Ziua Logo
  Nr. 3490 de sambata, 26 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dick Marty: "Sunt indicii foarte clare"

Raportorul Consiliului Europei privind chestiunea inchisorilor secrete CIA, Dick Marty, a declarat ieri, la Bucuresti, ca nu exista nici un motiv pentru a pune la indoiala declaratiile guvernelor din Romania si Polonia care au afirmat ca nu sunt in posesia nici unei informatii despre posibila existenta a unor centre de detentie secrete ale CIA pe teritoriul lor. El i-a avertizat insa pe membrii Comisiei Permanente a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), reuniti ieri la Bucuresti, ca nu trebuie sa dovedeasca naivitate in aceasta chestiune, intrucat exista indicii clare de transferuri ilegale de prizonieri in Europa in care este foarte probabil ca s-au implicat servicii secrete occidentale.

Dick Marty a indicat ca nu detine dovezi privind existenta unor astfel de centre de detentie, insa exista indicii asupra lor. Raportorul CoE a afirmat ca "in prezent nu mai exista astfel de inchisori, ar fi o prostie sa le pastrezi in conditiile scandalului international".

Locatii mici, temporare

Dick Marty a aratat ca astfel de practici nu se desfasoara pe canale oficiale, ci pe cele ale serviciilor secrete. "Serviciile secrete nu spun insa niciodata adevarul, cu atat mai putin guvernelor din tarile lor", a afirmat Dick Marty. El a subliniat ca in Europa nu sunt centre de tip Guntanamo, ci cel mai probabil au existat locatii mici, temporare, in care au fost interogati prizonieri.

Intr-o declaratie adoptata ieri de Comisia Permanenta a APCE, Adunarea subliniaza ca obiectivul anchetei nu este de a "acuza" sau de a "sactiona" una sau mai multe tari, ci de a stabili adevarul. "Trebuie sa trimitem un mesaj clar si puternic: chiar si in numele 'razboiului impotriva terorii', practicile ilegale si inumane privind arestarea, transportul sau detentia persoanelor, chiar daca sunt suspectate de terorism, nu pot fi tolerate - si nu vor fi tolerate - in statele membre sau cu statut de observator ale Consiliului Europei", potrivit aceleiasi declaratii. (G.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Impozit mai mic pentru masini (400 afisari)
 Cimitirul Buna-Vestire (352 afisari)
 Biserica Ortodoxa Romana spionata de Securitate (186 afisari)
 Bazele militare ale SUA in regiunea Marii Negre (68 afisari)
 Atentatele de la Amman si serviciul secret iordanian (34 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01201 sec.