Ziua Logo
  Nr. 3680 de joi, 20 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Preda: Solutia Stolojan

Respect in totalitate apelul lui Theodor Stolojan privind unitatea PNL, acest partid se poate relansa in tandem cu PD, a declarat, ieri, Cezar Preda, vicepresedinte al PD. El a apreciat ca argumentele consilierului prezidential "se bazeaza pe studii ce vizeaza exclusiv doctrina liberala si perspectiva catre care se indreapta Alianta DA PNL-PD". Cezar Preda considera ca daca apelul ar fi venit din afara institutiei prezidentiale "ar fi fost mult mai bine receptat" de toti membrii PNL si ai Aliantei DA, iar suspiciunile potrivit carora Traian Basescu ar sta in spatele "asa-zisului atac" al lui Stolojan, Stoica si Musca impotriva actualei conduceri a PNL nu ar mai fi existat. Liderul democrat este de parere ca solutia Stolojan poate relansa Alianta DA. (R.A.)

Anticipate cu vot uninominal

Conservatorii afirma ca sunt de acord cu ideea organizarii de alegeri anticipate, cu conditia ca votul sa fie uninominal. "Nu avem nimic impotriva organizarii anticipatelor, dar daca alegerile la termen sau inainte, vor fi organizate pe acelasi sistem electoral, in mod categoric nu vor rezolva problema de fond, nu vor reabilita relatia dintre alegatori si cel ales, o relatie alterata la ora actuala, marcata de neincredere consistenta in clasa politica determinata de sistemul de vot", a spus ieri purtatorul de cuvant al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciuca. Pe de alta parte, conservatorii si-au exprimat nemultumirea ca proiectul lor privind votul uninominal nu a fost inca dezbatut in Comisia parlamentara privind elaborarea unui nou Cod Electoral. (V.D.)

Alegeri la PSD Bucuresti

Organizatia Bucuresti a PSD isi va alege, la sfarsitul saptamanii viitoare, o noua conducere, cu prilejul conferintei extraordinare a organizatiei, au declarat surse din partid, citate de Rompres. Votul va fi secret, pe baza de buletine. PSD Bucuresti are, din primavara acestui an, o conducere interimara, in urma autosuspendarii liderului organizatiei, Dan Ioan Popescu, care a recurs la acest demers pana la clarificarea problemelor pe care le are in Justitie legate de averea sa. Interimatul la conducerea organizatiei este asigurat de prof. univ. dr. Sorin Oprescu. (R.A.)

New York Times se face mic

Cotidianul New York Times intentioneaza sa-si schimbe formatul si sa-si inchida una din tipografii, reducand astfel 250 din cele 800 de posturi ale organigramei actuale, noteaza Rompres. Incepand din primavara anului 2008, paginile cotidianului american vor fi cu 3,8 centimetri mai reduse si vor oferi cu 11 % din suprafata redactionala mai putin. Conducerea ziarului doreste sa compenseze aproximativ jumatate din aceasta pierdere de spatiu printr-o paginatie mai adecvata. Aceste modificari ar trebui sa permita ziarului sa economiseasca circa 42 de milioane de dolari (33,5 milioane de euro) anual. Potrivit redactorului sef al New York Times, Bill Keller, aceste schimbari ar trebui sa fie gestionabile cu usurinta. New York Times observa ca doi dintre concurentii sai - Washington Post si USA Today - si-au scurtat deja paginile si ca presa trebuie sa faca fata cresterii costului hartiei, precum si pierderii cititorilor si veniturilor publicitare, comparativ cu progresul Internetului ca mijloc de informare. (D.E.)

Guantanamo ramane o jungla

Procurorul general al Statelor Unite, Alberto Gonzales, a cerut Senatului sa nu desfiinteze tribunalele militare exceptionale care judeca prizonierii de la Guantanamo, Cuba, apreciind ca SUA sunt "inca in stare de razboi". Curtea Suprema a Statelor Unite s-a pronuntat, luna trecuta, impotriva tribunalelor exceptionale, apreciind ca presedintele american nu are competenta pentru validarea acestora. Respectand decizia justitiei, Administratia americana a cerut Congresului sa valideze existenta acestor tribunale. Tribunalele exceptionale in forma lor actuala tin cont de dificultatile specifice legate de razboiul impotriva terorismului si furnizeaza un punct practic de plecare, a comentat Gonzales. Procurorul general a mai cerut Congresului sa "confirme" intentia de a anula aproape toate recursurile detinutilor de la Guantanamo, in care sunt denuntate durata si conditiile de detentie. In prezent, dosarele sunt analizate de instante civile. O lege promulgata in decembrie limiteaza strict aceste recursuri, insa contrar recomandarii Administratiei, Curtea Suprema a apreciat ca aceasta nu are efect retroactiv. (D.E.)

Intalniri intercoreene anulate

Coreea de Nord a anuntat ieri anularea reuniunile intercoreene de familie separate de razboiul din 1950-53, acuzand Coreea de Sud de complicitate cu Occidentul in ceea ce priveste condamnarea testelor sale balistice, transmite Rompres. Mai concret, Phenianul a indicat ca principalul motiv al sistarii acestor intrevederi este refuzul oficial al Seulului de a continua livrarile de ajutor umanitar compus din orez si ingrasaminte pentru culturi catre Coreea de Nord. "Noi nu putem sa permitem in aceste conditii reuniunile familiilor separate de razboiul din Coreea si sa discutam probleme umanitare cu Coreea de Sud", se mentioneaza intr-o telegrama trimisa la Seul de catre Crucea Rosie nord-coreeana. BBC aminteste ca aceste reuniuni intercoreene facilitau revederea familiilor despartite in urma razboiului din Peninsula Coreeana, initiativa facand parte din politica de reconciliere dintre cele doua Corei. (D.E.)

Un alt seism in Indonezia

Un seism cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter s-a produs ieri in Indonezia, la Jakarta, la o adancime de 40 de kilometri, in zona stramtorii Sunda, a afirmat un oficial al agentiei de meteorologie locale, informeaza Reuters. Cutremurul a zdruncinat cladirile din capitala Jakarta si partea de vest a insulei Java, provocand panica. Autoritatile indoneziene au afirmat insa ca nu exista pericolul provocarii de tsunami. Miscarea telurica de ieri intervine dupa ce, luni, un seism submarin cu magnitudinea de 7,7 grade pe Scara Richter a provocat un val urias (tsunami) pe coasta de sud a arhipelagului indonezian si care s-a soldat, conform celui mai recent bilant, cu 520 de morti si peste 270 de disparuti. (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Caietul de "combinatii" al lui Radulescu (670 afisari)
 Informatorii PI (427 afisari)
 Sibiu, capitala europeana a secretomaniei (415 afisari)
 Hayssam nu mai este terorist (385 afisari)
 Joi - ziua de libertate dincolo de gratii (319 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.