Ziua Logo
  Nr. 3562 de miercuri, 1 martie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Vizele romanesti pentru romani

Moldova este, in prezent, unica tara din Europa, aflata pe lista neagra a regimului de vize al UE, cu care Romania nu a introdus un regim de vize. Dar situatia aceasta se va schimba imediat ce Romania va fi admisa in Uniunea Europeana in 2007, cand vor trebui sa fie introduse vize pentru cetatenii Republicii Moldova.

Prea putin este cunoscut faptul ca, odata intrate in UE, noile tari membre sunt obligate sa aplice acquis-ul Schengen, ceea ce are consecinta imediata pentru Romania introducerea regimului de vize pentru cetatenii Moldovei. Regimul de vize intre Romania si Republica Moldova ar trebui sa fie conceput cat de flexibil cu putinta, pentru a se evita urmarile negative pentru multe legaturi (umane, economice si sociale) existente, deja, intre cele doua tari, si care decurg dintr-o istorie, cultura si limba comuna, si traditii similare.

Pe de alta parte, Moldova - aflata in prezent pe lista neagra a regimului de vize al UE - a solicitat recent UE sa inceapa discutii asupra regimului facilitat de acordare al vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, nu numai pentru ca accederea Romaniei la UE in 2007 impune luarea urgenta a unei astfel de masuri, dar si pentru ca Ucraina vecina se afla deja in plina negociere cu Bruxelles-ul pentru un astfel de regim de vize. Autoritatile Moldovei se tem insa ca, odata cu intrarea Romaniei in UE, cetatenii moldoveni (studenti, oameni de afaceri, reprezentanti ai societatii civile, etc.) se vor afla in fata unor dificultati crescande atunci cand vor dori sa intre pe teritoriul UE.

Cert este ca accesiunea programata a Romaniei in UE a avut deja un impact negativ asupra libertatii de miscare a moldovenilor, caci dintr-o politica de "frontiera deschisa", cetatenilor Republicii Moldova li s-a cerut, incepand din 2002, un pasaport valabil in locul unui simplu buletin de identitate, de pana atunci, pentru trecerea frontierii in Romania. (...)

Ministrul de Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, cu ocazia vizitei sale la Chisinau, la 16-17 februarie, anul acesta, a prezentat un Acord privind calatoriile reciproce ale cetatenilor si facilitarea acordarii vizelor. Ministrul a precizat ca nu vor trebui invitatii si ca vizele vor fi inmanate cetatenilor Republicii Moldova fara perceperea taxelor consulare.

Mai mult, anumitor categorii de solicitanti ai vizelor, ca "studenti, profesori, participanti la evenimente culturale, transportatori, vizite la rude stabilite in Romania, oameni de afaceri" li se vor acorda vize cu durata de valabilitate extinsa, de pana la un an. Iar vize de lunga durata (pana la cinci ani) vor fi eliberate oamenilor de afaceri a unor mari companii. In fine, vize vor putea fi acordate si in termeni foarte scurti si doar in baza unui numar minim de documente justificative. Vizele romanesti vor fi eliberate incepand din luna noiembrie, anul acesta.

Introducerea vizelor romanesti pentru cetatenii Republicii Moldova in 2007 va crea si mai mari dificultati acestora in obtinerea vizei Schengen. Dificultati datorate faptului ca in prezent numai doua state membre ale UE, care sunt totodata si state Schengen, au ambasade in capitala Moldovei, Chisinau: Franta si Germania. Iar tari ale UE nefacand parte din spatiul Schengen, dar care au ambasade si consulate la Chisinau, sunt: Polonia, Ungaria, Lituania si Republica Ceha. Or, este de asteptat ca la sfarsitul anului 2007 si cele patru tari mentionate sa elibereze vize Schengen. Statele membre ale UE trebuie sa ia serios in considerare deschiderea mai multor sectii consulare - daca nu ambasade - in capitala Republica Moldova.

La timpul potrivit, Republica Moldova va negocia desigur un regim facilitat de vize cu UE, care ar putea intra in vigoare cel mai devreme la sfarsitul anului 2008. Pana atunci insa este imperativ necesar ca Republica Moldova sa incheie acorduri de readmisie cu tarile vecine si in special cu tarile membre ale UE. Autoritatile moldovene trebuie sa ia de asemenea in considerare ridicarea obligativitatii vizei pentru cetatenii UE, demonstrand prin aceasta pregatirea si disponibilitatea lor in actiunea de incepere a negocierilor privitoare la regimul de vize facilitat cu UE. In final, Moldova trebuie sa depuna eforturi ca, pe termen lung, sa fie exclusa ca tara din lista neagra a regimului de vize al UE.

George Dura este cercetator la Centrul de Studii Politice Europene (CEPS) din Bruxelles. Articolul de mai sus preia elemente din studiul autorului "A tale of two visa regimes - Repercussions of Romania's accession to the EU on the freedom of movement of Moldovan citizens", disponibil la: http://www.ucm.es/info/unisci/UNISCI10Dura.pdf

George DURA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cea mai scumpa ciocolata din lume (1138 afisari)
 Prostitutia brasoveana decapitata (845 afisari)
 Perchezitie de opt ore la mostenirea "Tamara" (562 afisari)
 Aviara terorista (462 afisari)
 Proiect otravit pentru Transnistria (424 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00370 sec.