Ziua Logo
  Nr. 3196 de luni, 13 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Marea perdanta, Romania

Victor RONCEA

Lumea isi aduce aminte de Romania din an in Paste. Si cand o face, presa straina este, in marea ei majoritate, pe atat de categorica pe cat este de independenta. "Coruptia endemica" sufoca tara. Un "veteran al fostei elite comuniste" candideaza la Presedintie. "Protejatul lui Iliescu" vrea puterea. "Lupta lui Popeye marinarul cu prim-vanatorul tarii". "Spilcuitul Nastase versus intransigentul Basescu". "Ecourile demonstratiilor din Ucraina au ajuns in Romania". Sunt doar cateva flash-uri ale presei internationale de ieri. Comparatiile mass media straine privind cele doua scrutinuri si posibilitatea unui meniu à la Kiev si la Bucuresti persista, in ciuda istericalelor de pe Dambovita. Profesionistii occidentali s-ar putea sa stie, totusi, mai multe. Sau sa gandeasca mai bine. Acolo, presa este libera. Asa cum se doreste si aici. Un rezultat incert ar putea aprinde fitilul care va duce la detonarea revoltei populatiei suprasaturate de minciuna si hotie.

Alegerile de ieri au polarizat Romania la maximum. Romania de la televizor, cel putin. Pentru ca Romania scarbita, nevazuta, nu a mai iesit ieri la vot. Principalii stalpi ai societatii romanesti libere de azi, Biserica si presa, au fost loviti dur in aceasta campanie. Romania trista nu a vrut sa mai voteze. Intre doi comunisti, dupa cum bine a sintetizat Basescu in momentul sau de sinceritate. Cine va castiga aceste alegeri? In nici un caz Romania. "Mai, ce blestem o fi pe poporul asta de a ajuns pana la urma sa aleaga intre doi fosti comunisti? Intre Adrian Nastase si Basescu. In 15 ani, nu a aparut unul sa vina din lumea asta, sa nu fi fost tarat de naravurile comunismului, sa nu fi fost afectat de nimic?! Ce blestem o fi?!" declama Traian Basescu la prima si ultima sa dezbatere televizata cu Adrian Nastase, din "cincinalul de aur" in care intram.

Povara comunismului, blestemul Romaniei, tine in continuare tara in chingile inventatorilor sistemului criminal. Pentru ca, indiferent de rezultatul alegerilor, marele castigator ramane, nefast, tot Ion Iliescu, activistul harsait in munca de partid, de la Moscova la Bucuresti. Sistemul il poarta mai departe. Revansard, zilele trecute batranul comunist se burzuluia la ministrul de Externe, Mircea Geoana, amenintandu-i viitorul de premier, dupa ce acesta confirmase autenticitatea stenogramelor secrete si murdare ale PSD. Tot acelasi personaj, in plin post al Nasterii Domnului, terfelea fara jena numele Domnului. "De ce a ramas Hristos simbol al crestinatatii?" se intreba ateul din el. "Pentru ca a spus ca toti oamenii trebuie sa fie egali in fata lui Dumnezeu", explica proletcultist senatorul-presedinte.

Culmea, tocmai acest subiect, al credintei, transformat in vehicul electoral, a polarizat se pare cel mai tare electoratul care a decis sa sanctioneze ieri unul, altul sau ambii candidati. Speculata propagandistic de echipa lui Nastase, problematica sensibila a ortodoxiei a fost folosita abil impotriva lui Basescu. "Veteranul fostei elitei comuniste" a tras in sus si in jos de Dumnezeu pe toate canalele mediatice pentru a adanci in mintea electoratului naiv imaginea de presedinte-rege, ales al Domnului. Aceasta mergand direct prin falia creata de greselile de neiertat ale lui Basescu fata de Biserica in populatia majoritar ortodoxa a Romaniei. Este Nastase mai crestin decat Basescu? Iliescu? Nici pomeneala. Insa inconsecventa declaratiilor primarului Capitalei si atitudinea fata de constructia Catedralei Mantuirii Neamului par sa ii fi fost fatale. Sigur, nenorocirea este ca peste cinci ani este posibil ca Nastase sa se laude nu numai cu integrarea Romaniei in UE dar si cu Catedrala pe care "a dat-o" el romanilor.

Presa pare incalecata mai mult decat oricand de catre fortele economice ale puterii, reclama solidara mass media occidentale. In 1996, Opozitia democrata de atunci a reusit sa castige alegerile mai mult datorita presei militante pro-democratie decat prestatiei Conventiei neomogene conduse de Emil Constantinescu, observa analistii straini. Constienta de aceasta, marea masinarie PSD a corijat acum "eroarea", transmit la Londra, Paris, Berlin si Washington corespondentii straini din Bucuresti citand si raportul Comisiei Europene, din ce in ce mai ingrijorate. Divizata si infiltrata, presa romaneasca nu reuseste sa-si gaseasca solidaritatea fireasca in astfel de momente. Riscul major, remarca observatorii avizati, este ca libertatea presei sa ramana o amintire iar modelul presei propagandiste ceausiste sa revine, grotesc, in actualitate.

Alegeri cu blestem. Marea perdanta, odata cu Biserica si presa, Romania.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Escrocheria Fruvimed Medgidia (73 afisari)
 Greselile Aliantei DA (44 afisari)
 Un matematician total (42 afisari)
 ZIUA, proscrisa in "Tara lui Oprisan" (39 afisari)
 "Bombo, Bombo ne-am intors din Congo" (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00422 sec.