Ziua Logo
  Nr. 3599 de joi, 13 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stan bolovan

Pesedistul Ion Stan (foto stanga), secretar al Comisiei de control a SRI, a facut ieri o serie de afirmatii foarte grave, acuzand faptul ca CSAT si CNSAS, in deplin acord, ar fi secretizat mai multe dosare de politicieni, in perioada guvernarilor precedente. Stan a fost timp de patru ani (2001-2004) sef al Comisiei SRI si unul dintre oamenii de incredere ai lui Adrian Nastase, ceea ce face aproape imposibila asertiunea ca "a vorbit prostii", in necunostinta de cauza. Stan l-a acuzat explicit pe fostul sef al CNSAS Gheorghe Onisoru ca a clasificat mai multe dosare ale politicienilor si demnitarilor, in cadrul comisiei mixte formate din reprezentanti ai Colegiului si ai detinatorilor de arhive. "Prin clasificarea dosarelor, au fost protejati oameni politici si demnitari cu functii in stat", a acuzat el. "Daca Onisoru poate sa sustina ca nu a participat la nici o comisie paritara si n-a clasat nici un dosar, eu sunt primul care ii spun ca minte", a accentuat Stan. Afirmatiile reprezentantului PSD sunt incendiare avand in vedere responsabilitatea de care trebuie sa dea dovada, potrivit legii, cei care jongleaza cu informatii clasificate. "Daca Emil Constantinescu nu isi aminteste de clasificari, sa-i sune pe Costin Georgescu si pe Onisoru care ii pot improspata memoria caci ii vor reaminti de dosarele clasificate in vremea sa", l-a taxat Stan pe fostul presedinte al tarii. Presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a facut front comun cu Stan sustinand ca sub "guvernarea Onisoru" s-au clasificat de-a valma dosare. Contactati telefonic, fostii exponenti ai CNSAS si ai CSAT au dezmintit acuzatiile si au invocat faptul ca nu a existat timpul fizic pentru clasificarea unui numar atat de mare de dosare. Recent, chiar presedintele Traian Basescu a pus sub semnul intrebarii secretizarea celor 105.000 de dosare. Din acest motiv, seful statului a cerut noului CNSAS sa reverifice toate cele peste o suta de mii de dosare. Cert este ca, in CSAT, deciziile - inclusiv privind clasificarea unor dosare - s-au luat pana in 2002 cu acordul majoritatii membrilor, iar din 2002 pana acum prin consens. La fel de cert este faptul ca una dintre partile implicate minte. Daca pesedistul Ion Stan spune adevarul, situatia este de doua ori mai grava, pentru ca pune la indoiala intreaga activitate a fostelor structuri ale CNSAS si CSAT. (Razvan GHEORGHE)

Ion Stan (PSD), secretarul Comisiei de control al SRI

"Constantinescu sa-i sune pe Georgescu si pe Onisoru"

"De la aplicarea Legii 187, din 2000, au fost comisii paritare formate din sefia CNSAS si detinatorii de arhive. In decursul timpului, comisia paritara a avut in dezbatere si a clasat un numar foarte important de dosare. In legislatia trecuta, dosarele care au facut obiectul discutiei au pus gaz pe foc si au declansat conflicte la nivelul CSAT. Cum se justifica faptul ca la nivelul detinatorilor de arhive au ramas foarte multe dosare care sunt clasate sub eticheta sigurantei nationale? Daca Onisoru poate sa sustina ca nu a participat la nici o comisie paritara si n-a clasat nici un dosar, eu sunt primul care ii spun ca minte. Eu nu doresc sa promovez in PSD asa cum a spus fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu. Daca Emil Constantinescu nu isi aminteste de clasificari, sa-i sune pe Costin Georgescu si pe Onisoru care ii pot improspata memoria caci ii vor reaminti de dosarele clasificate in vremea sa. Sa nu ne facem acum ca nu avem nici cea mai vaga idee despre dosare. De ce au ramas atunci vrafuri intregi de dosare ale Securitatii clasate pe motiv ca ar avea incidenta asupra sigurantei nationale?". (R.G.)

Radu Stroe (PNL), presedintele Comisiei de control al SRI

"Onisoru si SRI au clasificat dosare"

"Eu nu doar cred, eu sunt convins ca in vremea guvernarii Onisoru au fost clasificate dosare pe motiv, chipurile, ca ar leza siguranta nationala. Nu am absolut deloc incredere in deciziile lui Onisoru. E necesar ca noul CNSAS sa ia din nou la mana toate dosarele. Nu spunem sa se desecretizeze un dosar al unui spion sau al unui contra-spion care desfasoara operatiuni in prezent. Dar cei care erau informatori ai Securitatii in urma cu 10, 20 sau 30 de ani nu au de ce sa fie ascunsi sub titulatura de siguranta natioanla. Dosarele aflate in arhiva serviciilor sau, dupa caz, la CNSAS, sunt si vor fi vazute de comisia mixta SRI-CNSAS.

Daca SRI si CNSAS decid ca un dosar trebuie desecretizat, nu mai avem nevoie de CSAT, dosarul este declasificat. Daca punctele de vedere nu coincid, atunci decizia finala apartine CSAT." (R.G.)

Basescu a cerut reanalizarea celor 105.000 de dosare clasificate

Traian Basescu a insistat, la instalarea noului CNSAS, asupra faptului ca au fost considerate dosare de securitate nationala, de catre o comisie mixta formata din membrii CNSAS si ai SRI, circa 105.000 de dosare. "Intaresc public solicitarea ca noul CNSAS sa reanalizeze cele 105.000 de dosare pentru ca este posibil ca nu toate sa justifice categoria secret de stat si inca in operationalitate", a afirmat seful statului. (A.H.)

Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei

Nu a existat nici un caz

"In timpul mandatul meu de presedinte al Romaniei nu a existat nici un caz in care CSAT sa clasifice informatii despre oameni politici sau demnitari. Cu instalarea PSD la putere, aceasta practica specifica oligarhiei comunisto-securiste si-a facut simtita prezenta. Eu am avut la Cotroceni, dupa 1999, doua intalniri cu reprezentantii CNSAS. Cu aceste ocazii eu le-am transmis ca de fiecare data cand vor intampina rezistenta din partea serviciilor secrete de a li se oferi informatii despre demnitari sa mi se adreseze pentru a cere CSAT declasificarea acestora. Nu am primit niciodata o solicitare in acest sens. In acea perioada, reprezentantilor Colegiului nu li se repartizase nici un sediu si, potrivit legii, primaria Capitalei trebuia sa se ocupe de acest aspect. Domnul Traian Basescu trebuia sa le dea un spatiu, nu le-a dat. Apoi, la adresa mea, a fost lansata o campanie mediatica de discreditare fara precedent. Toata lumea m-a atacat ca persoana deoarece eram singurul care lupta impotriva securitatii. Eu am invins securitatea, dar securitatea m-a invins intr-o singura privinta, in ceea ce priveste comunicarea, prin campania mediatica impotriva mea. Nu stiu cu ce scop a facut Ion Stan aceste afirmatii. Poate ca Stan face parte din aripa tanara a PSD care doreste sa isi faca loc spre varf. Probabil ca el a dat glas unui punct de vedere al tinerilor din PSD care doresc sa isi faca un loc in politica. Daca lucrurile stau astfel, interesul lor coincide cu interesul tuturor romanilor. Cu totii vrem sa aflam adevarul prin declasificarea acelor date. Sper sa se contureze o structura a social-democratiei straina de oligarhia comunisto-securista". (R.G.)

Catalin Harnagea, fost sef al SIE

Nu s-au secretizat dosare de politicieni

"In perioada cat am fost membru CSAT, in calitate de director al Serviciului de Informatii Externe, nu s-a pus problema in nici o sedinta la care am participat de a secretiza vreun dosar care sa priveasca vreun politician sau inalt demnitar al statului.

Din contra, imi aduc aminte ca presedintele Emil Constantinescu a dispus desecretizarea unor documente, cum este cazul arhivei ICE Dunarea". (D.D.)

Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS

"Nu exista timpul fizic pentru clasificare"

"Nu am ce sa comentez. Am auzit si eu, este parerea lui Stan. Noi nu suntem CSAT ca sa ne pronuntam. De fapt, nu Stan spune primul asta. In octombrie anul trecut, patru reprezentanti CNSAS, printre care si eu, i-am adresat o scrisoare lui Radu Timofte. Noi am sustinut in scrisoare ca este foarte greu de crezut ca intr-o perioada atat de scurta sa fie clasificate cate dosare sustinea SRI in comunicatele din acel moment. Nu exista timpul fizic necesar. Asadar, ce spune Stan nu-i o noutate. Ramane ca CSAT sa decida reverificarea. Eu nu pot decat sa salut o decizie de acest gen. Trebuie sa clarificam daca au fost clasate dosare care nu trebuiau inchise. Daca aceste dosare nu privesc situatia actuala a sigurantei nationale din Romania, documentele trebuie sa revina la CNSAS. Stan face niste afirmatii cu incarcatura politica acum. Fiecare partid vrea capital politic din situatia creata in jurul CNSAS. Colegiul insa nu vrea sa faca politica. Asta-i tot ce va pot spune." (R.G.)

Mircea Dinescu, membru CNSAS

"Asta-i o coca"

"Nu se sustin deloc afirmatiile lui Stan in ceea ce priveste clasificarea de dosare in cadrul comisiei paritare a CNSAS. Asta-i o coca. Nici pomeneala ca asta s-a intamplat in comisiile paritare. Nu-i deloc adevarat ce spune Stan. Cat despre dosarele clasificate pe motiv ca ar aduce implicatii sigurantei nationale, astea sunt neaparat de vazut. S-au pitulat foarte multe dosare sub titulatura sigurantei nationale de pe vremea lui nea' Nicu. Daca eu ma intalneam pe vremea lu' Ceausescu cu un scriitor strain si ii spuneam ca aici mor de foame, dosarul meu despre tarasenia asta purta eticheta sigurantei nationale. Traim in Romania capitalista, sa nu ne mai ocupam de siguranta nationala de pe vremea lu' Ceausescu". (R.G.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Videanu distruge Piata Palatului (657 afisari)
 Femeile din viata lui Stalin (349 afisari)
 Bancnota de 200 de lei din decembrie (336 afisari)
 Stiri pe scurt (329 afisari)
 Asigurari obligatorii pentru case (236 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00377 sec.