Ziua Logo
  Nr. 3322 de sambata, 14 mai 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Haos in dosarul deshumarii Ceausestilor

Ministerul Apararii Nationale a invocat lipsa calitatii institutiei in aceasta cauza * Judecatorii au cerut partilor implicate in proces sa depuna hotararea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti privind organizarea si functionarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5, pe masa carora se afla dosarul in care Zoe Ceausescu cere deshumarea parintilor ei - Nicolae si Elena Ceausescu -, a solicitat partilor implicate in cauza sa depuna hotararea Consiliului General al Muncipiului Bucuresti privind organizarea si functionarea Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Judecatorii considera ca acest act este necesar pentru a se stabili daca Cimitirul Civil Ghencea, unde ar fi ingropati sotii Ceausescu, este sau nu administrat de Ministerul Apararii Nationale (MApN). Referindu-se la aceasta cerere formulata de instanta, avocatul Zoei Ceausescu, Haralambie Voicilas, a declarat ca relevanta actului nu ar fi foarte mare, intrucat scopul actiunii este stabilirea locului unde sunt ingropati sotii Ceausescu si nu statutul cimitirului.

Contre intre avocati

Altfel, la termenul de ieri magistratii au luat in discutie exceptia invocata de MApN privind lipsa calitatii sale procesuale in dosar si, implicit, scoaterea din cauza. Avocatul fiicei lui Nicolae si Elena Ceausescu a solicitat insa respingerea acestei exceptii. Astfel, Voicilas a sustinut ca insusi purtatorul de cuvant al MApN a declarat ca trupurile fostilor dictatori au fost inhumate de aceasta institutie in Cimitirul Ghencea Civil. Acesta a adaugat ca declaratia purtatorului de cuvant al ministerului a fost facuta dupa ce MApN a aflat de actiunea intentata in justitie de clienta sa. In acelasi timp, avocatul a aratat ca in 1989 procesul sotilor Ceausescu a fost organizat de un tribunal militar, in incinta unei unitati militare, transportul cadavrelor de la Targoviste la Bucuresti a fost facut cu elicoptere militare, iar inmormantarea a avut loc in prezenta mai multor cadre militare.

La randul sau, reprezentantul MApN a invocat o Hotarare de Guvern din 2001 potrivit careia Cimitirul Ghencea Civil nu se mai afla in administrarea ministerului. In replica, Voicilas a spus ca problema nu se refera la administrarea cimitirului, fiind clar ca acesta nu apartine de MApN, ci la faptul ca in 1989, cand era instituita starea de necesitate, "nimeni nu putea interzice ministerului sa inhumeze cadavrele sotilor Ceausescu acolo unde credea de cuviinta". Avocatul a mai aratat ca a depus la dosarul cauzei o hotarare judecatoreasca din 1998, prin care MApN a fost obligat sa inmaneze clientei sale certificatele de deces ale parintilor sai. El a adaugat ca aceasta a fost singura modalitate prin care Zoe Ceausescu a putut obtine de la minister documentele respective. Reprezentantul MApN a sustinut insa ca documentul respectiv "nu are nici o relevanta, pentru ca aici se judeca o alta cauza". In cele din urma, magistratii au acordat un nou termen pentru data de 10 iunie.

George TARATA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Memoriile lui Constantin Virgil Gheorghiu (843 afisari)
 Delapidari la Banc Post Giurgiu (478 afisari)
 Tinutul Herta in pericol de a fi dizolvat de Ucraina (285 afisari)
 Stalin si poporul rus - libertate ne-au adus (201 afisari)
 Regimul impus de Kiev romanilor: biserici demolate, preoti amenintati cu moartea (115 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00425 sec.