Ziua Logo
  Nr. 3650 de joi, 15 iunie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Romanii din Ungaria - umiliti cu Trianonul la bacalaureat

Romanii din Ungaria au lansat un protest public fata de intrebarea tendentioasa pusa minoritatilor etnice referitor la Tratatul de la Trianon. Protestul, pe care-l reproducem in randurile urmatoare, este semnat de reprezentantii romanilor din Ungaria: PS Sofronie Episcop, Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria; Dr. Ioan Ciotea Presedinte, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria; Teodor Martin Presedinte, Coalitia Romanilor din Ungaria; Dr. Gheorghe Ruja Curator, Fundatia pentru Cultura Romana din Ungaria; Eva Iova Director, Editura NOI, redactor-sef "Foaia romaneasca"; Dr. Gheorghe Mihaiescu Presedinte, Autoguvernarea Romaneasca, sectorul V, Budapesta; Gabriela Elekes Asociatia Femeilor Ortodoxe Romane din Budapesta; Dr. Nicolae Lutai Asociatia Tinerilor Ortodocsi Romani din Budapesta; Marius Maghiaru Presedinte, Autoguvernarea Romaneasca, sectorul VII, Budapesta; Dr. Ana Hotopan sef de catedra, Catedra de limba si literatura romana a Universitatii din Seghedin; Dr. Gheorghe Petrusan Presedinte, Autoconducerea Romaneasca din Seghedin Redactor-sef, revista "Convietuirea", Seghedin.

"In data de 10 mai anul curent s-a desfasurat proba scrisa la disciplina istorie, in cadrul examenului de bacalaureat, vizandu-i pe absolventii liceelor din Ungaria, inclusiv pe cei din liceele de nationalitate.

Consideram ca unul dintre subiectele probei scrise pentru absolventii liceelor minoritatilor nationale si etnice, la nivel mediu, are un caracter provocator, deoarece ii pune pe elevi intr-o situatie care depaseste competentele didactice si pedagogice ale disciplinei pe care au studiat-o. Este vorba despre punctul 9, care se refera la Tratatul de Pace de la Trianon, pe parcursul a 5 subpuncte, dintre care ultimul (punctul e) lanseaza o judecata (tendentioasa) de valoare cu privire la cauza de mai sus. Astfel, candidatilor li se sugereaza ca respectivul tratat international, recunoscut oficial si de Ungaria, ar fi fost "injust". Spre exemplificare, iata textul intrebarii (in traducere romaneasca): "Argumentati pe scurt cauzele pentru care se poate considera injusta din punct de vedere etnic acea parte din tratatul de pace, care fixa granitele noi ale Ungariei."

Este surprinzator faptul ca aceasta intrebare a fost adresata numai absolventilor care apartin minoritatilor nationale si etnice din Ungaria. A solicita elevilor minoritari, la examenul de bacalaureat, unul dintre cele mai importante ale vietii lor si hotarator pentru cariera profesionala, exprimarea unei pozitii personale cu privire la anumite evenimente din trecutul complicat al natiunilor Europei, mai ales in contextul apartenentei elevilor respectivi la natiuni care au beneficiat de avantajele tratatelor de pace, este o eroare grava si un atentat inacceptabil la demnitatea minoritarului.

Ca urmare, noi, reprezentantii institutiilor de mai jos, protestam impotriva unor astfel de provocari si ne exprimam la modul cel mai serios ingrijorarea fata de fenomene de genul acesta, care pun in pericol reconcilierea istorica a popoarelor si tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est". (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Lista lui Soros (2048 afisari)
 Jaf din banii persoanelor cu handicap (1465 afisari)
 Stiri pe scurt (740 afisari)
 Angajamentul turnatorului din Comertul Exterior (495 afisari)
 Este timpul sa vorbim despre migratie (446 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00447 sec.