Ziua Logo
  Nr. 3600 de vineri, 14 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fluviul dezlantuit

Autoritatile pregatesc masuri de protectie impotriva inundatiilor pentru debite ale Dunarii de 16.000 mc/s, in conditiile in care nivelul apei era deja, ieri la pranz, de 15.400 mc/s. Ultimele estimari oficiale indicau un debit maxim de 15.500 mc/s, dar si aceste previziuni se pare ca vor fi depasite. De remarcat, debitul multianual al fluviului, in luna aprilie, este de 7900 mc/s. Dezastre erau prognozate si la niveluri de 13.600 mc/s, cand se estimase inundarea a 83 de localitati. La 15.500 mc/s, pagubele cresc si se asteapta inundarea a 112 localitati. Autoritatile intrevad ca sute de case vor fi afectate si mii de hectare de teren sub ape. Apele vor fi atat de mari incat se pune problema evacuarii de persoane din 28 de localitati. Ca masura imediata, Ministerul mediului si Gospodaririi Apelor anunta consolidarea si suprainaltarea digurilor sau crearea altora provizorii. Ieri, cu toate asigurarile date de autoritati, digurile au inceput sa cada unul dupa altul, iar populatia afectata a fost evacuata.

In aceste conditii, ministrul Administratiei si Internelor a instituit starea de urgenta de gradul ll, ieri la pranz, pentru toate structurile MAI din zonele afectate de inundatii, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului. Astfel, o treime din efectivele MAI din judetele Caras Severin, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati si Tulcea se vor afla permanent in unitati, fiind pregatite sa actioneze pentru sprijinirea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor, precizeaza comunicatul.

Asaltul Dunarii

Dezlantuirea furiei apelor Dunarii produce nu numai pagube materiale ci si panica in toate zonele riverane fluviului. Lentoarea cu care autoritatile actioneaza i-a descurajat pe cetatenii care locuiesc pe malurile fluviului.

In Delta, oamenii privesc neputinciosi cum, ora de ora, apele cresc necontenit. Chiar si acolo unde digurile au rezistat, pericolul este iminent intrucat daca apa nu scade rapid, se pot ivi sparturi in orice moment. Digul de la Murighiol - Dunavat s-a rupt la kilometrul 54, terenul agricol din zona fiind inundat de apa. Si digul Culinet-Isaccea a fost spulberat de Dunare. Digul Sulina, inca rezista, localnicii supraveghandu-l in permanenta. Sub atentie se afla si digul Mila 23, digurile Letea, Sf Gheorghe, Crisan, Macin, Grindu si Mahmudia. In aceste zone au inceput deja sa se puna saci cu nisip in calea apelor.

Spre exemplu, in localitatea Mila 23, Dunarea a ajuns, in multe locuri, la marginea de sus a digului. Locuitorii asezarii sunt foarte nemultumiti de faptul ca in ultimii ani nu s-a facut nici o lucrare de consolidare, ci numai lucrari sporadice, desi au cerut in nenumarate randuri autoritatilor locale sa se ocupe de acest lucru. De fiecare data, primaria Crisan, de care apartine satul Mila 23 a invocat lipsa banilor. Nici Directia Apelor Dobrogea - Litoral, care are in administrare digurile din zona nu se arata interesata de rezolvarea acestor probleme. Pe buna dreptate, cetatenii se intreaba pentru ce mai platesc taxele locale, dezamagiti de dezinteresul aratat de oficialitati. Deocamdata vestile bune ar putea fi ca ploile au incetat si ca vantul bate in acelasi sens cu curentii Dunarii, ceea ce face ca apele sa curga mai rapid spre deversarea in Marea Neagra. Daca vantul ar fi batut contra sensului de curgere (de la este, la vest), Dunarea ar fi fost incetinita, apele ar fi crescut, iar malurile s-ar fi erodat rapid. In continuare, reporterii ziarului ZIUA va prezinta un reportaj din zonele locuite ale Deltei Dunarii.

Atentatorii la diguri

Pe langa calamitatile naturale si inconstienta unor oameni creeaza mari probleme. Astfel, politistii din Tulcea verifica trei persoane acuzate de tentativa de spargere a unor diguri. Acestia au creat o bresa de 2 metri in digul care protejeaza o incinta agricola de pe raza satului Dunavatu de Jos. Organele statului s-a confruntat cu astfel de probleme, in ultimele trei zile, si in localitatile Maliuc si Partizani. Acesti indivizi, certati cu legea au spart digurile pentru a inunda alte zone, fiindu-le frica ca apa sa nu le patrunda in case si pe propriile terenuri. Conform codului penal spargerea unui dig este sanctionata, cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, iar daca actiunea este urmata de un dezastru, se poate ajunge la detentie pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani.

Pericol de epidemii

In Ostrov, trei case au fost evacuate, dupa ce apa s-a infiltrat in mai multe gospodarii. Apa din fantani nu mai este potabila, armata actionand pentru aprovizionarea cetatenilor cu apa. Centrul vechi al orasului, langa debarcader, a fost inundat, pompele instalate incercand sa limiteze efectele. La Vadu Oii, apa a maturat curtile tuturor caselor de pe malul Dunarii. Pe soseaua care leaga Cernavoda de Harsova, in dreptul satului Dunarea, s-a surpat pe alocuri.

Localnicii din Bestepe, in voia sortii

Un caz si mai dramatic se intalneste in satul Baltenii de Jos, apartinand comunei Bestepe, lasati in voia soartei de autoritati. Locuitorii sustin ca nici o autoritate nu a venit sa puna piatra pe digul pe care doar carutele pot circula, in sat neexistand vreun autoturism.

Cel de-al doilea dig de aparare de pe bratul Borcea al Dunarii a cedat, ieri, in fata furiei apelor. In noaptea de miercuri spre joi apele Dunarii au rupt primul dig de aparare pe bratul Borcea, in zona cartierului Buliga din orasul Fetesti.

Mihnea TALAU, Laszlo KALLAI, Luminita MOROIANU, Bogdan COMARONI
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (215 afisari)
 Privatizarea Antibiotice, prioritatea AVAS (131 afisari)
 Rotschild consultant la privatizarea Electrica (100 afisari)
 Preturi sociale la mare si in statiunile balneo (93 afisari)
 Colectia inedita a metroului londonez (87 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00413 sec.