Ziua Logo
  Nr. 3212 de miercuri, 5 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Primul examen

Daniel UNCU

Primul examen important al Guvernului Tariceanu trece prin furcile caudine ale Justitiei!

Spun asta, deoarece, in aceste zile, Executivul este pus in situatia de a emite un semnal politic lamuritor in ceea ce priveste atitudinea politica a echipei de la Palatul Victoria fata de exercitiul guvernamental al PSD si fata de paradigma politica impusa societatii romanesti de catre partidul lui Ion Iliescu si al lui Adrian Nastase. Momentul devine cat se poate de delicat daca luam in considerare, pe de o parte, declaratiile transante ale presedintelui Traian Basescu referitoare la lupta impotriva coruptiei - declaratii facute in fata capilor institutiilor statului chemate sa combata acest flagel - si, pe de alta parte, postura ministrului Justitiei - doamna Macovei - care, cu cateva saptamani inainte de consumarea alegerilor, critica in termini vehementi structura cu afinitati PSD a Consiliului Suprem al Magistraturii, structura pe care acum o... pastoreste vrand-nevrand!

Pe acest fond s-au inregistrat, asadar, mai deunazi, sesizarea facuta de catre unele organizatii non-guvernamentale la adresa dezvaluirilor pline de revelatii cu miros ranced de coruptie din stenogramele PSD (date publicitatii de catre mass-media), cat si plangerea penala inaintata Parchetului General de catre Doru Braia, referitoare la infractiunea de subminare a economiei nationale de catre echipa guvernamentala condusa de Adrian Nastase - in speta, Doru Braia se refera, in plangerea sa penala, la declaratia publica a fostului ministru al Justitiei, dl. Cristian Diaconescu, conform careia Guvernul Romaniei a fost nevoit sa returneze (!!!) Bancii Mondiale suma de 470.000.000 euro (patrusutesaptezeci de milioane de euro), din cauza incapacitatii Executivului de a propune proiecte fezabile, capabile sa absoarba aceasta finantare!

Mai pe scurt, actualul Executiv, via Alianta DA, trebuie sa demonstreze, in timpul acestui examen, pe ce parte a baricadei se va posta: va imbratisa politica pasilor marunti si oportunitatea compromisurilor dezirabile sau va exersa o politica neechivoca si transanta!? Dilema este cat se poate de incitanta. Caci, moralmente vorbind, Alianta DA a castigat alegerile inclusiv pe baza discursului anticoruptie si a promovarii criteriilor de excelenta profesionala in viata cetatii. Tactic, insa, deja Alianta s-a vazut nevoita sa apeleze la sustinerea unui partid pe care l-am numit "de traseu politic", facand deja un compromis necesar pentru a-si asigura stabilitatea Executivului. Mai mult, liderul PUR nu este perceput ca si intruchiparea vreunui port-drapel al fair-play-ului politic, ca sa nu mai amintim si de banuielile mass-media referitoare la controlul conturilor lui Ceausescu. In ceea ce ma priveste, cred ca Tariceanu (sustinut de Basescu) ar putea da un semnal de forta in directia celor care, inca, mai cred ca Alianta va fi "impachetata" de structurile vechiului si din nefericire omniprezentului establishment PSD. Daca nu va da acest semnal - prin demararea anchetelor in cele doua cazuri - ma tem ca va pierde masiv din suportul celor care au sustinut Alianta, cat si din capacitatea politica a guvernarii. Daca va da acest semnal, ne vom lamuri cu totii cat si daca anumite structuri ale statului sunt impregnate cu esenta de PSD, in functie de promptitudinea reactiei acestora la semnalul Executivului. Sa nu uitam, in context, ca domnul Botos a ramas pe functie, iar timpul pare sa fi sters amintirea Clujului revolutionar...

Cred, asadar, ca singura solutie pentru acest Guvern este sa afirme in practica ceea ce a afirmat in campanie. Asa cum mi-am scos palaria in fata declaratiei primului-ministru Tariceanu - fara echivoc si fara precedent - facuta in favoarea impunerii acumularii de capital ca si masura a progresului, si nu in favoarea gargarei referitoare la munca pur si simplu, asa cum mi-am scos palaria in fata pozitiei, de o duritate fara precedent, a presedintelui Basescu fata de problema coruptiei, asa imi voi scoate palaria si in fata unui eventual semnal politic dat de actualul guvern in cazul in care acesta va da curs sesizarilor la care m-am referit.

Am convingerea ca Romania nu poate avea decat de castigat daca va ramane in zodia acestui tip de exercitiu politic.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Razbunarea Mafiei (53 afisari)
 "Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?" (49 afisari)
 Toma Neclintitul (45 afisari)
 Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea (21 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00403 sec.