Ziua Logo
  Nr. 3655 de miercuri, 21 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Piata Revolutiei" revolta arhitectii

Proiectul de reconfigurare a pietei are "lipsuri majore" si nu este functional, sunt de parere arhitectii bucuresteni * In opinia lor, demararea lucrarilor in aceste conditii poate avea urmari imprevizibile

Filiala bucuresteana a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), partener al municipalitatii in elaborarea proiectului de reconfigurare a Pietei Revolutiei, contesta solutia prezentata de Primaria Capitalei pentru aceasta zona, acuzandu-l, totodata, de plagiat pe autorul proiectului, arhitectul Viorel Hurduc. Primaria Capitalei si OAR Bucuresti au incheiat, in luna aprilie, un protocol de colaborare, document prin care arhitectii bucuresteni urmau sa fie consultati cu privire la proiecte care vizeaza dezvoltarea orasului. Primul proiect comun municipalitate - OAR Bucuresti a fost reconfigurarea Pietei Revolutiei, propunere vehement contestata de societatea civila, istorici, oameni de cultura, dar si de arhitecti. Proiectul propus municipalitatii de fostul presedinte al Ordinului, arh. Viorel Hurduc, este, potrivit OAR Bucuresti, "o idee personala, inspirata din proiecte mai vechi, deci nici macar originala". Mai mult, proiectul are "lipsuri majore" si nu poate fi aplicat.

Purtatorul de cuvant al OAR Bucuresti, arhitectul Iulia Stanciu, a "desfiintat", ieri, intr-o conferinta de presa, proiectul privind reconfigurarea Pietei Revolutiei. "Macheta Piata Revolutiei prezentata publicului, prin intermediul presei, de catre primarul general Adriean Videanu si arh. Viorel Hurduc nu contine o idee corecta si concreta privind functiunile si amploarea lor, functiuni care sa defineasca caracterul Pietei Revolutiei ca viitor pol urban. (...) In realizarea machetei nu s-a tinut cont de o serie intreaga de elemente, printre care, cel mai important, solutiile pentru rezolvarea traficului dinspre marile cartiere spre estul Capitalei. (...) Proiectul are la origine adjudecarea, de catre Metroul SA, a licitatiei pentru parcajele subterane din piata. In calitate de asociat al castigatorului, firma HAX a domnului arhitect Viorel Hurduc a comandat Universitatii de Arhitectura Ion Mincu intocmirea documentatiei pentru PUZ al sitului. In documentatia PUZ-ului elaborata de specialistii Universitatii se aduc unele amendamente proiectului realizat de arhitectul Hurduc, de care acesta nu tine insa cont la realizarea machetei", a precizat Stanciu. Primaria Capitalei a atribuit firmei Metroul SA - in urma unei licitatii organizate in luna ianuarie a acestui an - realizarea studiului de fezabilitate si PUZ pentru "Parcaj subteran Piata Revolutiei - Ateneul Roman". Potrivit site-ului primariei Capitalei, pentru acest studiu municipalitatea a platit 415.000 de lei (4,15 miliarde de lei vechi), peste 160.000 de lei (1,6 miliarde de lei vechi) revenind firmei administrate de Viorel Hurduc.

Arhitectii bucuresteni sunt de parere ca "actuala societate nu este in stadiul de a realiza o reala modernizare a pietei centrale a Capitalei, sub toate aspectele: functional, social, cultural, tehnologic, urbanistic si arhitectural". "Atragem atentia asupra consecintelor imprevizibile ale demararii lucrarilor pentru parcajele subterane ca interventie de sine statatoare, necorelate cu contextul in care se gasesc, considerand neacceptabila ideea desprinderii problemelor de trafic de cele ale proiectului urbanisitic", se arata intr-un comunicat al OAR Bucuresti.

Magda SEVERIN
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cursuri intensive de vara si tabere de engleza pentru copii (1143 afisari)
 Tara dezastrelor (762 afisari)
 Gramatica dupa Hardau (576 afisari)
 Stiri pe scurt (72 afisari)
 "De ce sa ramana casa mea unui activist comunist?" (63 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01123 sec.