Ziua Logo
  Nr. 3597 de marti, 11 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Campionii imposturii

Site-ul "2Spare" a intocmit o lista cu cei mai cunoscuti si inventivi pungasi, escroci si impostori din intreaga istorie a lumii. Printre acestia se numara si Victor Lustig (1890-1947) - omul care a vandut turnul Eiffel, relateaza Rompres. Lustig este considerat drept unul dintre cei mai talentati escroci dintre cati au existat vreodata pe lume. El inventa incontinuu afaceri, avea 45 de pseudonime si vorbea fluent cinci limbi straine. Doar in SUA, Lustig a fost arestat de circa 50 de ori, insa in lipsa de probe a fost pus de fiecare data in libertate. Pana la primul razboi mondial, acesta se specializase in organizarea de loterii false si calatorii turistice transatlantice. In 1920 se stabileste in SUA si in doi ani escrocheaza persoane particulare si banci cu zeci de mii de dolari. Cea mai rasunatoare afacere a lui Lustig este vanzarea Turnului Eiffel. In mai 1925, in cautare de noi aventuri, Lustig se intoarce la Paris. Citeste intr-unul din ziare ca vestitul turn s-a deteriorat si ca ar avea nevoie de reparatii capitale. Se decide sa nu piarda momentul. Marele escroc si-a confectionat rapid un document care il prezenta drept adjunct al ministrului francez pentru posta si telegraf de la acea vreme si a organizat o licitatie, invitand mai multi oameni de afaceri la un hotel scump, unde se oprise, de altfel, carora le-a destainuit, in mare taina, ca cheltuielile pentru restaurarea renumitului turn sunt nejustificat de mari, de aceea guvernul ar fi decis ca e mult mai rezonabil sa inchida Turnul Eiffel, sa-l darame si apoi sa-l vanda la metal vechi, tot la o licitatie. Pentru a nu declansa cumva mania populatiei, Lustig le-a cerut oamenilor de afaceri sa pastreze confidentialitatea discutiilor. La cateva zile dupa aceasta intrunire, el a vandut dreptul de utilizare a turnului unui om de afaceri si a fugit la Viena cu un geamantan de bani. Pagubitul nu a dorit sa se afle ca a cazut in plasa escrocului si s-a straduit cat a putut sa nu se stie despre modul in care cumparase Turnul Eiffel. Datorita tacerii acestuia, Lustig s-a intors la Paris si a mai vandut o data Eiffel-ul, dupa aceeasi schema. De data aceasta, omul de afaceri escrocat a sesizat politia, iar Lustig si-a facut imediat bagajele pentru SUA. In decembrie 1935, Lustig a fost arestat si deferit Justitiei. A fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru falsificare de bani si a incasat alti cinci ani pentru evadare din inchisoare cu o luna inainte de pronuntarea sentintei. A murit de pneumonie in 1947 in celebra puscarie Alcatraz.

Falsul Rockefeller

In anul 2001, politia canadiana a arestat un escroc de origine franceza, despre care se stia ca a pus la cale cateva afaceri de proportii. Christophe Thierry Rocancourt (n. 1967) dadea marile lovituri, laudandu-se ca este bun amic al lui Bill Clinton si ca ar fi unul dintre mostenitorii lui Rockefeller. Rocancourt a fost arestat impreuna cu sotia sa - fost model Playboy, Pia Reyes. Femeia a fost acuzata ca l-a inselat in scopuri mercantile sau mai bine zis l-a escrocat pe un om de afaceri din Vancouver, cu care facuse special cunostinta la o statiune de schi. Familia de hoti ajunsese in Canada dupa ce fugise din SUA, de teama politiei, dat fiind ca escrocasera persoane private cu sume de 10 milioane de dolari. Rocancourt s-a prezentat mult timp ca unul din descendentii celebrului om de afaceri Rockefeller. In realitate, mama sa fusese in tinerete prostituata, iar tatal - alcoolic, iar de la cinci ani viitorul escroc a stat la o casa de copii. In Canada, acesta s-a dat drept un cunoscut pilot de curse, care a trebuit sa se ascunda, sub pseudonim, de fanii sai sacaitori. Intr-o vreme, talentatul escroc a reusit sa si-l faca prieten pe cunoscutul actor Mickey Rourke. In 2002 a fost extradat in SUA, si-a recunoscut vinovatia in trei din cele 11 capete de acuzare si a marturisit ca de-a lungul "carierei" a reusit sa "castige" din escrocherii circa 40 milioane de dolari.

"Fiul" lui Sidney Poitier

David Hampton (1964-2003), se prezenta drept fiul celebrului actor american de culoare Sidney Poitier. Falsa identitate i-a adus diferite foloase, cum ar fi servirea mesei gratuit in restaurante de lux. Vazand ca este crezut si ca poate influenta mintile oamenilor, Hampton a convins multe celebritati sa-i acorde adapost si bani, precum Melanie Griffith, Gary Sinise sau Calvin Klein. Altor VIP-uri, carora le cauta prietenia, se prezenta ca amic al copiilor acestora, pe altii ii mintea ca a pierdut avionul la Los Angeles si bagajul sau a plecat fara el sau ca fusese pur si simplu talharit. In 1983 a fost arestat pentru escrocherie. Tribunalul l-a condamnat la plata unor compensatii in valoare de 4490 de dolari. A murit de SIDA. (M.BICA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Defectul Coanda (369 afisari)
 Documentele razboiului Ciuvica-Basescu (173 afisari)
 Lapte praf gratuit doar pentru sugari cu mame grav bolnave (168 afisari)
 Unde se traieste cel mai bine pe Pamant (114 afisari)
 Georgia pe agenda Europei (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00405 sec.