Ziua Logo
  Nr. 3506 de vineri, 16 decembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Aviara ocoleste Capitala

Ministrul Flutur a explicat ca pericol este acolo unde sunt pasari domestice, adica in mediul rural

Bucurestiul nu este amenintat de pericolul gripei aviare, pentru ca aici nu se cresc pasari, a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca zonele rurale sunt mai expuse decat cele urbane, tocmai pentru ca virusul se propaga la pasari. Flutur a spus ca, pana acum, au fost depistate focare de gripa aviara in 16 localitati din judetele Tulcea, Braila, Buzau si Calarasi si nu exclude aparitia de noi cazuri, in conditiile intensificarii migratiei pasarilor. Dupa ce unele canale din Delta Dunarii au inghetat, migratia unor pasari salbatice a fost favorizata catre judetele Ialomita, Calarasi si Braila, in ultimele doua fiind semnalate deja focare. Pericolul se mentine ca urmare a temperaturilor ridicate din aceasta perioada, a continuat ministrul. Pentru ca nu au respectat prevederile legislatiei sanitare veterinare, primarii din Braiesti si Zmeeni au fost amendati cu 30 de milioane de lei vechi fiecare.

In acelasi timp, Flutur a cerut Ministerului Administratiei si Internelor sa deschida o ancheta pentru a se stabili modul in care romii din Braiesti au adus pasari vii in judetul Buzau, din judetul Braila, unde au lucrat, facand astfel posibila transmiterea virusului si in zonele montane. Pentru a limita extinderea virusului, au fost instituite filtre de dezinfectare a vehiculelor, dar ministrul nu a putut preciza cum se realizeaza acest lucru la carute si nici daca sunt supuse dezinfectiei si animalele de tractiune. In contexul episodului de la Braiesti, Flutur nu exclude posibilitatea ca vehiculele sa fie controlate daca transporta pasari, pentru a limita difuzarea virusului. De asemenea, ministrul a cerut conducerii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare sa informeze Ambasada Bulgariei de la Bucuresti cu privire la semnalarea focarului din Calarasi, intrucat "stolurile de pasari merg spre nordul Bulgariei". Totodata, vanatoarea a fost interzisa la toate speciile in judetele Buzau, Calarasi, Ialomita si Vaslui, iar circulatia pasarilor a fost oprita in toata tara. Specialistii din Marea Britanie au confirmat, miercuri, prezenta virusului H5N1 al gripei aviare, inalt patogen, pentru probele prelevate de la pasari din cinci localitati din judetele Braila si Tulcea. (Luminita MOROIANU)

Videanu a izolat Gradina Zoologica

"Riscul apartiei unui focar de gripa aviara in Bucuresti este mic, dar exista. Au fost luate masuri de prevenire, prin izolarea pasarilor de la Gradina Zoologica. De asemenea, adresam un apel catre bucurestenii care cresc pasari la curte si se afla in apropierea lacurilor: sa le supravegheze, sa nu lea dea drumul catre lac", a declarat Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, la conferinta de presa de ieri. Edilul-sef a indemnat la calm populatia, asigurand ca situatia este monitorizata permanent. "Suntem pregatiti pentru orice fel de interventie. Chiar daca focarul este la 80 - 100 de kilometri, trebuie sa fim pregatiti", le-a transmis el bucurestenilor. Primaria Capitalei va mentine restrictia de vanzare a pasarilor vii in piete, medicii recomandand populatiei sa evite consumul de carne de pasare provenita din alte zone ale tarii. Dr. Constantin Savu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Bucuresti, a precizat ca in Capitala exista 29.883 pasari de curte, cele mai multe aflandu-se in Sectorul 2, in locuintele din apropierea lacurilor. "Riscul cel mai mare de aparitie a virusului este in Sectorul 2, in zona lacurilor Fundeni, Plumbuita si Colentina unde, din evidentele noastre, se afla 542 de pasari, in 43 de gospodarii", a afirmat Savu. (Magda SEVERIN)

Fluturasi antigripali

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului "Matei Bals", propune tiparirea unor fluturasi informativi - la fel ca in cazul SARS - care sa fie distribuiti in aeroporturi, si afise postate in locurile publice privind recomandarile in cazul unei pandemii de gripa si semnele clinice ale gripei umane si ale celei aviare. El spera ca primele cazuri de gripa umana sa apara dupa 20 ianuarie anul viitor, intrucat acum spitalele sunt supraaglomerate din cauza epidemiei de ruejola. Potrivit lui Cercel, populatia din zonele inundate din Bucuresti si din jur - considerate a fi zone de risc - a fost vaccinata impotriva gripei, ceea ce reduce posibilitatile ca acesti oameni sa contracteze o astfel de boala. Totodata, comitetul va apela la medicii de familie pentru a supraveghea si monitoriza situatia. "Nu ne putem permite sa lasam virusul gripei aviare sa intre in contact cu cel uman", a mai spus Streinu-Cercel.

Comitetul municipal pentru interventie in pandemia de gripa s-a reunit, ieri, la sediul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, pentru a analiza situatia creata prin aparitia tot mai aproape de Capitala a unor cazuri de gripa aviara. Comitetul a decis crearea unui stoc de vaccin antigripal echivalent cu 10% din totalul produselor livrate. De asemenea, comitetul a discutat despre crearea unui coridor-tampon in jurul Bucurestiului, pentru supravegherea eventualelor cazuri de gripa aviara. (Carmen POPESCU)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Padurea celor 80 de fetusi (233 afisari)
 Revista presei culturale (97 afisari)
 Sub mantaua lui Sofocle (90 afisari)
 Icoane si colinde Expozitie la Externe (65 afisari)
 Macovei vs Chiuzbaian (54 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00464 sec.