Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Saftoiu s-a plans penal de Atanasiu

Consilierul prezidential Adriana Saftoiu il acuza pe Teodor Atanasiu de abuz in serviciu, pentru ca a permis serviciului de informatii al Armatei sa-i urmareasca pas cu pas activitatea profesionala de la Palatul Cotroceni * Plangerea penala este urmarea unor declaratii publice ale lui Atanasiu, care a sustinut ca DGIA il tine la curent cu ce face zilnic Saftoiu

Consilierul prezidential pe probleme de comunicare, Adriana Saftoiu, a depus ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, pe care il acuza de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazuta de art. 246 cod penal. Nemultumirea Adrianei Saftoiu, care a determinat-o sa fomuleze plangerea penala, a pornit de la faptul ca ministrul Atanasiu a aparut recent la o emisiune de televiziune unde ar fi afirmat (declaratii preluate ulterior de presa centrala): "Am si eu, va repet, am si eu o directie intreaga de informatii, care imi spunea ce pleaca de la doamna Saftoiu, de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma Palatului... Deci, nu e cazul sa-mi spuneti ce se difuzeaza de acolo". Aceasta declaratie a format convingerea Adrianei Saftoiu ca a fost urmarita sistematic de Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) - serviciu aflat in subordinea ministrului Apararii - si ca acesta din urma, dupa ce ar fi incuviintat asemenea procedee de urmarire suspectate a excede competentelor serviciului secret al Armatei, ar fi folosit in scop personal informatii clasificate, pe care le-a dat publicitatii in scopuri personale. Consilierul prezidential a precizat ieri ca nu doreste sa faca din acest demers juridic un eveniment mediatic, ci doar ca institutiile abilitate ale statului sa se pronunte asupra declaratiilor facute de ministrul Apararii si sa ia masurile care se impun.

Audierea sefilor DGIA este previzibila

Daca se va confirma ca spusele lui Atanasiu n-au fost o simpla bravada, iar Directia Generala de Informatii a Apararii a filat un inalt functionar de stat, cum este Adriana Saftoiu, problema poate genera un mare scandal al carui consecinte sunt greu de anticipat.

Oficialii Parchetului Inaltei Curti ne-au confirmat ieri inregistrarea plangerii formulate de consilierul prezidential. Plangerea va fi cel mai probabil directionata catre Sectia Parchetelor Militare, condusa de generalul magistrat Dan Voinea, singura competenta sa ancheteze faptele comise de militari. In dosarul ministrului Atanasiu, este de anticipat ca procurorii ii vor audia pe inaltii ofiteri care conduc Directia Generala de Informatii a Apararii in scopul stabilirii existentei unor misiuni - legale sau nu - de urmarire si interceptare a consilierului prezidential. In functie de evolutia anchetei, este posibil ca cercetarile penale sa se extinda si asupra sefilor DGIA in directia unui posibil abuz in serviciu, daca se va constata ca au existat cu adevarat misiuni de filaj care contravin legii si care pot fi calificate drept politie politica in toata regula.

Tariceanu o intoarce

In cadrul uneri intalniri cu presa straina, premierul Tariceanu a declarat ca retragerea trupelor romanesti din Irak nu este iminenta. El a explicat ca mai multe tari au decis sa isi retraga efectivele din Irak si este nevoie ca si Romania sa elaboreze un calendar al retragerii. Primul ministru a militat si pentru necesitatea dezbaterii publice pe aceasta problema. (R.G.)

Razvan SAVALIUC
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00407 sec.