Ziua Logo
  Nr. 3607 de sambata, 22 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dorele, probleme ma?

Inspectia Muncii, o institutie in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei doreste sa interzica spotul "Basculanta" pe motiv ca incurajeaza incalcarea protectiei muncii

Agentia Next, care a creat spotul "Basculanta" din campania pentru coniacul Unirea, desfiinteaza, intr-o scrisoare adresata CNA, argumentele pe baza carora Inspectia Muncii, o institutie in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a cerut Consiliului National al Audiovizualului (CNA) interzicerea acestei reclame. In spot, personajul principal, Dorel, trebuie sa descarce cu o lopata o basculanta cu nisip. Din cauza ca se misca prea greu, el este "basculat" de colegii de munca, pentru ca "inchide la non-stop", locul de unde trebuie sa cumpere coniacul. Sorin Popescu, directorul general Next Advertising, combate in raspunsul sau toate punctele de pe lista de abateri alcatuita de Minister pentru CNA, spunand ca spotul nu incalca in nici un fel Legea Protectiei Muncii. Documentul institutiei reclama ca difuzarea spotului TV "Basculanta" "ar putea incuraja consumul de alcool in timpul programului de lucru, ar putea incuraja incalcarea normelor de securitate la locul de munca, ar avea legatura cu parasirea locului de munca fara aprobarea maistrului sau a altui conducator al formatiei de lucru, data in conditiile prevazute de lege, ar putea incuraja muncitorii si celalalt personal operativ ca in timpul serviciului sa nu se preocupe permanent de buna desfasurare a activitatii". Referitor la faptul ca spotul ar putea incuraja consumul de alcool sau fuga de la locul unui accident, Popescu spune ca reclama respectiva nu are acest scop si "nu incurajeaza nimic din toate acestea, pentru ca nu infatiseaza astfel de lucruri".

Nici Mesterul Manole nu respecta protectia muncii

In ceea ce priveste incalcarea normelor de securitate, directorul Next e de parere ca reclamele, bancurile, snoavele, baladele, glumele, miturile, basmele si ghicitorile nu trebuie sa respecte cu strictete Legea protectiei muncii nr. 90/1996 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborata cu Normele Generale de Protectie a Muncii. "Judecand strict din perspectiva ingusta a normativelor invocate, Mesterul Manole de exemplu incalca flagrant normele de protectie a muncii. La fel si reclama internationala in care sunt infatisati niste tineri ce manevreaza utilaje grele, cu cupa, pentru a juca fotbal cu un butoi metalic. Si povestea celor trei purcelusi, care-si construiesc case intr-o completa nepasare fata de normele de protectie a muncii", arata Popescu. Spotul "Basculanta" nu prezinta, potrivit acestuia, parasirea locului de munca fara aprobarea maistrului sau a altui conducator al formatiei de lucru. El spune ca "un privitor atent va observa ca toate personajele sunt mereu impreuna, pe tot parcursul spotului". "Nimeni nu-i paraseste pe ceilalti si nici locul de munca. Mai mult, nici macar la birt nu se vede ca vreunul i-ar parasi pe ceilalti, cu sau fara aprobare", sustine directorul agentiei. Popescu contrazice si punctul final al sesizarii, referitor la preocuparile muncitorilor in timpul serviciului, spunand ca "reclamele nu sunt filmulete de protectia muncii si nici nu trebuie sa devina". In finalul scrisorii adresate CNA, Sorin Popescu numeste argumentele Inspectiei Muncii drept "critici nejustificate, dintr-o perspectiva exagerat de ingusta si fara legatura cu fenomenul si mecanismele comunicarii publicitare".

CNA a interzis, anul trecut, la sesizarea lui Mircea Sorin Moldovan, membru CNA, spotul "Trenul" din aceeasi campanie Unirea "Unde-s multi puterea creste". Elementele din spot care i-au deranjat atunci pe membrii CNA au fost legate de un personaj care tragea semnalul de alarma al unui tren pentru ca un altul sa cumpere o sticla de coniac. (D.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Genocidul armean din perspectiva romaneasca (1594 afisari)
 "Evanghelia dupa Iuda" (676 afisari)
 Padurea Baneasa defrisata cu romi (504 afisari)
 De ce intarzie razboiul cu Iranul? (329 afisari)
 Pe sub mana (300 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00539 sec.