Ziua Logo
  Nr. 3369 de vineri, 8 iulie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Primim la redactie

Sa recuperam ce ni s-a furat prin Pactul Hitler-Stalin

Despre Pactul Ribbentrop - Molotov, altfel zis, intelegerea dintre Hitler si Stalin, care dupa un contemporan al evenimentelor (Klaus Man, 1941), a fost "unul dintre cele mai mari perversitati si unul dintre cele mai mari paradoxuri ale istoriei lumii", se poate spune ca a stat la originea celei mai negre si pustiitoare pagini din istoria tarilor europene.

Si nu este nimic exagerat in aceasta afirmatie, cu atat mai mult cu cat stim cu totii, ca intelegerea dintre cei doi dictatori le-a permis si i-a ajutat pe sovietici, ca pe langa alte tari limitrofe, sa ne invadeze si sa ne rapeasca teritorii de veche traditie romaneasca, unele dintotdeauna romanesti, care n-au fost nici macar prevazute in odiosul pact incheiat.

Or, aceasta talharie la drumul mare, comisa de Stalin, ne-a determinat pe noi romanii, sa ne exercitam dreptul, absolut legal, de a incerca sa ne recuperam ceea ce, pe nedrept ni s-a furat. (...)

Si despre aceasta se poate spune ca a facut destul de mult rau, intrucat, pe langa cele cateva milioane de militari, care de o parte sau alta, au murit cu arma in mana, alte multe milioane de oameni au murit inchisi, deportati sau asasinati, pentru simplul motiv ca s-au opus comunismului ce li se impunea de catre ocupantii sovietici.

Basescu a denuntat in sfarsit nedreptatea

Faptul ca acum, cand dupa sase decenii si jumatate s-au gasit mari conducatori politici, ca Bush, Schroder, s.a., care recunosc si arata cu degetul spre marile greseli ce s-au facut in trecut, este un lucru imbucurator si pozitiv. Este, insa, regretabil ca urmasii celor care sunt mai vinovati, nu se grabesc s-o recunoasca si este dureros ca, si tarile victime directe ale acestor prosolane abuzuri protesteaza cu intarziere.

Au facut-o Polonia si Tarile Baltice, carora nu le pasa ca li se retrag semnaturile de pe tratatele incheiate si care merg pana la a cere vinovatilor despagubiri financiare. In schimb, politicienii si diplomatii nostri, care reprezinta tara ce a suferit cel mai mult, au tacut si inca tac. De abia de curand domnul presedinte Traian Basescu a denuntat pactul, care trebuia de mult denuntat. Nu ne asteptam s-o faca cei care au crezut candva ca "Stalin si poporul rus liberate ne-au adus", dar ne asteptam s-o faca cei care sunt mai putin implicati in politica regimului comunist din trecut.

Tratatul nu este respectat de Ucraina

Or, stim cum au facut-o. Este destul sa ne amintim ca in 1997, presedintele de atunci, a semnat cu Ucraina un tratat, prin care, in art.2, punctul 1, reafirma ca frontierele dintre cele doua state semnatare "sunt inviolabile si ca de aceea, ele se vor abtine acum si in viitor, de la orice atentat impotriva acestor frontiere, precum si de la orice cerere sau actiune indreptata spre acapararea si uzurparea unei parti sau a intregului teritoriu, a celeilalte parti contractante".

Suntem in fata unui tratat umilitor si rusinos, care nici mai mult, nici mai putin, dadea intr-un fel, legitimitate pactului Ribbentrop-Molotov. Ce este mai revoltator si dureros, este faptul ca, pe langa diplomati s-a gasit si un istoric, dintr-o familie de frumoasa traditie istorica, care a incercat sa ne convinga, ca acest nedrept tratat, trebuie respectat. Numai ca tratatul respectat de noi, nu a fost si nu este respectat de cealalta parte.

Asa, de exemplu, ucrainienii, pe langa ca nu respecta drepturile omului si ale minoritatilor, continua si in prezent sa sape la canalul Bastroe, iar autoritatile locale din zona respectiva, vor sa desfiinteze Tinutul Herta, impartindu-l, o jumatate la raionul Noua Sulita si cealalta jumatate la raionul Storojinet. Astfel comunitatea romana compacta va fi divizata si raspandita. Acest fapt trebuie impiedicat fara preget.

Prof. dr.doc. Ion Gherman, Presedinte Societatea Culturala "Tinutul Herta"
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Stiri pe scurt (92 afisari)
 Pactul Ribbentrop-Molotov si alte teme ale istoriei (48 afisari)
 Masuri antiteroriste (36 afisari)
 Ziarista de la "N.Y. Times" a fost inchisa (28 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01187 sec.