Ziua Logo
  Nr. 3688 de sambata, 29 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Axa reunita la Washington

Blair, venit dupa Basescu la Bush, incearca sa dreaga "acest rahat" din Liban

Premierul britanic, Tony Blair, a inceput ieri cea de-a doua vizita in SUA, in interval de doua luni, ajungand astfel la Casa Alba imediat dupa presedintele Romaniei, Traian Basescu. Astfel, incepand de ieri la Washington s-a reunit axa lui Basescu. Seful Guvernului londonez urma sa fie primit la Casa Alba, de presedintele George W. Bush, fiind de asteptat ca discutiile sa fie axate, in principal pe criza din Liban. La Summitul G8 desfasurat la St Petersburg, Bush si Blair au fost surprinsi de un microfon rusesc deschis afirmand ca "acest rahat" din Liban trebuie oprit. Inaintea plecarii lui Blair spre Washington, ziarul The Guardian relata ca liderul american si cel britanic urmau sa examineze un proiect de rezolutie al Consiliului de Securitate al ONU privind incetarea focului in Liban si desfasurarea unei forte multinationale la granita cu Israelul. Conform cotidianului mentionat, proiectul de rezolutie prevede doua etape. In prima, Israelul si Libanul ar urma sa accepte incetarea focului si constituirea unei forte multinationale limitate ca numar de efective, care sa fie interpusa la frontiera israelo-libaneza si care sa permita retragerea armatei israeliene din Liban.

Cea de a doua faza ar implica instituirea fortei multinationale de interpunere, cu un efectiv de 10.000-20.00 de militari, insarcinata sa vegheze la aplicarea Rezolutiei 1559 a ONU privind dezarmarea Hezbollah. Proiectul a fost prezentat, miercuri, la Roma, de Marea Britanie, in cadrul Conferintei internationale privind Libanul, specifica The Guardian, citat de Rompres.

In preziua deplasarii lui Blair la Washington, ministrul britanic de Externe, Margaret Beckett, criticase o presupusa escala pe aeroportul scotian Prestwick a doua avioane-cargou americane care transportau catre Israel, "bombe inteligente" GBU28, cu ghidare prin laser.

In ce-l priveste, Pentagonul a afirmat ca Armata SUA "s-a supus acordurilor bilaterale existente si practicilor in vigoare in aviatie" si "nu a existat niciun derapaj de la procedurile stabilite".

"Este o chestiune de birocratie Se pare ca ministrul britanic de Externe apreciaza ca hartiile nu erau in ordine, in timp ce Departamentul (american) al Apararii crede ca erau OK. Vom reglementa aceasta problema", a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow. (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Singura urmasa a Elenei Lupescu acuza (3036 afisari)
 Intrecere pentru suspendarea presedintelui (2704 afisari)
 Informatorii ies la iveala (2691 afisari)
 Puii Vulpii (2162 afisari)
 De ce coalitie anti-Basescu? (2010 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00424 sec.