Ziua Logo
  Nr. 3475 de miercuri, 9 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Primul avertisment scris de la Bruxelles

Textul reia, in mare parte, concluziile raportului de monitorizare din 25 octombrie

Scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene in ceea ce priveste progresele de aderare ale Romaniei a fost adusa la Bucuresti de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, care a predat-o ieri premierului Calin Popescu Tariceanu. Ungureanu a preluat scrisoarea la inceputul saptamanii, la Bruxelles, de la comisarul pentru Extindere, Olli Rehn.

Textul repeta in linii generale concluziile raportului de monitorizare din 25 octombrie, care includ prioritatile pe care ar trebui sa si le asume Guvernul roman, a precizat ministrul de Externe. Scrisoarea pastreaza semnele de avertisment, nu are continut politic si se adreseaza Executivului, informeaza Mediafax.

Punctele slabe

La capitolul I - politic si acquis comunitar - rezultatul este in continuare bun. In ceea ce priveste capitolul unu, referitor la libera circulatie a bunurilor este mentionata necesitatea adoptarii foarte rapide a unei legi comprehensive a achizitiilor publice "in limitele acquis-ului comunitar". Scrisoarea atrage atentia ca distributia fondurilor de coeziune si structurale poate suferi in caz contrar.

La capitolul V - Legile corporatiste - Romania trebuie sa adopte cat mai curand standardele legale si sanctiunile implicite pentru "stapanirea fenomenului de contrabanda cu produse intelectuale si industriale si respectarea drepturilor de copy-right". Textul transmis de CE face referire si la necesitatea infiintarii agentiilor de plati pentru agricultura si pastreaza formula din raport in legatura cu domeniul fito-sanitar. De asemenea, este nevoie de implementarea sistemului informativ european pentru impozitare si taxe.

Cat despre politicile regionale si de coordonare a instrumentelor structurale este nevoie de cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene in general si a fondurilor pentru cooperare transfrontaliera in special.

Capitolul "Mediu" este marcat prin obligativitatea implementarii rapide a legislatiei adoptate, precum si simplificarea sanctiunilor in caz de incalcare a normelor.

Domeniul "Justitie si Afaceri Interne" figureaza si el in document. Conform scrisorii, este nevoie de consolidarea procedurilor de control in punctele de trecere a frontierei si de prezentarea unor dovezi clare a luptei anticoruptie si actiune impotriva coruptiei la nivel inalt.

Tariceanu considera ca sunt semnale imbucuratoare

Premierul Calin Popescu Tariceanu se astepta la continutul scrisorii de avertizare trimisa de Comisia Europeana si apreciaza ca scrisoarea nu face decat sa concentreze elementele care deja erau trecute in Raportul de monitorizare si pe baza carora autoritatile de la Bucuresti au inceput sa ia masuri.

"Este ceea ce stiam ca urmeaza ca procedura normala, fireasca, aceeasi procedura pe care a utilizat-o Comisia si cateva luni mai devreme, procedura care a fost utilizata si in cazul tuturor celorlalte tari care au aderat la UE", a declarat, marti, Tariceanu, dupa primirea scrisorii.

Seful Executivului a sustinut ca, in acelasi timp, semnalele de la Bruxelles sunt "imbucuratoare", pentru ca CE si-a aratat disponibilitatea de a se implica, de a ajuta Romania pentru atingerea tuturor obiectivelor in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007.

Ungureanu: "nu e o sanctiune"

Scrisoarea de avertizare primita luni de la comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, nu este un document sanctionatoriu, ci un rezumat al listei de prioritati careia trebuie sa i se adreseze in perioada urmatoare efortul nostru politic si administrativ, a declarat marti ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, informeaza Rompres.

Seful diplomatiei romane a mentionat ca scrisoarea repeta o parte din raportul de monitorizare din 25 octombrie care, de asemenea, includea in concluziile sale lista de prioritati ce ar trebui urmata pana la raportul din aprilie-mai 2006 care va cuprinde si o recomandare politica a Comisiei Europene. "Deci aceasta lista de prioritati este binecunoscuta in Romania, iar scrisoarea este un text fara componenta politica", a precizat Mihai-Razvan Ungureanu.

Mai exista doua chestiuni care "din raport nu transpar suficient", sustine Ungureanu. Astfel, in ceea ce priveste asigurarea criteriilor politice, scrisoarea insista pe protejarea drepturilor persoanelor cu handicap fizic sau psihic si sunt cerute masuri imediate. Textul mai face referire la aplicarea fara rabat a noii legislatii in materie de restituire a proprietatii.

Totusi, Ungureanu spune ca Romania nu a asteptat transmiterea acestei scrisori, ci in prima sedinta de Guvern si in Comitetul pentru integrare europeana care a avut loc dupa raportul din 25 octombrie a fost adoptat un plan de masuri care viza domeniile semnalate in documentul Comisiei Europene. (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Poezia a iesit de mult din batistele udate cu apa de trandafiri" (201 afisari)
 Sulfina Barbu, regina baltilor (95 afisari)
 Asasini celebri in puscariile Romaniei (67 afisari)
 Cel mai puternic om din Romania (55 afisari)
 Firul STS (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00426 sec.