Ziua Logo
  Nr. 3578 de luni, 20 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie

Decesul fostului lider iugoslav, Slobodan Milosevici, in celula sa de la Haga - unde era retinut, de patru ani, de catre Tribunalul International Penal pentru Crime in fosta Iugoslavie - permite acum publicarea dezvaluirilor facute de Milosevici in fata instantei internationale. Legistii olandezi s-au pronuntat, de altfel, inaintea examenului anatomo-patolog, despre moartea lui Milosevici, ca aceasta s-ar fi produs "din cauze naturale", ceea ce reprezinta, juridic, o "ante-pronuntare", indicand predispozitia pentru un anumit tip de verdict. Stenogramele procesului lui Milosevici indica faptul ca fostul lider iugoslav a facut o serie de dezvaluiri care pot fi considerate drept extrem de periculoase pentru neo-conservatorii americani. Intre acestea si colaborarea cu organizatia "Al-Queda" in Balcani. In cursul razboiului pentru dezmembrarea Iugoslaviei - conform planurilor intocmite inca din anii '80, dar care au fost puse in miscare dupa prabusirea URSS (decembrie 1991) si colapsul Rusiei - o serie de fundatii si firme ale PR (public relations) americane s-a implicat masiv in sprijinul dezmembrarii Iugoslaviei si a retrasarii granitelor acestui spatiu, conform intereselor de moment ale marilor puteri.

Administratia SUA cot la cot cu ben Laden

"Epurarea etnica" a sarbilor din Croatia - mai ales a celor din Krajna (circa 200.000 de sarbi) - a fost managerinata de firma americana MPRI, care a incheiat un contract cu regimul croat. Intreaga operatiune a fost finantata de fundatia lui Richard Perle si Douglas Feith, prin "Feith & Zell/Riggs Bank". Iar in razboiul din Bosnia, musulmanii au fost "ajutati" de islamistii din Afganistan, Somalia, Algeria, Eritrea, Djibati, Tunisia etc., ca si de organizatia "Al-Queda"! Milosevici si UDB (serviciul secret sarb) au strans numeroase date despre implicarea unor personaje ca Madeleine Albright, Richard Holbrooke, Wesley Clark, Richard Perle si Douglas Feith in conflictul politic si militar din Bosnia si din provincia Kosovo, umar la umar cu Osama ben Laden, care "ajutase" anterior SUA in conflictul anti-sovietic (1979-1989) din Afganistan.

Vom prezenta pentru inceput un fragment din stenograma sedintei din 7 martie 2002, in care Slobodan Milosevici ii pune - potrivit protocolului - unele intrebari liderului KLA (Kosovo Liberation Army), Sabit Kadrin.

Fragment din stenograma sedintei din 7 martie 2002

Milosevici: Ai afirmat ca n-ai auzit de KLA pana in 1991.

Kadrin: Am citit in ziare despre KLA si lucruri de acest gen.

Milosevici: Dar ai fost implicat in activitati publice, asa cum ai spus judecatorului, de la inceputul lui 1990. Ce stii despre activitatea organizatiei lui Osama ben Laden (Al-Queda - n.n.) in Kosovo si Metohija?

Kadrin: Am auzit de ben Laden abia anul acesta (2002 - n.n.), dar niciodata inainte. Numai dupa ce a comis crime impotriva poporului american (11 septembrie 2001 - n.n.).

(Intervine Richard May, judecatorul-sef britanic al Tribunalului, care va deceda in 2004).

May: De-ajuns cu asta! Domnule Milosevici!

Milosevici: Cunosti despre mujahedini si atrocitatile comise de ei in Kosovo si Metohija?

Kadrin: Nu este adevarat ca au fost mujahedinii in Kosovo. Dumneata ai inventat asta. Este fructul imaginatiei dumitale!

Milosevici: Bene, spune doar "nu este corect" sau "nu stiu". Fiindca altfel pierdem timpul. Iti voi citi un pasaj si sa spui daca el este corect sau nu. (Citeste) "Al-Queda functioneaza prin organizatii teroriste, care opereaza sub umbrela si cu sprijinul...". Consideri corecta aceasta afirmatie din text?

Kadrin: Nu este adevarat! Este fructul imaginatiei dumitale!

(Milosevici agita documentul, pe care se vede doar antetul "FBI")

Milosevici: Ei bene, ceea ce spui ca este "fructul imaginatiei mele" este un document prezentat Congresului SUA de FBI!

(Citeste intreg documentul).

Marturie in congres, 18 decembrie 2001, marti.

Subcomitetul pentru operatii internationale si terorism.

Comitetul pentru politica externa, senatul SUA.

Martor: J.T. Caruso, adjunct al directorului FBI.

Afilierea: Divizia de contraterorism, FBI.

"Buna dimineata, doamna Presedinte si domnilor membri ai Subcomitetului. Numele meu este J.T. Caruso si sunt director adjunct al Diviziei de Contraterorism. Ma bucur ca pot sa apar inaintea Subcomitetului, ca sa discutam despre <<Al-Queda International>>.

La inceputurile sale, aproximativ prin 1991, grupul <<Al-Queda>> isi avea sediul in Afganistan si Peshawar (Pakistan). In 1991, grupul si-a stabilit cartierul general in Sudan, pana in 1996, cand ben Laden, Mohamed Atef si ceilalti lideri ai grupului s-au intors in Afganistan. De-a lungul acestor ani, cand cartierul general al <<Al-Queda>> se afla in Sudan, reteaua a continuat sa mentina oficii in diverse parti ale lumii si a stabilit afaceri conduse de liderii grupului.

Legaturile Al-Queda cu alte organizatii teroriste

Desi <<Al-Queda>> functioneaza independent de alte organizatii teroriste, ea colaboreaza cu acestea, asigurandu-le umbrela si suportul.

Printre acestea se numara: Al-Jihad, Al-Gamma, Al-Islamiyya, Jihadul Islamic Egiptean si un numar de grupuri jihad din alte tari, ca Sudan, Arabia Saudita, Yemen, Somalia, Eritreia, Djibuti, Afganistan, Pakistan, Bosnia, Croatia, Albania, Tunisia, Liban, Filipine, Tadjikistan, Azerbaijan. Kashimir (in partea indiana) si Cecenia. <<Al-Queda>> mentine celule si personal intr-un numar de state, pentru a-i facilita activitatile, inclusiv Kenia, Tanzania, Marea Britanie, Canada si Statele Unite. <<Al-Queda>> le propune sa actioneze impreuna impotriva inamicilor comuni din Occidentul cruciat (crestin), in special contra Statelor Unite, pe care <<Al-Queda>> il considera un stat <<infidel>>, care ofera sprijin altor guverne <<infidele>>. <<Al-Queda>> raspunde la prezenta SUA a persoanelor apartinand <<Al-Queda>> , prin initierea a unor <<fatwahs>> , care cheama la atacuri impotriva intereselor SUA. Aceste <<fatwahs>> au ca rezultat atacuri contra cetatenilor americani aflati in localitati din jurul lumii, inclusiv in Somalia, Kenia, Tanzania, Yemen si acum (2002) in Statele Unite.

Din 1993, mii de persoane au murit in aceste atacuri".

May: Ce data are documentul pe care l-ati citit?

Milosevici: 18 decembrie, anul trecut (2001). Asadar, dupa 11 septembrie.

May: Foarte bine, dar martorul sustine ca nu stie nimic din toate acestea.

Milosevici: Am intrebat martorul daca paragraful pe care l-am citit este corect, iar el a raspuns ca nu este corect, ca este o minciuna si "fructul imaginatiei mele". Dar este un document al Congresului SUA. Acum doresc sa-l intreb pe martor daca este corect urmatorul pasaj (citeste): "Al-Queda sustine luptatorii islamici din Bosnia, Afganistan, Cecenia si Kosovo". Este corect?

Kadrin: Nu stiu nimic de aceasta. Eu nu sunt aici sa discut despre Bosnia si Afganistan. Am venit sa discut despre Kosovo. Nu exista mujahedini in Kosovo, acesta este adevarul.

Milosevici: Dar ti-am cerut sa spui despre activitatea lor, nu daca sunt sau nu prezenti, pentru ca prezenta lor este indiscutabila. Sa spui despre masacrele mujahedinilor contra sarbilor din Kosov si Metohija.

May: Dansul sustine ca nu exista mujahedini in Kosovo. Este ceea ce sustine!

Milosevici: Foarte bene, dar nu cred ca trebuie sa-l asistati. Luptatorii <<Al-Queda>> au fost identificati in Kosovo, Bosnia si Albania. Este corect urmatorul pasaj?

(Citeste)

"Al-Queda se crede ca desfasoara operatiuni in peste 60 de tari, are celule active in alte 20 de state, inclusiv in Statele Unite. Se crede ca are tabere de antrenament in Afganistan si Sudan. Printre tarile sau regiunile unde actioneaza <<Al-Queda>> se numara Pakistan, Afganistan, Kosovo, Cecenia, Filipine, Egipt, Tunisia".

Kadrin: Am spus ca nu stiu nimic de aceste tari. Cand dumneata vorbesti de Kosovo, eu afirm ca nu exista mujahedini acolo.

Milosevici: Ceea ce am citit este de la MSNBC. Sursa: "Serviciul de Cercetari al Congresului SUA". Citat in emisiunea tv "Frontline" (un program tv american de actualitati).

Vladimir ALEXE
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Protejatul lui Copos a pus mana pe imperiul vinului de la Samburesti (531 afisari)
 Ocoliti Valea Oltului! (429 afisari)
 "Un savant intre savanti" (130 afisari)
 Rade varful (61 afisari)
 Milosevici a dezvaluit cum a actionat Al-Queda in fosta Iugoslavie (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00471 sec.