Ziua Logo
  Nr. 3556 de miercuri, 22 februarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"Cat de mare e minciuna si intoxicarea"

Asaltat de cereri venite dinspre societatea civila si PNL in sensul desecretizarii initiativelor care tin de securitatea nationala, seful statului mimeaza un pas inapoi, anuntand punerea in dezbatere publica a proiectului Strategiei de Securitate a Romaniei. Fluturat mai intai, in mod teatral, la televiziunea publica, proiectul Strategiei de Securitate a poposit, a doua zi, pe site-ul oficial al Presedintiei. Pentru a ne convinge "cat de mare e minciuna si intoxicarea", pretinde presedintele. Chiar asa, cat de mare e minciuna si intoxicarea? Si cine sunt cei care ne otravesc ratiunea? Raspunsurile la aceste intrebari nu trebuie cautate pe www.presidency.ro, unde troneaza trambitata Strategie, ci in alta parte.

Mai intai de toate, sa luminam o parte din nebuloasa in care graviteaza controversatele proiecte. In sedinta CSAT de saptamana trecuta au fost dezbatute atat documentul Strategiei de securitate, cat si pachetul de propuneri legislative in domeniul securitatii nationale. In Strategie sunt definite, la modul general, amenintarile la adresa securitatii nationale, precum terorismul international, proliferarea armelor de distrugere in masa si conflictele regionale. Strategia reprezinta fundamentul necesar unei viitoare constructii legislative in domeniu. Pachetul privind securitatea nationala, in schimb, contine proiectele care dau sens si aplicabilitate Strategiei. Este vorba despre proiectele privind apararea nationala; activitatea de informatii, contrainformatii si de securitate; sistemul national de management integrat al crizelor; organizarea si functionarea SRI si SIE; statutul functionarului si ofiterului de informatii. Prin vrerea presedintelui Basescu, ambele proiecte au fost trecute la secret. Strategia - pentru o luna, pachetul de proiecte - pentru doua luni. De aici si scandalul.

Ingrijorati de semnalele care tradau ca pachetul de initiative ar cuprinde articole ingrijoratoare pentru drepturile si libertatile cetatenesti, paznicii societatii au reactionat. Reprezentanti de marca din sfera civica si mai multi lideri liberali i-au cerut presedintelui sa puna in dezbatere publica pachetul de legi privind siguranta nationala, pentru a inlatura suspiciunile. Cererea desecretizarii a fost formulata la dezbaterea "Cine si de ce ne asculta telefoanele", organizata de Fundatia "Societatea Civila". Ulterior forumului, PNL a solicitat, oficial, desecretizarea proiectelor de lege privind securitatea nationala. Motivatia: ar fi corect ca aceste initiative, care urmeaza sa reglementeze un domeniu atat de sensibil, cum este cel al organizarii si functionarii serviciilor de informatii, sa fie transmise comisiilor parlamentare de specialitate ca documente neclasificate.

Basescu s-a hotarat sa raspunda. A facut-o la emisiunea "Prim plan", gazduita de TVR. Intrebat de realizator de ce nu da curs semnalelor emise de liberali si societatea civila privind amenintarile la adresa libertatilor cetatenesti, presedintele si-a scos din maneca apararea. Si a sustinut-o cu maxima elocinta. Pentru necunoscatori. Pentru ca pe foile oferite, cadou, TVR, spre difuzare, figureaza doar Strategia de securitate, cu generalitatile ei inofensive care puteau fi schitate, cu putin efort, de studenti cu inclinatii spre geopolitica si geostrategie. Nu si pachetul sigurantei nationale! Apropo, de cand a capatat seful statului atata incredere in TVR incat sa-i dezvaluie in premiera "secrete"? Parca Presedintia refuzase sa desemneze reprezentanti in conducerea postului public, argumentand ca nu doreste sa participe la "politizarea" acestuia.

Basescu a incercat sa-i calmeze pe propovaduitorii transparentei cu un surogat: proiectul Strategiei de securitate. Initiativele care reglementeaza "cine" si "in ce conditii" intra cu bocancii in intimitatea noastra (vezi ascultarea telefoanelor) vor fi tinute, in continuare, la secret. Iata de ce, in urmatoarele doua luni, nu vom putea decat sa ghicim raspunsuri la urmatoarele intrebari, formulate la dezbaterea civica evocata mai sus: Este, cumva, seful statului dependent fata de serviciile secrete si de practicile acestora? De ce plange presedintele pe umarul fostilor securisti iesiti la pensie? De ce Parlamentul nu are un control real asupra Serviciilor? Are Traian Basescu argumente serioase pentru secretizarea unor initiative care vizeaza in mod direct drepturile si libertatile cetateanului? Nu cumva lipsa dialogului poate provoca insecuritate? De ce nu putem afla, la sfarsit, cine ne-a ascultat telefoanele? Cati "dusmani ai poporului", dibuiti de SRI in urma ascultarii telefoanelor, au ajuns la puscarie? Dezgropam Securitatea, statul politienesc?

Pana una-alta, consemnam o noua premiera in a noastra democratie: proiecte de lege asumate se coc la secret. Iar cineva ne trage de urechi, pentru ca nu avem rabdare sa ni se puna la dispozitie forma negociata "la varf". In lipsa careia - vezi Doamne! - "faceam o harmalaie inutila". Gratie acestei intelepte viziuni, harmalia va domni cu doua luni mai mult.

Ovidiu BANCHES
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Piramida Diamantelor (471 afisari)
 Ilegalitati descoperite de Curtea de Conturi (77 afisari)
 Magureanu si Vacaroiu in spatele falimentului ARO (64 afisari)
 Libertate, ateism, blasfemie (56 afisari)
 100 de milioane de euro pentru Biblioteca Nationala (46 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00424 sec.