Ziua Logo
  Nr. 3560 de luni, 27 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Arestarea lui Tender se decide astazi

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au amanat cererea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Ovidiu Tender * Omul de afaceri a invocat lipsa apararii, cei doi avocati ai sai fiind plecati din tara

Magistratii Tribunalului Bucuresti vor judeca astazi cererea procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele omului de afaceri Ovidiu Tender. Initial aceasta solicitare trebuia sa fie analizata sambata, insa judecatorii au decis amanarea discutiilor pentru azi, acceptand astfel cererea lui Ovidiu Tender care invocase lipsa apararii.

Omul de afaceri s-a prezentat sambata la Tribunalul Bucuresti singur, avocatii acestuia fiind plecati din tara, el ajungand putin dupa ora 13.00. Desi dezbaterile in ceea ce priveste emiterea unui mandat de arestare preventiva erau programate pentru ora 14.00, acestea au inceput cu o ora mai tarziu intrucat judecarea dosarului programat inaintea cazului Tender, in care erau acuzate mai multe persoane pentru trafic de droguri, s-a prelungit mai mult decat era prevazut.

Citat telefonic

Timp de doua ore, Ovidiu Tender a stat pe holul Tribunalului asteptand inceperea discutiilor privind cererea procurorilor, dand mai multe declaratii ziaristilor prezenti. Astfel, de la bun inceput afaceristul timisorean a precizat ca va cere instantei sa amane judecarea propunerii procurorilor privind arestarea sa preventiva, intrucat avocatii sai, Mariana Stefan si Marian Nazat, sunt plecati din tara, iar in aceste conditii nu are cum sa-si construiasca apararea. De asemenea, Tender a declarat ca a incercat sa studieze dosarul, dar nu a putut deoarece acesta nu se mai afla la arhiva, el fiind luat de judecatori. Omul de afaceri a mai spus ca nu a primit o citatie scrisa pentru a se prezenta in fata instantei, ci a fost chemat telefonic, de catre grefiera Tribunalului.

Legaturile cu Rafo respinse

Pe de alta parte, Ovidiu Tender a respins acuzatia conform careia ar fi incercat sa influenteze unul din expertii din acest dosar, pe care ar fi vrut sa-l mituiasca cu 100.000 de dolari, motiv pentru care, de altfel, procurorii au si cerut arestarea sa preventiva, spunand ca a aflat despre acest lucru din presa. Totodata, omul de afaceri considera ca propunerea procurorilor privind arestarea sa preventiva nu ar avea legatura cu Rafo, intrucat el nu a indeplinit nici o functie de conducere in cadrul acestei societati. El a precizat ca legarea numelui sau de ancheta din cazul Rafo a fost facuta mai mult prin intermediul presei si ca, din cauza ca nu a contracarat niciodata aceste supozitii, s-ar fi ajuns la concluzia ca ar fi implicat in cazul Rafo. Tender a mai spus ca, in august 2005, o echipa a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala care a venit la firma sa ar fi constatat ca el nu are nici o legatura cu rafinaria din Onesti. In schimb, inspectorii fiscali ar fi apreciat ca ar exista totusi nereguli in relatiile comerciale dintre firma lui Tender si o societate miniera din Hunedoara si, respectiv, Tender SA si societatea Carom Onesti.

"Bine ca s-a acceptat"

In cele din urma, Ovidiu Tender a intrat in sala de judecata, singur, in jurul orelor 15.00. Dupa mai putin de zece minute acesta a iesit, declarand ca instanta a acceptat cererea sa si a amanat dezbaterea asupra emiterii unui mandat de arestare preventiva pentru ziua de azi, ora 14.00. Intrebat fiind daca poate face o paralela intre situatia sa si cea a lui Dinu Patriciu, omul de afaceri a raspuns. "O sa fac o paralela: termenul care mi s-a dat mie ca sa imi pregatesc apararea e mai scurt; in rest, e cam la fel. In general mai am doua zile. Vorba lui Dinu Patriciu, sunt liber astazi", a spus Ovidiu Tender. Acesta s-a declarat insa multumit ca solicitarea sa a fost acceptata. "Bine ca s-a acceptat pentru ca, din cate am inteles, exista o prevedere constitutionala: dreptul la aparare. Nu am reusit sa studiez dosarul pentru ca nu am gasit unde este, nu l-am gasit. Era probabil deja la judecator, nu mai era la grefier sau la arhiva. O sa vin... adica mai tarziu luni (n.r. - astazi). Oricum, este important sa fie avocatii mei", a mai mentionat Tender.

Acuzatiile procurorilor

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au inaintat, vineri, Tribunalului Bucuresti propunerea de inlocuire a masurii preventive de interdictie de a parasi tara cu masura arestarii preventive, pe o perioada de 30 de zile, fata de Ovidiu Tender. Acesta este acuzat, alaturi de Marian Iancu, de constituirea unei grupari de criminalitate organizata, in care au fost cooptate si alte persoane in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase a caror sursa urma sa fie disimulata. Procurorii au dispus, la data de 20 februarie 2006, punerea in miscare a actiunii penale fata Ovidiu Tender si Marian Alexandru Iancu, pentru infractiuni de natura economica, avand ca rezultat crearea unui prejudiciu la bugetul de stat de aproximativ 2700 de miliarde de lei vechi. Concret, Tender este acuzat de inselaciune, bancruta frauduloasa, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata.

La randul sau, Marian Alexandru Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, spalare de bani, precum si constituire si apartenenta la un grup de criminalitate organizata. Acesta este deja trimis in judecata intr-un alt dosar, alaturi de mai multe persoane printre care si fratele sau, Octavian Iancu si Constantin Margarit.

George TARATA
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Juristii acuza abuzurile Legii Spalarii Banilor (828 afisari)
 Stiri pe scurt (162 afisari)
 Fundatia Emanuil Gojdu (152 afisari)
 O dilema mioritica: institutionalism - charisma (92 afisari)
 A inviat Gojdu (83 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00454 sec.