pe Atanasiu din functie prin decret prezidential, in baza art. 109, punctul 2, din Constitutie, potrivit caruia: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie". Prin urmare, intrucat seful statului este cel care a cerut urmarirea penala a ministrului, pe care l-a suspen-dat apoi prin decret semnat personal, apare evident ca si el poate formula plangere contra legalitatii si temeiniciei solutiei de NUP, in termenul de 20 de zile de la comunicare.

Intr-un asemenea caz, potrivit prevederilor art. 278, Cod procedura penala, procurorul ierarhic superior (in cazul nostru nu poate fi vorba decat de Procurorul General al Romaniei, Codruta Laura Kovesi) va urma sa se pronunte in termen de 20 de zile in sensul confirmarii sau infirmarii rezolutiei de NUP. Daca plangerea contra solutiei de neincepere a urmaririi penale va fi respinsa de Procurorul General al Romaniei, partile eventual nemultumite de o asemenea solutie au la dispozitie, potrivit art. 278, indice 1, Cod procedura penala, alte 20 de zile pentru a formula plangere direct la instanta de judecata competenta spre a verifica legalitatea si temeinicia rezolutiei de NUP. In cazul unui demnitar, competenta apartine doar Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta care in complet de trei judecatori poate pronunta, in functie de probele din dosar, unul din urmatoarele trei verdicte: respinge plangerea; admite plangerea si retrimite cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale; admite plangerea si retine cauza spre judecare in cazul in care identifica probe suficiente la dosar. Dar si intr-o atare varianta, verdictul, oricare ar fi el, poate fi atacat cu recurs de partile interesate, in termen de 10 zile, la Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti.

Cercetarea se va finaliza definitiv peste 20 de zile

Mai exista si varianta ca nici una din persoanele interesate sa nu doreasca sa atace cu plangere rezolutia de NUP, la procurorul ierarhic superior, astfel incat, dupa trecerea celor 20 de zile de la comunicare, solutia procurorului sa ramana batuta in cuie, iar cercetarea penala sa fie considerata terminata.

Prin urmare, din punct de vedere procedural, apare irealizabila preluarea incepand de luni a functiei de ministru al Apararii de catre Teodor Atanasiu, pana la parcurgerea procedurilor de mai sus, intrucat acesta se va afla inca sub puterea decretului prezidential. Afara de cazul in care seful statului va gasi de cuviinta sa anuleze decretul prezidential de suspendare din functie printr-un alt decret. Trebuie precizat ca din momentul in care cercetarea penala va fi incheiata, Traian Basescu va fi obligat sa anuleze decretul de suspen-dare din functie. (Razvan SAVALIUC)

Saftoiu si Bejinariu, indecisi

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu (foto stanga) a declarat, joi seara, intr-o interventie la Antena 3, inainte de anuntul oficial al Parchetului militar privind NUP-ul acordat lui Teodor Atanasiu, ca asteapta anuntul formal al institutiei si motivatia deciziei, pentru a gasi caile legale in continuare, informeaza NewsIn. Saftoiu a sustinut ca nu va contesta decizia de neincepere a urmaririi penale a lui Atanasiu daca aceasta se bazeaza pe retractarile facute de Atanasiu in fata instantei. "A facut o declaratie, am considerat ca este abuz in serviciu atata timp cat monitorizarea unei persoane trebuie sa se faca in baze legale si motivat, nu mi s-a explicat ca ar fi baza legala si motivata, drept urmare am considerat-o un abuz in serviciu. Repet, daca acel NUP se bazeaza pe o declaratie a domnului Atanasiu, care si-a retractat declaratia respectiva, este in regula, daca nu, vom vedea", a declarat Adriana Saftoiu. Aceasta a adaugat ca asteapta raspunsul oficial al institutiei si ca motivatia este esentiala in demersurile legale pe care le va intreprinde in continuare. "Nu (am primit decizia Curtii si motivatia, n.r.), dar e foarte important sa stiu. De fapt, e foarte important pentru toata lumea sa stim motivatia", a conchis Saftoiu. Deputatul PSD Eugen Bejinariu (foto dreapta), cel care a depus alaturi de Adriana Saftoiu plangerea penala impotriva ministrului Apararii, are o pozitie similara cu cea a Adrianei Saftoiu. Bejinariu a declarat, ieri, pentru NewsIn ca nu doreste sa faca niciun comentariu pana nu primeste oficial raspunsul de la Parchetul militar. (R.A.)

"Imi voi dovedi nevinovatia de cate ori va fi nevoie"

Ministrul suspendat al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a comentat informatiile potrivit carora fostul sef al Statului Major General, Eugen Badalan, a depus o plangere impotriva sa, spunand ca este dispus sa-si sustina nevinovatia de cate ori va fi nevoie. El a aratat ca nu stie prea multe detalii despre plangerea facuta de Eugen Badalan, insa a tinut sa precizeze ca este pregatit sa-si sustina inca o data nevinovatia. Atanasiu a spus, citat de Mediafax, ca este un drept democratic ca orice cetatean sa poata depune o plangere penala, insa aceasta nu inseamna automat ca cel impotriva caruia a fost depusa este si vinovat de ceva pana cand Justitia nu demonstreaza acest lucru. "Sper ca nu toti cei 22 de milioane de romani sa inceapa sa depuna plangeri impotriva mea. Mi-am mai dovedit o data nevinovatia, daca trebuie o mai dovedesc o data si inca o data si de cate ori va mai trebui" a mai spus Atanasiu. (B.C.G.)

Plangerea lui Eugen Badalan

Fostul sef al Statului Major General, Eugen Badalan, a depus in urma cu zece zile, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, o plangere impotriva lui Teodor Atanasiu, sub acuzatia de abuz in serviciu. Badalan a declarat pentru ZIUA ca plangerea sa se refera la mai multe fapte legate de incheierea unor contracte, precum si la modul de derulare a unor cercetari administrative.

Totodata, Badalan a depus si mai multe acte olografe in sustinerea afirmatiilor sale. Plangerea fostului sef Statului Major General se afla la Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica, pana in prezent nefiind inceputa urmarirea penala. (B.C.G.)

NUP oficial pentru ministru

Procurorii Sectiei Parchetelor Militare au dispus ieri neinceperea urmaririi penale fata de ministrul suspendat al Apararii, Teodor Atanasiu, si fata de ofiterii Directiei Generale de Informatii a Armatei si Directiei de Informatii Militare, in cazul plangerilor consilierului prezidential Adriana Saftoiu si deputatului PSD Eugen Bejinariu. Potrivit Parchetului General, "in baza probelor administrate, s-a apreciat ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si contra intereselor persoanelor, intrucat nu s-a produs o tulburare insemnata bunului mers al unei autoritati sau institutii publice ori o paguba patrimoniului acesteia si nici nu s-a constatat producerea vreunei vatamari intereselor legale ale unei persoane. Solutia va fi comunicata persoanelor fata de care s-au efectuat acte premergatoare, precum si celor care au formulat sesizarile, aceasta nefiind supusa confirmarii procurorului ierarhic superior".

La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu declara ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Saftoiu l-a dat in judecata pe Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei.

Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. In 12 septembrie, presedintele Traian Basescu l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu. Ulterior, acesta a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa anuleze decretul prezidential prin care a fost inlaturat, insa CAB a respins, in 27 septembrie, cererea lui Teodor Atanasiu. (Bogdan GALCA)

Reactiile clasei politice

Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM

"S-a facut dreptate"

"Este cat se poate de evident pentru tot omul de bun simt ca nu exista nici o proba care sa justifice inceperea unei urmariri penale. Suspendarea lui Atanasiu nu a fost altceva decat o manevra politica. Decizia lui Basescu a insemnat inceputul mariajului cu PSD." (R.G.)

Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL

"Sa vedem ce spune Basescu"

"De regula eu nu comentez chestiuni de genul acesta care tin in mod direct de activitatea justitiei. Asteptam finalul finalului, asa-i mai intelept. Asteptam sa vedem ce o sa zica si Basescu." (R.G.)

Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC

"Palatul Victoria a reusit sa egaleze"

"Neinceperea urmaririi penale acordata de procurorul Dan Voinea in cazul liberalului Teodor Atanasiu reprezinta stabilirea unui scor egal in batalia dintre Palatele Victoria si Cotroceni. In prima repriza, Palatul Cotroceni a obtinut prima victorie, prin declansarea procesului de cercetare penala si suspendarea ministrului Atanasiu din functie. In repriza a doua, Palatul Victoria a reusit sa egaleze prin aceasta solutie de neinceperea urmaririi penale. Acest scor egal insa nu are rolul sa ne linisteasca, ci dimpotriva, ne asteptam sa urmeze golul de aur, care va face iar departajarea, pentru ca fiecare Palat isi doreste sa preia conducerea." (V.D.)

Kelemen Hunor, deputat UDMR

"Este o decizie absolut fireasca"

"Cel putin dupa informatiile pe care le-am avut, mi se pare o decizie absolut fireasca a Parchetului in cazul Teodor Atanasiu. Parchetul a avut toate documentele necesare pentru a ajunge la o astfel de concluzie. Personal, nu am gasit nici o informatie in declaratiile ministrului din care sa reiasa ca ar fi facut un abuz de natura penala.

Aceasta solutie nu este o victorie a nimanui, ci o solutie normala pe care a dat-o Parchetul. Nu vreau sa interpretez orice decizie care se ia din prisma razboiului politic dintre PNL si PD sau dintre Traian Basescu si PNL, mai ales cand este vorba de o persoana intr-o functie importanta a Executivului, cum este cea de ministru al Apararii". (R.P.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Adio, Republica Moldova! (4922 afisari)
 Armada americana pentru Iran si Siria (3802 afisari)
 Basescu despre un ziarist: "Un gaozar" (3271 afisari)
 L-am urat pe Ceausescu (2887 afisari)
 Papa porneste cruciada contra Islamului (2478 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00519 sec.