Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romanul care a speriat New York-ul

Doctorul Nicholas Bartha a decis sa isi puna capat zilelor, luand cu el imobilul proprietate personala * Tentativa de sinucidere a medicului american a provocat prabusirea cladirii in care locuia, incidentul soldandu-se cu ranirea a 15 persoane * Medicul a scapat cu viata

O cladire de patru etaje s-a prabusit, luni, la New York, aparent in urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze, proprietarul imobilului, in persoana cetateanului de origine romana si maghiara Nicholas Bartha, aflandu-se, in prezent, in atentia autoritatilor locale, in calitate de posibil autor al incidentului, transmite CNN. Potrivit martorilor oculari, cladirea, care gazduia mai multe cabinete medicale, dar si apartamente, s-ar fi prabusit in urma unei deflagratii precedate de un miros persistent de gaz. Echipajele de interventie au anuntat ca cel putin cinci din rezidentii imobilului situat in centrul cartierului Manhattan - printre care si Bartha, de profesie medic, specialist in bolile cardiovasculare - au fost raniti, operatiunile de salvare a persoanelor prinse sub daramaturi soldandu-se cu ranirea a nu mai putin de zece din pompierii deplasati la fata locului. Dupa ce purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a infirmat ipoteza unui atentat terorist, anchetatorii new-yorkezi investigheaza, la acest moment, varianta ca deflagratia care a dus la prabusirea cladirii sa fi rezultat in urma unei tentative de sinucidere planuite de Bartha. Desi "se pare ca a avut loc o scurgere de gaze", un mesaj electronic expediat recent de cetateanul american de origine romana "ne face sa credem ca ar fi vorba de o tentativa de sinucidere", a declarat, in acest sens, seful departamentului de pompieri din New York, citat de CNN. Nicholas Bartha a fost spitalizat in urma incidentului, suferind arsuri de gradul doi si trei.

Mesaj cu parfum de sinucidere

Ipoteza pare sa fie sustinuta de avocatul fostei sotii a lui Bartha, Polly Passonneau, potrivit caruia medicul de origine romana s-ar fi resimtit in urma unui divort dificil si, aflandu-se intr-o stare de spirit neobisnuita, ar fi expediat un e-mail in care ar fi sugerat ca s-ar putea sinucide. "Cand veti citi aceasta, viata vi se va schimba pentru totdeauna. O meritati. Ati vrut sa culegeti aur, dar veti gasi numai cenusa. Intotdeauna ati vrut sa-mi vand casa. Iar eu v-am spus mereu ca o voi parasi numai atunci cand voi muri", se arata in mesajul atribuit doctorului american de origine romana si adresat fostei sale sotii, Cordula Bartha, dar si guvernatorilor statelor California si New York, Arnold Schwartzenegger si George Pataki, precum si senatorului de Pennsylvania, Arlen Specter, si televiziunii americane Fox News. Textul aminteste, totodata, de eforturile depuse de mama sa pentru a-si recupera casa din Romania, din comuna Rosia Montana, doctorul afirmand ca "nu voi fi expropriat, asa cum au facut comunistii in Romania, in 1947". "Sistemul juridic este corupt, l-a ucis pe fratele meu, iar acum pe mine", mai precizeaza mesajul lui Bartha, potrivit Mediafax.

Povestea divortului

Sotii Bartha au divortat, anul trecut, in urma actiunii intentate, in 2001, de Cordula Bartha, pe fondul obsesiei manifestate de consortul sau fata de simbolurile naziste, potrivit New York Times. Instanta opina, in 2005, ca Nicholas Bartha "si-a traumatizat in mod intentionat" sotia evreica, nascuta in Olanda, in perioada ocupatiei naziste, afisand "articole si notite cu svastica" pe peretii apartamentului in care locuiau. Cordula Bartha a obtinut divortul "pe motiv ca ar fi fost supusa la tratamente inumane", avand in vedere faptul ca medicul american "i-a ingradit in mod sistematic accesul la fondurile comune" pe perioda mariajului, fara "a-i acorda sprijinul necesar in perioada in care aceasta se trata de cancer mamar". Instanta a dispus, totodata, ca Nicholas Bartha sa ii acorde acesteia compesatii materiale in valoare de patru milioane de dolari, suma urmand sa fie obtinuta, in aprilie, anul acesta, din vanzarea cladirii de patru etaje din Manhattan. La inceputul anului, Cordula Bartha a incercat sa obtina evacuarea fostului sot din imobil, avertizand, intr-un memoriu, ca "acesta se va stabili in resedinta conjugala si va refuza sa o paraseasca in urma organizarii licitatiei destinate valorificarii acesteia". "A afirmat in repetate randuri ca intentioneaza sa <<moara in casa sa>>", mai nota Cordula Bartha despre fostul sau sot. Americanul de origine romana, acum in varsta de 66 de ani, si-a cunoscut sotia in 1973, la Roma, cei doi stabilindu-se in SUA un an mai tarziu. Imobilul din Manhattan a fost achizitionat de doctor, impreuna cu parintii sai, in 1980, in schimbul sumei de 395.000 de dolari, Nicholas si Cordula Bartha mutandu-se aici abia in 1986. Potrivit reprezentantului legal al doctorului american de origine romana, acesta considera imobilul din Manhattan drept "un motiv de mandrie". Cordula Bartha si cele doua fiice ale cuplului si-au exprimat, luni, "profunda tristete fata de producerea incidentului". (A.M.L.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00431 sec.