Ziua Logo
  Nr. 3597 de marti, 11 aprilie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Carti in piele de om

Politia din nordul Angliei a descoperit o carte veche de 300 de ani care se pare ca ar fi imbracata in piele de om.

Politistii de la sectia West Yorkshire au declarat ca au gasit neobisnuitul volum (scris in mare parte in limba franceza cu o cerneala neagra) pe o strada din Leeds, relateaza BBC. Autoritatile sunt de parere ca volumul ar fi fost abandonat de niste hoti, care ar fi dat o spargere prin zona. Acum, detectivii incearca sa descopere adevaratul proprietar al cartii.

Specialistii spun ca, desi o astfel de carte, imbracata in piele de om este ceva deosebit de macabru, pe timpul Revolutiei Franceze nu era ceva strigator la cer, mai existand astfel de exemplare legate in piele de om.

Aceasta practica s-a mai utilizat de asemenea si in secolele XVIII si XIX, cand rechizitoriile proceselor de crima erau legate in pielea asasinului!

Mai multe, decat atat, existau si carti de anatomie care se legau in piele umana provenind de la cadavrele disecate.

Intr-o scurta declaratie, comandantul Politiei West Yorkshire a dezvaluit ca volumul pare sa fie din anul 1700 si a facut apel la toti cei care cred ca stiu ceva despre carte sa contacteze autoritatile. Nu se stie deocamdata nici despre ce este vorba in respectivul volum.

Volumele de la Harvard

Desi aceste carti par a fi desprinse dintr-un film de groaza, exista Universitati de prestigiu care au, in bibliotecile lor, astfel de exemplare antropodermice.

De exemplu, la faimoasa Universitate Harvard, in cadrul Bibliotecii de Drept exista o carte "Practicarum quaestionum circa leges regias Hispaniae", un tratat de drept spaniol, care este legat in piele de om. Autenticitatea acesteia este certificata si de o nota de pe ultima pagina a volumului, conform careia "am legat aceasta carte cu ceea ce a mai ramas din prietenul meu Jonas Wright, care a fost jupuit de viu de catre Wavuma in cea de-a patra zi a lunii august, 1632. Regele Btesa mi-a dat cartea - care apartinuse prietenului meu - precum si o parte din pielea sa pentru a lega cartea cu ea. Sa se odihneasca in pace". (n.r. Wavuma se crede ca ar fi fost un trib african din regiunea cunoscuta acum ca Zimbabwe).

La aceeasi universitate Harvard se mai afla si alte specimene antropodermice, cum ar fi o copie a Coranului, invelita in pielea unui musulman devotat credintei, si care a cerut, in mod special, ca pielea sa sa fie folosita in acest scop, alte volume - in mod ironic - medicale, tratate de dermatologie precum si o carte denumita "The Dance of Death" (n.r. Dansul Mortii).

Ascunse in librarii

Pana in secolul al XVIII-lea, legarea cartilor in piele de om era preferata uneori pentru ca aceasta nu era scumpa si era la indemana multor oameni. In secolul al XIX-lea, acest procedeu a capatat nuante romantice, existand chiar o astfel de moda printre cei din inalta societate.

Cel mai des, cartile de anatomie erau cele legate in piele umana, operatiunea fiind facuta de medicii sau studentii care lucrau cu cadavrele pe care le disecasera.

Colegiul Medicilor din Philadelphia are cel putin patru volume antropodermice, dintre care unul legat in pielea unui marinar (tatuajul acestuia fiind inca vizibil).

Circula chiar si o anecdota in ceea ce priveste cartile antropodermice. In volumul sau <<My Life with Paper>>, Dard Hunter povesteste ca a fost angajat de o vaduva care dorea sa lege o carte in memoriam fostului ei sot, chiar cu pielea acestuia. Ulterior, Hunter a aflat ca aceasta se recasatorise si s-a intrebat daca nu cumva, peste ceva vreme, ea va reveni cerand sa i se lege "in alta piele" volumul 2.

Si muzeul orasului Bury Saint Edmunds din Suffolk, Anglia, are o carte legata in pielea asasinului William Corder. Alaturi de cartea legata in pielea acestuia se afla si una din urechile sale, precum si pistoalele si cutitele pe care le-a folosit.

In micul oras Springfield, Oregon, un barbat, Donal Russell, a cerut in testamentul sau ca pielea sa sa fie folosita pentru a lega un volum de poezii pe care acesta le scrisese in timpul vietii.

De asemenea, ascunsa in arhivele Bibliotecii din Memphis, Tennessee, se afla o carte veche de 400 de ani, intitulata "L'idolatrie Huguenote", a French-Catholic response to Protestantism.

Se spune de asemenea ca atunci cand asasinul notoriu William Burke a fost prins si spanzurat in 1829, cadavrul sau a fost disecat public, la scoala de medicina a Universitatii Edinburgh, iar scheletul sau se afla si acum expus pentru studenti. Din pielea sa s-au facut diverse obiecte, precum si o carte. Aceasta se afla expusa la Muzeul Chirurgilor. (M. BICA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Defectul Coanda (369 afisari)
 Documentele razboiului Ciuvica-Basescu (173 afisari)
 Lapte praf gratuit doar pentru sugari cu mame grav bolnave (168 afisari)
 Unde se traieste cel mai bine pe Pamant (114 afisari)
 Georgia pe agenda Europei (69 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.