Ziua Logo
  Nr. 3517 de sambata, 7 ianuarie 2006 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Giovanni Becali este stapan la Dinamo

Presedintele executiv al clubului din "Groapa" a anuntat ca doi dintre cei noua investitori sunt "aproape eliminati", deoarece nu pot tine pasul cu ritmul investitiilor, iar alti doi vor sa se retraga * In noua formula a Adunarii Generale, fostul impresar are majoritate in fata lui Nicolae Badea

Ioan Becali (foto), presedintele executiv al lui Dinamo, a revenit ieri din vacanta petrecuta in Dubai si a dat ca sigura micsorarea Adunarii Generale a Actionarilor din "Groapa". Astfel, Becali a declarat ca doi dintre cei noua oameni cu bani care s-au aliat anul trecut pentru a transforma pe Dinamo in cel mai bogat club din tara se vor retrage in curand. "Doi nu mai tin pasul. Sunt doi aproape eliminati si vor fi, probabil, si altii care nu vor face fata acestei curse contracronometru a banilor. La Dinamo nu se poate face performanta daca nu bagam bani", a spus Ioan Becali. Cei doi membri ai Adunarii Generale la care se refera presedintele executiv al "cainilor rosii" sunt Vladimir Cohn si Bagher Karimzadeh. In plus, alti doi, Dragos Savulescu si Florin Busca, s-au declarat nemultumiti de faptul ca nu au primit actiuni pe masura investitiilor facute anul trecut, motiv pentru care intentioneaza sa se retraga. De altfel, Becali a declarat si ca la votul pentru demiterea lui Ioan Andone, din ultimele zile ale anului trecut, primii doi nici nu au mai votat, semn ca debarcarea lor este deja o certitudine. In conditiile in care Busca si Savulescu pleaca si ei, in "Groapa" vor ramane cinci actionari: Nicolae Badea, Cristi Borcea, Gigi Netoiu, Ioan Becali si Vasile Turcu, adica exact echipa dinaintea "privatizarii", plus fostul impresar. Ramane de vazut daca acestia vor putea sa contribuie suplimentar, astfel incat bugetul de noua milioane de dolari, prevazut in vara prin contributia fiecarui membru al Adunarii Generale de atunci cu cate un milion, sa fie acelasi. Miscarile de trupe din conducerea dinamovista duc la schimbarea polului de putere catre Ioan Becali, in dauna lui Nicolae Badea, lider de necontestat pana acum in "Groapa". Astfel, la orice hotarare care va fi supusa la vot de acum incolo, fostul impresar va beneficia cu certitudine de sprijinul lui Vasile Turcu, avand nevoie doar ca unul dintre Netoiu si Borcea, amandoi apropiati ai sai, sa ridice mana odata cu el pentru a-l invinge pe Badea. Iar cea mai concreta dovada ca Becali este stapan la Dinamo a fost mazilirea lui Ioan Andone, decizie luata cu un singur vot impotriva, cel al lui Badea.

Ruperea de minister

Faptul ca Ioan Becali a devenit noul stapan de la Dinamo, in detrimentul lui Nicolae Badea, este certificat si de ultimele miscari din Soseaua Stefan cel Mare. Astfel, imediat dupa demiterea lui Ioan Andone, fostul impresar a adus antrenorul pe care l-a dorit, spaniolul Esteban Vigo, fara sa tina cont de parerile celorlalti actionari din "Groapa". Mai mult, ieri el a dat verdictul in privinta lui Florentin Petre, in ciuda declaratiilor laudative la adresa jucatorului venite din partea altor actionari, in principal a lui Nicolae Badea. Ultimul este cunoscut ca un tip cu vederi occidentale, care pune foarte mult accentul pe imaginea clubului, pe simbolurile sale, care se vand foarte bine. Petre a fost deseori asemanat cu jucatori emblematici pentru marile cluburi europene, cum ar fi Raul (pe viata) la Real Madrid, Del Piero la Juventus sau Paolo Maldini la AC Milan. Reactia de ieri a lui Becali, care a decretat ca lui Petre nu i se va propune prelungirea contractului, arata, asadar, cine decide la Dinamo. O alta miscare de forta este mutarea echipei de pe Stadionul "Dinamo", motivul oficial fiind acela al intrarii in renovare. De fapt, prin plecarea din "Groapa", Ioan Becali urmareste ruperea totala de Ministerul de Interne, proprietarul bazei din Soseaua Stefan cel Mare. In prezent, ministerul, prin mai multi ofiteri superiori, tine cu dintii de echipa, dorind sa controleze orice miscare, chiar daca nu sprijina clubul decat prin punerea la dispozitie gratuit a stadionului. Este de notorietate prezenta in Consiliul de Administratie a chestorului Nicolae Berechet, care are drept de vot si chiar un cuvant important de spus (o sedinta a fost amanata pentru ca acesta nu se afla in tara!), desi nici el personal, nici ministerul pe care il reprezinta nu vireaza nici un sfant in contul clubului. In conditiile in care se va muta in Cotroceni sau pe Stadionul "National" din Complexul "Lia Manoliu", Dina-mo nu va mai depinde in nici un fel de "generali".

Badea silit sa plece

In conditiile acestor miscari, Nicolae Badea are putine motive sa ramana la Dinamo, fiind greu de crezut ca, dupa ce a fost timp de sase ani numarul unu in club, va accepta sa contribuie cu milioane de dolari, iar deciziile sa le ia Ioan Becali. Singurul atu al lui Badea in lupta cu fostul impresar este multimea de sponsori pe care i-a adus la echipa si care ar putea abandona si ei finantarea lui Dinamo, caz in care bugetul s-ar subtia cu inca un milion de dolari. Odata ce actualul presedinte al CA ar pleca, Ioan Becali ar deveni, alaturi de Gigi Netoiu, Cristi Borcea si Vasile Turcu, patronul lui FC Dinamo. Cei trei nu au motive sa se teama ca ar putea fi indepartati, fiindca ei sunt cunoscuti ca dinamovisti fanatici, printre cei care au sustinut intotdeauna, cu sume importante, echipa, chiar daca au si castigat mult la revanzarea jucatorilor. (B.G.)

Capitanului "cainilor rosii" nu i se va propune prelungirea contractului

"Petre nu este simbol al lui Dinamo!"

Becali l-a atacat dur pe fotbalist, care prefera sa nu comenteze afirmatiile presedintelui executiv

Giovanni Becali a avut ieri, la revenirea din vacanta de la Dubai, o iesire dura la adresa lui Florentin Petre, actualul capitan al lui Dinamo. Deranjat de faptul ca Petre nu accepta prelungirea contractului, care expira in vara, pentru un salariu mai mic (fotbalistul incaseaza in prezent 150.000 de dolari pe sezon), Becali a declarat: "Florentin Petre este un profesionist al lui Dinamo, nu un simbol al lui Dinamo! Nu este un dinamovist! Un dinamovist care cere mereu bani nu este dinamovist!", a izbucnit Giovanni Becali in momentul in care a facut referire la situatia lui Fl. Petre. Mai mult, presedintele executiv al lui Dinamo a precizat ca nu ii va mai prelungi contractul lui Petre. "Daca are vreo oferta, il lasam oriunde, chiar si la o televiziune. Nu-i vom prelungi contractul, mai are sase luni, dar daca vrea poate sa plece si in aceasta iarna, liber, sau sta si concureaza pentru un post", a declarat Ioan Becali.

Petre: "Sunt doar un soldat care si-a facut datoria"

Disputa dintre cei doi a inceput mai de mult, mai precis dupa meciul Romania - Cehia, scor 2-0, din preliminariile CM 2006. Desi Nationala a repurtat o victorie de prestigiu, Becali a spus despre Fl. Petre, titular in acest meci, ca "nu s-a ridicat la nivelul echipei". Ca si atunci, fotbalistul a evitat si ieri sa ii replice pe acelasi ton lui Becali. "Daca asa spune, e treaba lui. Eu nu vreau sa comentez. Daca nu mai sunt dorit la Dinamo, voi incerca alte variante. Oricum, n-as fi fost de acord cu un contract injumatatit, asa cum s-a vorbit ca mi se pregatea. Sunt insa dispus la o negociere, mai ales ca sunt de atat timp la Dinamo si nu as vrea neaparat sa plec", a spus Fl. Petre. Capitanul lui Dinamo nu s-a aratat prea deranjat nici de faptul ca actualul presedinte executiv nu il considera un simbol al echipei din "Groapa". "Eu sunt doar un soldat! Mi-am facut datoria timp de 18 ani. Nu stiu daca sunt simbol, acest lucru l-au spus suporterii si presa. Oricum, sunt altii care au facut mult mai multe pentru Dinamo decat am facut eu", a completat Fl. Petre.

Pregatiri pentru "divort"

In noile conditii, anuntat deja ca Dinamo nu se va mai baza pe el din vara, cand va deveni si jucator liber de contract, Fl. Petre pare tot mai tentat sa plece din "Groapa" chiar din aceasta iarna. Cunoscut pentru faptul ca a ratat numeroase transferuri posibile ("Ramanem doar eu si cu Discobolul", glumea amar jucatorul dupa fiecare negociere), Petre are dezavantajul varstei si al problemelor medicale pe care le-a avut acum cativa ani, nefiind un jucator cautat de cluburile cunoscute din Europa. Astfel, in ultimele zile, s-a vorbit despre un posibil transfer in Grecia, la Panathinaikos, via OFI Creta, apoi de o trecere a jucatorului in Cipru, la Omonia Nicosia, echipa antrenata de Ioan Andone, dar s-au vehiculat si variante interne precum Steaua, Rapid, CFR Cluj si Otelul Galati. Aseara, Petre urma sa se intalneasca, in Bucuresti, cu impresarul sau, Victor Becali, pentru a i se prezenta ofertele din acest moment. Tinand cont si de prietenia dintre Victor Becali si Dan Petrescu este posibil ca Petre sa ajunga totusi la Wisla Cracovia, campioana Poloniei, grupare preluata in aceasta iarna de "Bursuc". (MIG)

Florentin Petre (nascut la 15.01.1976, 1,66 metri inaltime, 61 kg) este un produs al centrului de copii si juniori al lui Dinamo, evoluand de 18 ani sub culorile alb-rosii, cu o singura exceptie, in returul editiei de campionat 1994-1995, cand a fost imprumutat la UT Arad (echipa care a retrogradat la finalul sezonului in Divizia B). Petre a debutat la Dinamo pe 15.10.1994, in meciul de acasa cu "U" Cluj-Napoca, scor 2-0 (a si marcat unul dintre goluri). Aflat in al 12-lea an de Divizia A, Petre a castigat trei campionate si trei Cupe ale Romaniei cu Dinamo. Pentru Nationala Romaniei, Petre a jucat 35 de meciuri si a marcat 4 goluri (a participat la Euro 2000). In sezonul 2000-2001 a avut probleme grave de sanatate, fiind depistat cu virusul hepatitei C, dupa care s-a electrocutat in urma unui accident stupid intamplat la pescuit.

Borcea: "Vom acoperi bugetul echipei"

Cristian Borcea, recunoscut ca un apropiat al lui Giovanni Becali, a declarat ieri ca, indiferent de plecarile unor actionari de la Dinamo, cei care vor ramane vor face totul pentru a suplimenta financiar bugetul clubului. "Eu nici nu stiu cine a plecat sau daca a plecat cineva pentru ca, momentan, nu sunt in tara. Oricum, chiar daca va pleca cineva, noi vom asigura bugetul echipei asa cum am stabilit in vara, si anume un buget de 9 milioane de dolari", a precizat Borcea, cu referire la declaratia lui Giovanni Becali, care anuntase ieri ca doi dintre actionarii clubului vor parasi gruparea din Soseaua Stefan cel Mare, deoarece nu pot tine pasul cu investitiile. (N.G.)

Preturi "de lux" la Dinamo

Plesan si Moti costa cinci milioane USD

Presedintele executiv al "cainilor rosii" spune ca "Poli" a oferit doar 2,5 milioane de dolari pentru cei doi fotbalisti

Ioan Becali a tinut ieri sa-i linisteasca pe suporteri, promitand ca de la Dinamo nu va pleca in aceasta iarna nici un jucator important. "Daca se gandeste cineva ca a venit Giovanni sa vanda echipa pentru a face rost de bani, se insala! Giovanni a venit sa bage bani si sa faca performanta. Va vinde doar jucatori care nu accepta concurenta. Nu imi doresc ca unii jucatori sa ramana rezerve eterne", a precizat presedintele dinamovist. "Nu pleaca nici Plesan (foto), nici Moti la Timisoara. De la Dinamo nu va pleca nici un jucator, probabil, daca va pleca unul, va pleca pe bani buni. Nu s-a discutat niciodata de patru milioane de dolari pentru patru jucatori, sunt zvonuri pe care le-au provocat adversarele noastre si o parte din mass-media", a spus Becali, referindu-se apoi la oferta venita de la "Poli" Timisoara pentru Plesan si Moti. "Este adevarat ca am primit un fax in care Timisoara ofera doua milioane de dolari pentru Moti si Plesan, ajungand chiar la 2,5 milioane de dolari in doua transe. Le-am raspuns imediat, sunt transferabili acesti jucatori, dar doar pentru suma de 5 milioane de dolari, platibila in 48 de ore de la semnarea documentului. Asta ca sa nu le spun un nu hotarat", a afirmat Becali. De asemenea, oficialul dinamovist a infirmat si varianta unui eventual transfer al lui Cosmin Moti si George Galamaz la Levski Sofia, fosta adversara a dinamovistilor in grupele Cupei UEFA. "M-au contactat si jurnalistii bulgari, dar nu e nimic adevarat. Am luat un pranz cu Nasko Sirakov, cu Boris Mihailov, care este presedintele Federatiei Bulgare de Fotbal, cu Hristo Stoicikov si cu Tanev, un fost jucator de la TSKA, actual agent de jucatori, dar nu s-a pus problema unor transferuri de la Dinamo", a mentionat Becali. Presedintele executiv al FC Dinamo a tinut sa lamureasca si statutul lui Ionel Danciulescu, revenit din China si dorit, de asemenea, la Timisoara, precizand ca acesta va ramane in "Groapa. "Dinamo va fi campioana, asa cum am promis, si nu numai campioana, ci si in grupele UEFA Champions League", a promis Ioan Becali. (B.G.)

Administratorul-delegat al lui Dinamo il ataca pe capitanul dinamovist

Dinu: "Daca Petre este simbol, eu mai sunt?"

"Procurorul" nu crede in plecarile unor actionari

Cornel Dinu, administratorul-delegat al lui Dinamo si unul dintre simbolurile echipei din Soseaua Stefan cel Mare, a comentat ieri, in stilu-i caracteristic, evenimentele recente din "Groapa". Curios pentru un fost fotbalist de performanta, Dinu este de partea lui Ioan Becali in disputa acestuia cu Fl. Petre.

Domnule Dinu, este Florentin Petre un simbol al lui Dinamo?

Va intereseaza parerea mea despre simboluri?

Nu, despre Florentin Petre.

Simbolurile sunt relative si nu as vrea sa comentez mai mult.

Totusi, in calitate de fosta glorie si simbol al lui Dinamo aveti o parere vizavi de indepartarea fotbalistului emblema din ultimii ani?

Pai, daca eu sunt simbol, mai poate fi si Petre simbol? Nu pot exista doua simboluri. La Dinamo, eu am crescut intr-o atmosfera in care adevaratele simboluri au fost altruismul si generozitatea. Niciodata in generatia mea nu s-a pus problema banilor.

Giovanni Becali a anuntat ca doi dintre actionari se retrag.

Eu nu stiu nimic de retrageri pentru ca am auzit numai de ofensive. Nu am auzit de asa ceva si nici nu cred ca se va intampla. (Nicolae GANEA)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Clamparu aproape de eliberare (406 afisari)
 Scortisoara, medicament impotriva diabetului (264 afisari)
 Sharon executat? (236 afisari)
 Alternative la energia clasica sunt in primul rand energiile alternative (227 afisari)
 Rice ameninta ca va dezvalui complicitatile europenilor (98 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2006 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00455 sec.