Ziua Logo
  Nr. 3191 de marti, 7 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Premierul albanez din Kosovo, criminal de razboi

Fostul ministru sarb al Justitiei, Vladan Batici, l-a acuzat pe noul premier al provinciei Kosovo, albanezul Ramush Haradinaj, ca a comis personal 67 de crime si a ordonat alte 267, citand in sprijinul acestor afirmatii documente aflate in posesia justitiei sarbe, transmite Mediafax. "Conform acestor date, Haradinaj a comis personal 67 de crime si a ordonat alte 267, precum si rapirea a cel putin 400 de persoane" in Kosovo, a declarat Batici, la conferinta de presa a Partidului Democrat-Crestin din Serbia (DHSS). Batici a adaugat ca a predat Tribunalului Penal International pentru crime de razboi din fosta Iugoslavie, in perioada in care a exercitat functia de ministru al Justitiei (2001 - 2004), documente care atesta crimele comise de Ramush Haradinaj impotriva civililor sarbi din Kosovo, provincie administrata de Natiunile Unite incepand din 1999.

Anterior, autoritatile sarbe i-au solicitat sefului Misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Soren Jessen-Petersen, "anularea" deciziei de desemnare a fostului lider al rebelilor albanezi in functia de premier al provinciei, considerand aceasta masura drept "provocatoare si riscanta".

Ramush Haradinaj, care a fost desemnat, vineri, de Parlamentul din Kosovo in functia de premier, a fost unul dintre principalii comandanti ai Armatei de Eliberare Albaneze (UCK), gherila separatista terorista care s-a opus, in perioada 1998-1999, fortelor guvernamentale sarbe. Potrivit Guvernului sarb, noul premier al provinciei Kosovo a fost inculpat de Tribunalele de la Belgrad pentru 108 capete de acuzare.

El este acuzat de multiple crime de razboi comise impotriva civililor sarbi din vestul provinciei si a fost interogat recent de anchetatorii TPI.

Pe de alta parte, presedintele sarb, Boris Tadici, si-a reafirmat opozitia fata de declararea independentei provinciei Kosovo, apreciind ca o asemenea situatie ar destabiliza nu numai regiunea balcanica, ci si intreaga Europa, se arata intr-un interviu publicat de un cotidian bosniac. "Declararea independentei provinciei Kosovo ar crea un precedent periculos, deoarece ar declansa o reactie in lant nu numai in regiune, ci in toate statele din Europa", a declarat Tadici, care se afla intr-o vizita de trei zile in Bosnia. "Independenta provinciei Kosovo este total inacceptabila pentru ca afecteaza suveranitatea Serbiei si stabilitatea regiunii", a adaugat presedintele sarb. Tadici s-a pronuntat pentru sporirea autonomiei provinciei, respingand insa ideea independentei.

Ruxandra SANDRU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Gabriela Botezat este Miss Romania 2004 (1090 afisari)
 Razboiul reginelor (31 afisari)
 Stefania Mihalache, "Est-falia" (30 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
 Trisorii de la ruleta (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01352 sec.