Ziua Logo
  Nr. 3433 de miercuri, 21 septembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Fiii ploii

Senatul Romaniei ia apa din toate partile. Dupa ce zile in sir senatorii s-au scufundat sistematic in hatisul dezbaterilor pe marginea revocarii lui Vacaroiu din functia de presedinte, peste capul opozitiei si al puterii s-a scurs ieri, la propriu, ploaia de afara. Picaturi mari de apa au strapuns cupola Casei Poporului patrunzand in sala de sedinte, in birourile alesilor, si chiar in locurile destinate vizitelor oficiale. Situatia - amuzant-ridicola intr-o prima faza - este, de fapt, revoltatoare: peste 800 de miliarde de lei au fost alocate in total, din '96 pana in prezent, pentru confortul senatorilor. Aceasta suma s-a dus pe apa sambetei avand in vedere ca lucrarile sunt facute de mantuiala si incomplete. Inca din primele zile de lucru parlamentarii au venit cu mobilier de acasa, telefoane si fax-uri, iar sonorizarea in sala de sedinte era la pamant. Ieri, cupola Senatului, cu care parlamentarii se mandreau nevoie mare pentru ca le oferea "lumina naturala" s-a dovedit doar buna de admirat. Acoperisul de sticla al salii de sedinta s-a fisurat in mai multe locuri, astfel incat senatorii au fost nevoiti sa-si deschida umbrelele, sa puna carpe pe jos sau sa se mute la alte pupitre. Inca de dimineata, nu mica le-a fost mirarea parlamentarilor cand si-au dat seama ca nu au nici o sansa sa scape inauntru de potopul de afara.

Cu umbrela in plen

Ajuns la 9.30 in incinta noului Senat, democratul Jan Vraciu a dat tonul nemultumirilor legate de inundatia din Senat. El s-a asezat cuminte in banca, dar nu inainte de a-si deschide prevazator umbrela pentru a se feri de ploaia care se revarsa asupra lui. Dupa zece minute, timp in care Nicolae Vacaroiu - presedinte de sedinta - a incercat sa ignore gravitatea situatiei, el a exclamat: "Va rog inchideti-va umbrela ca nu mai ploua". Ignorandu-l parca, mai multi senatori isi stergeau nestingheriti pupitrele inundate de apa.

In spatele fotoliului lui Vacaroiu, picuri de ploaie se adunasera intr-o baltoaca sugestiva. Din cand in cand, "nea Nicu" masura ingrijorat din priviri inundatia din spatele fotoliului. Intre timp, pe holuri, senatorii povesteau de sub umbrele cum au luat contactul cu ploaia. "Am avut o vara umeda si se pare ca asa va fi sesiunea de toamna", a reactionat usor amuzat Vraciu. Un pic mai incolo, senatorul PNL Norica Nicolai se plangea: "Ploua peste tot in Romania si inclusiv in Senat". Ea se lauda ca are parte de o ploaie mai consistenta decat colegii ei, pentru ca pe pupitrul sau curge apa ca in poeziile lui Bacovia. "Sunt deficiente de constructie. Singura mea scapare este sa fug la etajul cinci, la biroul senatorial, unde pot sta la adapost". Alti parlamentari au mimat insa surprinderea. Dupa ce l-a intrebat mirat pe un reporter de televizune unde anume este ploaia, senatorul PSD Razvan Theodorescu s-a trezit cu o picatura de apa direct in crestetul capului. "Hiii m-a nimerit, aveti dreptate", a exclamat fostul sef al Culturii.

Dizolvarea de sub cupola

In partea cealalta a salii democrata Maria Petre a decretat: "e un semn, o sa ne dizolvam cu totii". Aflat intr-o plimbare prin foaierul Senatului, secretarul general Dan Vasiliu a raspuns tirului de intrebari venite din partea presei. El a anuntat initial ca lucrarea a costat opt mii de miliarde de lei, insa a revenit in cursul serii precizand ca suma reala este de opt sute de miliarde de lei. "Toata lucrarea a costat opt sute de miliarde de lei. Receptia la aceasta sala a Senatului s-a facut anul trecut. Este vorba despre Trustul Carpati, este in garantie si ei vor fi trasi la raspundere", a comentat Vasiliu. El a incercat sa se disculpe, explicand ca Senatul nu are nici o vina cu lucrarea de la Casa Poporului si ca ordonatorul de credite in acest caz a fost Camera Deputatilor. "Sunt oameni trimisi sa verifice cupola si sa vada unde este fisura. Nu este vorba sa fie intrerupta sesiunea". El a admis ca ploaia a patruns si in sala de protocol a Senatului sustinand insa ca birourile senatorilor nu au fost atinse de apa. "Nu este normal asa ceva. Cum sa fie normal intr-o institutie care si-a inceput lucrarile de doua saptamani". Vasiliu a sustinut ca lucrarea nu a fost achitata in totalitate si ca banii nu vor pleca pana nu va fi remediata situatia.

Proiectantul Casei Poporului, senatorul PRM Anca Petrescu a dat vina pe vechimea constructiei. "Este vorba de lucruri facute inainte de '89 si materialele de atunci au imbatranit, s-au facut reparatii dar nu s-au finalizat", a comentat senatorul PRM. Ea a mai spus ca dinainte de Revolutie nu s-a mai facut nimic la terasele Palatului Parlamentului si ca banii alocati in acest sens au fost destinati unor reparatii minore. Vacaroiu a fugit cat a putut de intrebarile presei, dar fara succes. Desi era evidenta, presedintele Senatului a negat exisenta vreunei balti in spatele scaunului sau spunand ca singurele probleme sunt cele legate de acoperis. "S-au dus tehnicienii sus, s-au suit pe Casa. O sa vedem care va fi rezolvarea", a explicat presedintele Senatului. In conditiile in care Senatul a intrat ieri la apa este de asteptat ca remedierea situatiei sa includa si raspunsuri concrete legate de fondurile care s-au pulverizat odata cu reparatiile dovedite inutile.

Roxana ANDRONIC
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Din istoria poeziei erotice romanesti (46 afisari)
 Vine toamna si din punct de vedere astronomic (42 afisari)
 O propunere tembela (38 afisari)
 Bogdan Radulescu: Nu sunt antisemit (32 afisari)
 "Laleaua Neagra" la TVR Cultural (29 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00461 sec.