Ziua Logo
  Nr. 3192 de miercuri, 8 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Sase ziaristi din TVR denunta cenzura

Mai multi jurnalisti din TVR au protestat ieri, intr-o conferinta de presa, fata de "cenzura", "presiunile" si "incercarile de manipulare grosolana" remarcate de ei in sanul televiziunii publice. Reporterul Alexandru Costache si producatorii de stiri Anca Lazarescu si Raluca Lutan au semnalat - in conferinta organizata de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) la sediul GDS - ca in Televiziunea Romana s-au inregistrat, "mai ales in ultimul timp", serioase derapaje de la principiile care ar trebui sa guverneze un post public: obiectivitate si informare corecta a cetateanului. Punctul lor de vedere a fost sustinut, in aceeasi conferinta, de alti fosti angajati ai TVR, precum Brandusa Armanca si Mariana Sipos. Cu totii au cazut de acord ca Televiziunea trebuie sa-si revizuiasca atitudinea atat fata de propriii angajati, cat si fata de cetatenii pe care ii informeaza zi de zi. In timpul discutiilor au intervenit si alti vorbitori - jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile, lideri de opinie - ridicand o serie de chestiuni legate de libertatea de exprimare, legislatie, protectia ziaristului si raporturile acestuia cu institutia la care lucreaza. Prezenta la conferinta, Cristina Constantinescu - director de Comunicare in TVR - a admis ca "trebuie clarificate problemele interne", insa a evitat sa se pronunte asupra acuzatiilor de cenzura aduse conducerii postului.

Numarul protestatarilor creste

Scandalul din TVR a izbucnit luni, o data cu publicarea in cotidianul Evenimentul Zilei a unui interviu in care reporterul Alexandru Costache reclama cenzura care se practica la nivelul postului national, in special asupra stirilor cu caracter politic. In aceeasi zi, Costache a fost chemat in biroul directorului TVR, Valentin Nicolau, pentru explicatii. Ziaristul a vrut sa inregistreze - pe ascuns, conform conducerii TVR - discutia purtata "intre patru ochi" cu directorul. Nicolau a chemat Politia. Conflictul din TVR s-a acutizat, cinci ziaristi solidarizandu-se cu Alexandru Costache. Ei au remis publicitatii o scrisoare in care isi afirmau sustinerea "fara nici o rezerva" a punctelor de vedere exprimate de colegul lor. "Ca ziaristi, care vrem sa ne pastram independenta, denuntam politizarea si aservirea fata de putere. Dorim sa ne exprimam liber in interiorul Directiei Stiri in care am lucrat si pana acum si sa putem sa ne facem cu adevarat meseria, fara sa ne mai fie rusine de ceea ce se vede pe micul ecran", se arata in scrisoarea semnata de Anca Lazarescu, Raluca Lutan, Marius Zamfir, Ioana Dumitrescu si Anamaria Panait. Comisia de etica din cadrul TVR a luat in discutie cazul reporterului Costache.

Sumar cenzurat de trei ori

Ieri, in conferinta de presa, inainte de a da cuvantul ziaristilor de la TVR, reprezentantul AMP, Teodora Zabava a apreciat ca gestul acestora este "un act de mare curaj" intrucat, conform regulamentelor interne ale postului public, ar putea fi concediati pe motiv ca au dezvaluit informatii din interiorul institutiei. Cei trei ziaristi au marturisit ca nu le este teama ca li se va "lua gatul" la TVR, motivul pentru care au decis sa "iasa" in fata presei fiind cu totul altul. "Doresc sa ma delimitez de niste situatii aparute in TVR in special in ultima saptamana (dupa primul tur de scrutin - n.r.), cand jurnalele noastre de stiri au incalcat grav principiile de obiectivitate. Nu cred ca se pot face nominalizari in legatura cu cine e vinovat pentru aceasta situatie. Imi asum o parte din vina, ca am tacut pana acum. Insa dimensiunea compromisului este variabila. Chiar daca nu au dorit sa apara public, multi colegi si-au asumat deja o parte din vina", a inceput Anca Lazarescu.

Ce s-a intamplat "saptamana trecuta", a explicat Raluca Lutan. Ea relatat ca, in seara zilei de 30 noiembrie, sumarul jurnalului a fost schimbat de trei ori in treizeci de minute, "in functie de telefoanele pe care le primeau sefii". Motivul balbaielii tinea, potrivit producatorului TVR, de intrarea lui Traian Basescu in direct. "Redactorul sef venea si spunea: "Acum facem asa, acum facem altfel" - in functie de telefoanele pe care le primea". La randul sau, Alexandru Costache a subliniat ca protestul lor nu face parte dintr-un "joc politic", fiind un gest pur profesional. "Rog politicienii sa nu ne confiste demersul", a spus reporterul.

Capitolul Concurenta, cosmetizat

Alt caz reclamat se refera la modul in care TVR a expus, la un moment dat, situatia negocierilor purtate de Romania cu Uniunea Europeana. Reprezentantii AMP, dar si Alexandru Lazescu - membru in Consiliul de Administratie al TVR, au reprosat Televiziunii faptul ca nu au pomenit nimic despre dificultatile intampinate de negociatori la capitolul Concurenta, inducand impresia ca "totul merge bine" in privinta integrarii. Potrivit lui Lazescu, este necesara o evaluare a situatiei din TVR in cel mai scurt timp. El a propus constituirea unei comisii - formata din membri ai C.A. al TVR, reprezentanti ai conducerii postului si ai societatii civile - care sa investigheze problemele aparute si sa ofere solutii. Alte propuneri au vizat revizuirea legislatiei de functionare a SRTV si a SRR, dar si a regulamentului intern al postului public, document "anti-european" si "anti-constitutional", in opinia multora.

Protestatarii nu parasesc TVR

Andrei Oisteanu, lider al GDS, s-a intrebat "cum ar putea fi protejati" autorii dezvaluirilor de eventualele represalii din partea conducerii TVR. I-a raspuns Brandusa Armanca, fost angajat al Televiziunii, aratand cum au decurs lucrurile in cazul sau: "Am fost chemata la Comisia de Etica, judecata, condamnata si executata (...) Nimic nu-i apara nici pe oamenii acestia". Un sfat pentru "rebelii" din TVR a avut si Cerasela Radulescu, de la Radiodifuziunea Romana. Sa se adreseze Reporterilor fara Frontiere, "singura organizatie capabila sa ofere protectie in acest caz". "Daca veti fi intimidati, va asigur ca cel putin doua organizatii se vor oferi sa va apere in Justitie", a precizat Renate Weber, liderul Fundatiei pentru o Societate Deschisa.

Ziaristii din TVR au mentionat ca nu au venit la acea intrunire pentru a solicita sprijin, ci doar pentru a semnala unele situatii de anormalitate in speranta indreptarii lucrurilor. Ei au precizat ca nu vor sa paraseasca Televiziunea. "Am facut acest demers pentru a schimba ceva din interior", a spus Raluca Lutan, iar Anca Lazarescu a subliniat ca tot ceea ce isi doreste este sa isi faca meseria cat mai bine. Alexandru Costache a cerut conducerii SRTV sa-si asume public punctul de vedere al ziaristilor care i s-au alaturat si care denunta ceea ce a numit "cenzura, propaganda si dezinformarea practicate de TVR", cu precadere in jurnalele de stiri de saptamana trecuta. "Cred ca trebuie sa avem anumite garantii ca schimbarea se va produce. O garantie ar fi ca TVR, prin Departamentul de Comunicare, sa anunte public ca a existat o problema", a spus Costache.

Invocarea CNA

Invitata la cuvant, Cristina Constantinescu, director de Comunicare la SRTR, a admis ca problemele interne din Televiziune trebuie clarificate, adaugand ca membrii Comisiei de Etica analizeaza cazul de fata. Reprezentantul oficial al conducerii televiziunii publice a declarat ca va trebui sa se tina seama de cele relatate la intalnirea de la GDS, neexcluzand "oportunitatea modificarii legii de functionare a SRTV". Constantinescu a spus ca, personal, nu a primit niciodata telefoane prin care sa i se recomande un anumit comportament, subliniind ca urmareste doar jurnalele de stiri ale TVR. In opinia sa, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) este singurul in masura sa se pronunte asupra celor reclamate de Alexandru Costache. Intrebata ce parere are de faptul ca directorul Nicolau a chemat Politia si Jandarmeria atunci cand Costache a vrut sa-l inregistreze, Constantinescu a spus ca "este vorba despre imaginea unei persoane". "Este inadmisibil sa faci apel la Politie in astfel de situatii. (...) Chiar daca ar fi facut inregistrarea pe ascuns, tot nu se justifica chemarea Politiei. Este una dintre cele mai teribile intimidari la adresa libertatii de exprimare", a replicat Renate Weber. In finalul conferintei, ziaristii din TVR au spus ca asteapta sa vada daca in urma dezvaluirilor lor "practica manipularii si a cenzurii va continua".

Ovidiu BANCHES

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Burse de studii in strainatate 2005-2006 (164 afisari)
 Sase ziaristi din TVR denunta cenzura (119 afisari)
 Nineta Anghelina il pune la punct pe Emil Ghergut (45 afisari)
 Andreea Marin in Tabu (45 afisari)
 "Imi amintesc de tine..." (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00408 sec.