Ziua Logo
  Nr. 3524 de luni, 16 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Stiri pe scurt

Rice presedinte

Prima doamna a Statelor Unite, Laura Bush, este de parere ca o femeie va accede curand la Casa Alba si incurajeaza candidatura actualului sef al diplomatiei americane, Condoleezza Rice, la alegerile prezidentiale din 2008, transmite Mediafax. "Sunt sigura ca acest lucru se va intampla. Probabil ca se va intampla la urmatoarele alegeri prezidentiale", a declarat Laura Bush, la finalul saptamanii trecute, pentru CNN. In contextul in care speculatiile asupra unei candidaturi a senatorului democrat de New York, Hillary Clinton, devin din ce in ce mai frecvente, prima doamna a SUA a precizat ca ar prefera sa vada la Casa Alba o membra a Partidului Republican. "Pe doamna Rice, de exemplu", a spus ea. "Mi-ar placea tare mult sa candideze. Este un geniu", a adaugat Laura Bush, care se va deplasa, astazi, in Liberia in compania secretarului de Stat american, pentru a asista la ceremonia de investitura a lui Ellen Johnson Sirleaf, castigatoarea alegerilor prezidentiale din aceasta tara. Condoleezza Rice a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale din 2008 si ca ar dori sa se intoarca in mediul universitar din care provine. (D.E.)

Prezidentiale in Finlanda

Electoratul finlandez a fost chemat, ieri, la urne pentru a-si desemna presedintele, transmite Mediafax. Actualul sef al statului, Tarja Halonen, sustinuta de fortele de stanga, a fost favorita pe tot parcursul campaniei electorale pentru al doilea si ultimul mandat de sase ani, fiind creditata cu 52% din intentiile de vot, in vreme ce principalul sau advesar, fostul ministru de Finante conservator, Sauli Niinisto, ar putea obtine aproximativ 20% din optiunile exprimate in cadrul scrutinului. Premierul Matti Vanhanen, al carui Partid de Centru conduce coalitia de guvernamant, s-ar afla la circa doua procente in spatele acestuia, urmat de alti cinci candidati. Totusi, potrivit acelorasi sondaje, aproape o treime dintre alegatori sunt indecisi, ceea ce ar putea conduce la organizarea unui al doilea tur de scrutin. (D.E.)

Papa pentru imigranti

Papa a invitat ieri miile de pelerini prezenti "sa lupte impotriva oricarei forme de discriminare si dispret fata de imigranti", intrucat, pentru un crestin autentic, fiecare persoana este "creata dupa chipul si asemanarea Domnului". Cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Imigrantilor si Refugiatilor, Papa Benedict al XVI-lea si-a indreptat gandurile si reflectiile catre persoanele nevoite sa traiasca instrainate de patrie si de cei dragi. Fenomenul imigrational, extrem de raspandit in lumea actuala, reprezinta, in viziunea liderului Bisericii Catolice, "semnul vremurilor". Insa, respectului diversitatii etnice si culturale - a reliefat Suveranul Pontif - ii corespund adesea si "dificultati de integrare si de acceptare". Bisericii crestine ii revine astfel sarcina de a educa oamenii in sensul depasirii acestor dificultati si de a-i indemna sa inlature orice forma de discriminare, dispret si nedreptate in legatura cu imigrantii. (Claudia Stanila, Vatican)

An Nou pe stil vechi

Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania, in parteneriat cu Scoala Rusa de pe langa Ambasada Federatiei Ruse, a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, o manifestare dedicata sarbatoririi, pe 13/14 ianuarie, a Anului Nou, conform Calendarului Iulian. Spectacolul a inclus cantece si colinde specifice interpretate interpretate de copiii rusi-lipoveni si ansamblul tinerilor rusi-lipoveni "Ciubcik", cantece si colinde specifice ucrainenilor de catre ansamblul Zorea al Uniunii Ucrainenilor din Romania. De asemenea, copiii de la Scoala Rusa au interpretat sceneta "Spargatorul de nuci" pe muzica lui Ceaikovski. Printre invitati s-au numarat reprezentanti ai Ambasadei Federatiei Ruse in Romania, Consulul Federatiei Ruse in Romania, reprezentanti ai ambasadelor tarilor slave, mass-media, precum si reprezentanti ai altor minoritati nationale din Romania. Anul Nou pe stil vechi a fost sarbatorit atat de comunitatea sarba, cat si de cea ucraineana. (D.E.)

Pakistanezi ucisi de CIA

Grupuri islamice antiamericane au protestat ieri, la Karachi si in alte localitati din Pakistan, fata de un atac aerian lansat, vineri, de CIA asupra satului pakistanez Damadola, situat in apropierea frontierei cu Afganistanul. Atacul, indreptat impotriva lui Ayman al-Zawahri, numarul doi in ierarhia miscarii teroriste Al-Queda, a provocat moartea a cel putin 18 civili, intre care femei si copii. Doi oficiali pakistanezi in domeniul securitatii au confirmat ca al-Zawahri era tinta atacului, apreciind ca CIA a actionat pe baza unor date incorecte. Misiunea a fost lansata pe baza unor informatii potrivit carora al-Zawahri a fost invitat la cina, in acea seara, intr-una dintre cele trei case distruse in cursul atacului, relateaza cotidianul pakistanez "Dawn". (I.C.)

Jurnalisti irakieni eliberati

Armata americana a eliberat, ieri, doi jurnalisti irakieni care lucreaza pentru agentia Reuters, dupa ce i-a tinut prizonieri timp de mai multe luni, fara a fi acuzati, transmite Reuters. Ali al-Mashhadani, un cameraman de televiziune arestat in luna august, si Majed Hameed, corespondent la Reuters si la postul de televiziune Arabiya, retinut in septembrie, locuiesc in Ramadi, unul din centrele de insurgenta sunnite. Cel putin alti trei jurnalisti irakieni care transmit pentru media internationale, inclusiv un cameraman freelancer care lucra pentru Reuters in partea de nord a orasului Tal Afar, au ramas in custodie. Reuters a cerut armatei americane sa il elibereze si pe Samir Mohammed Noor, retinut in urma cu sapte luni. Un cameraman de la reteaua americana de televiziune CBS din Mosul a fost retinut inca din luna aprilie.Reuters si grupurile internationale care militeaza pentru drepturile jurnalistilor au exprimat, in repetate randuri, ingrijorari cu privire la detentiile lungi si inexplicate ale jurnalistilor, de catre trupele americane. Peste 14.000 de oameni, majoritatea sunniti, se afla in detentie, in acest moment, in inchisorile americane, din cauza suspiciunilor ca ar lua parte la insurgentele din Irak. (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Sapte morti in sut (433 afisari)
 Sefii RIB cercetati penal (160 afisari)
 Deficit bugetar de 0,8% in 2005 (77 afisari)
 Pretul Vulpii (67 afisari)
 Spune-mi ce asculti, sa-ti spun cine esti (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00771 sec.