Ziua Logo
  Nr. 3667 de miercuri, 5 iulie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Chisinaul se teme de discursul lui Basescu

Surse diplomatice ne-au declarat ca, dupa ultimele declaratii ale presedintelui Romaniei, oficialitatile moldovene au rezerve cu privire la alocutiunea pe care liderul de la Cotroceni ar trebui sa o rosteasca in toamna in fata Parlamentului Republicii Moldova * Analistii de peste Prut comenteaza Planul "Basarabia II" ca fiind singurul viabil pentru ca Moldova sa ajunga in UE pe scurtatura

Reactiile de la Chisinau fata de declaratia presedintelui Basescu de sambata nu s-au lasat asteptate. Traian Basescu a afirmat ca i-a propus omologului sau de la Chisinau, Vladimir Voronin, ca Republica Moldova sa adere la Uniunea Europeana impreuna cu Romania. Intr-o declaratie acordata postului de radio Deutsche Welle, analistul politic de la Chisinau Oazu Nantoi afirma ca: "Noi nu putem sa ne ascundem dupa deget. Exista o singura modalitate de a atinge un asemenea scop - prin dizolvarea Republicii Moldova in componenta Romaniei care se integreaza in Europa".

"Timpul nu a fost ales potrivit"

Directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul", Igor Munteanu, considera ca o astfel de initiativa romaneasca a venit prea tarziu si acum efectul ei nu poate fi decat unul negativ - de inrautatire a relatiilor moldo-romane: "In primul rand, domnul presedinte Basescu face trimitere la o discutie privata. Deci nu este o decizie politica prezentata oficial institutiilor publice din Republica Moldova. In al doilea rand, cred ca timpul nu a fost ales potrivit, ceea ce ar putea sa contracteze din nou relatiile dintre Republica Moldova si Romania, care nu s-au asezat bine in ultimele luni".

O surpriza previzibila

Analistul politic Petru Bogatu sustine, insa, ca surpriza sefului statului roman a fost una previzibila, dat fiind faptul ca: "Ideea intrarii Republicii Moldova in UE pe coama Romaniei plutea in aer de mult timp, desi nici politicienii de la Bucuresti, nici cei de la Chisinau nu s-au incumetat pana acum sa vorbeasca deschis despre o atare posibilitate". Potrivit lui Bogatu, presedintele roman nu avea cum sa invite Republica Moldova in Uniunea Europeana pe cont propriu, fara ca aceasta chestiune sa fie discutata si aprobata de marile cancelarii occidentale. Oazu Nantoi, este de parere ca Traian Basescu a gresit atunci cand i-a facut oferta buclucasa omologului sau moldovean: "Faptul ca Traian Basescu a facut asemenea propunere vorbeste mai mult despre perceperea naivo-romantica a realitatilor din Republica Moldova din partea clasei politice si mai mult nimic.

Rezerve privind discursul din toamna

Pactul Molotov-Ribbentrop a fost condamnat si pe malul drept al Prutului, si pe malul stang al Prutului, dar asta nu inseamna ca consecintele pactului, inclusiv consecintele politicii promovate timp de jumatate de secol aici, pe malul drept al Nistrului, si pe malul stang al Nistrului timp de 75 de ani pot fi anulate printr-o declaratie politica. Avem nevoie de democratie autentica, de deschidere, de dialog... si atunci, dupa cum a mentionat si presedintele Romaniei, putem sa ne regasim in componenta UE". Surse diplomatice de la Chisinau sustin ca dupa declaratia de sambata a presedintelui Basescu, autoritatile moldovene privesc cu rezerve intentia presedintelui roman de a rosti, la toamna, un discurs in Parlamentul Republicii Moldova, mai transmite Deutsche Welle.

"Era sa ne reunim cu Romania?"

Declaratia presedintelui Basescu a trezit reactii vii in presa de la Chisinau. Astfel ziarul Flux titreaza "Era sa ne reunim cu Romania?" aratand ca "Cu certitudine, la auzul declaratiilor facute de liderul de la Bucuresti toata suflarea de pe ambele maluri ale Prutului a luat un aer de surpriza. Afirmatiile sale, de buna seama, au picat ca un trasnet. Oricat de senzationala ar fi, totusi, vestea pe care ne-o aduce Basescu nu-i chiar asa de naprasnica, cum pare la prima vedere. La mijloc, e o surpriza. Nu incape discutie. Numai ca una previzibila. Ideea intrarii Republicii Moldova in UE pe coama Romaniei plutea in aer, cu toate ca nici politicienii de la Bucuresti, nici cei de la Chisinau nu s-au incumetat pana acum sa vorbeasca deschis despre o atare posibilitate. Totusi, ziarul nostru a abordat aceasta problema in mai multe randuri. In unul din editorialele anterioare, bunaoara, am aratat ca o sansa pentru Chisinau ar fi constituirea unei uniuni Romania - Republica Moldova dupa modelul Serbia-Muntenegru. Atata doar ca, spre deosebire de confederatia de pe teritoriul fostei Iugoslavii, creata pentru a incheia conturile cu trecutul, alierea noastra s-ar face in numele viitorului".

Scurtatura spre Europa

Flux mai arata ca: "E la mintea oricui ca Basescu nu avea cum sa invite Republica Moldova in Uniunea Europeana pe cont propriu. De unde si impresia ca posibilitatea integrarii simultane a celor doua state romanesti a fost dezbatuta si aprobata de marile cancelarii occidentale. Si nici nu-i de mirare. Unul din raportorii Consiliului Europei inca acum doi ani spunea ca Republica Moldova poate intra in UE doar daca prinde vagonul Romaniei. Cateva saptamani in urma emisarul Bruxelles-ului la Bucuresti a sugerat si el Chisinaului cum ar putea sa ajunga pe scurtatura in Europa. Potrivit lui, Romania trebuie sa devina pentru Republica Moldova un model economic. Si o sumedenie de alti oficiali si experti occidentali au dat de inteles in repetate randuri ca in actualele conditii Chisinaul de unul singur nu are sorti de izbanda pe drumul european. Dupa 2007 procesul de extindere va fi blocat pentru mai multi ani inainte, iar Republica Moldova nu se numara nici macar printre virtualii candidati la integrare".

Publicatia "Timpul" reia sec afirmatiile presedintelui Romaniei sub titlul "Traian Basescu a declarat sambata ca Romania i-a propus lui Voronin <<sa intre o data cu noi in UE>>": "Romania este inca separata in doua tari, dar unificarea romano-moldoveneasca se va face in interiorul Uniunii Europene si nu altfel, a afirmat presedintele Traian Basescu sambata, la Palatul Cotroceni. Seful statului roman a oferit un dejun pentru 50 de olimpici din Republica Moldova, aflati in aceste zile la Bucuresti".

Agentia de presa BASA-Press reia stirea aratand ca: "Romania a oferit Republicii Moldova, respectiv sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu tara noastra in Uniunea Europeana. Este insa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce vor dori sa faca", a declarat presedintele roman Traian Basescu. Potrivit serviciului de presa al Presedintiei romane, Basescu a facut aceasta declaratie la 1 iulie curent la un dejun oficial oferit la Palatul Cotroceni". (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Drogurile in puscarii, o realitate (287 afisari)
 Sursa Paun (177 afisari)
 Un cap politic (173 afisari)
 500.000 de vanatori din UE vor lua cu asalt Romania (127 afisari)
 Chisinaul se teme de discursul lui Basescu (97 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00449 sec.