Ziua Logo
  Nr. 3673 de miercuri, 12 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Bomba cu ceas" la ANS

Presedintele ANS a stopat toate demersurile in legatura cu instrainarea dreptului de folosinta asupra bazelor sportive * Florian Gheorghe a solicitat anularea dispozitiilor care ar permite privatizarea terenurilor de sport, inclusiv Ordinul 148/2003 prin care dreptul de folosinta asupra oricaror baze sau complexe sportive putea fi transmis catre terti prin licitatii

Presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Gheorghe Florian, a decis in cursul zilei de luni stoparea oricaror demersuri cu privire la instrainarea dreptului de folosinta asupra bazelor sportive aflate in patrimoniul ANS. Hotararea a fost luata in urma demersurilor initiate de ziarul ZIUA care a descoperit anumite acte normative dubioase care permit, printr-o metodologie confuza, privatizarea bazelor sau a complexelor sportive.

Presedintele Gheorghe Florian le-a declarat reporterilor ZIUA ca a solicitat comisiei juridice anularea dispzitiilor care ar permite privatizarea ternurilor de sport din patrimoniul ANS, inclusiv Ordinul 148/2003 prin care dreptul de folosinta asupra oricaror baze sau complexe sportive din tara putea fi transmis catre terti prin licitatii. "Vom stopa orice demers legat de o posibila privatizare pana la elaborarea unei strategii coerente in acest sens", a declarat presedinte ANS Gheorghe Florian.

Este pentru a doua oara in decursul ultimelor lui cand ZIUA atrage atentia asupra pericolului aplicarii unui act normaiv confuz si interpretabil, primul caz fiind acela al privatizarii cinematografelor.

Un fitil plantat in ANS

Principalul document care l-a condus pe Gheorghe Florian la decizia de a suspenda orice tranzactionare a terenurilor sportive pana la clarificarea metodologiei de instrainare este Ordinul 148/2003 emis de vechea conducere a ANS. Acest act normativ permitea tranzactionarea oricaror baze sportive, fie ele mari complexe nationale cum ar fi "Lia Monoliu", fie simple terenuri izolate intr-un capat de tara. Ordinul in cauza, plasat ca o bomba juridica cu ceas in ANS ar fi detonat dupa ce anumiti pasi ar fi fost facuti de actuala conducere.

Primul pas era infiintarea Complexelor Nationale Sportive, ca principala tinta de privatizare, prin costituirea unor comisii. Ideea apartine tot PSD care nu a mai apucat sa vada planul dus la capat din cauza alegerilor. Aceste comisii, denumite "speciale de inventariere", aveau rolul de a forma o lista cu locatiile "bune pentru afaceri". O parte dintre aceste liste au fost inaintate pe vremea PSD Ministerului Administratiei Publice Locale, fiind publicate apoi in Monitorul Oficial sub semnaturile lui Adrian Nastase, Octav Cozmanca si Mihai Nicolae Tanasescu.

Cel de al doilea obiectiv era reducerea acestor baze la simple maidane pline de gunoaie, asa cum au devenit majoritatea bazelor sportive din tara care s-au deteriorat in ultimul timp, loc de adunare pentru oamenii strazii sau afaceristi care bat mingea contra cost si nicidecum pentru scopul in care au fost create. Metodologia prevedea apoi ca propunerea comisiei speciale de inventariere, care atesta faptul ca baza este intr-o stare jalnica si necesita infuzie de capital, sa fie analizata de conducerea ANS in vederea privatizarii.

Urma apoi aplicarea Ordinului 148/2003, care contine mari lacune cu privire la responsabilizarea castigatorului licitatiei, dar si mari vicii cu privire la obiectul tranzactionarii. Se legiferase o mica "nationalizare" facuta in numele rentabilizarii, vopsita apoi in culorile economiei de piata.

In urma aticolului publicat de ZIUA cu privire la modul de desfasurare a acesui plan diabolic de subminare a sportului romanesc, presedintele Gheorghe Florian a decis anularea Ordinului 148/2003 si a inghetat, pana la clarificarea procedurii juridice, orice tranzactii de instrainare a dreptului de folosinta aspra bazelor sportive.

Petre NITEANU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Mafia concursurilor de titularizare (2783 afisari)
 Explozia piramidelor (2007 afisari)
 Serban Foarta: Parca suntem niste armii grele de furnici... (851 afisari)
 Topul "textelor de vrajit femeile" (577 afisari)
 Stiri pe scurt (486 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00456 sec.