Ziua Logo
  Nr. 3158 de vineri, 29 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Gazoductul Nabucco merge la Comisia Europeana

Proiectul, la care participa si Turcia si Romania, este estimat la 4,4 miliarde de euro

Egiptul este interesat sa aiba acces, ca furnizor de gaze naturale, la proiectul Nabucco, gazoductul care va lega regiunea Marii Caspice de Europa Centrala traversand Romania, si care urmeaza sa fie finalizat pana in anul 2010.

"Suntem in negocieri cu Comisia Europeana pentru a face o legatura intre conducta de gaze construita de statele arabe, care traverseaza Iordania si Siria, pana in Turcia, si gazoductul Nabucco", a declarat recent la Bucuresti ministrul Petrolului din Egipt, Sameh Fahmi.

El a precizat ca, dupa incheierea vizitei oficiale in Romania, delegatia egipteana va participa, vineri, la Roma, la o reuniune a comisiei europene pentru energie, unde se va discuta despre posibilitatea ca Egiptul sa exporte gaze naturale utilizand conducta Nabucco. La randul sau, ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu a spus ca studiul financiar preliminar al gazoductului va fi finalizat la data de 30 noiembrie.

"Deocamdata, datele preliminare sunt pentru inceperea constructiei in ianuarie 2006 si finalizare in maxim patru ani. Capacitatea acestei conducte de transport este undeva in jurul a 30 miliarde de metri cubi. Studiul va fixa aceasta capacitate de transport si in functie de posibilitatile de import ale tarilor de pe parcursul conductei", a adaugat Dan Ioan Popescu.

Ministrul economiei a mai afirmat ca, in discutiile purtate cu Sameh Fahmi, s-a convenit ca atat Romania, cat si Egiptul sa faca demersurile necesare la Comisia Europeana pentru a obtine sprijin la acest proiect. El a calificat gazoductul ca fiind "de maxima importanta pentru ambele tari".

Denumit Nabucco, proiectul gazoductului a fost lansat in anul 2002 prin incheierea unui acord de cooperare intre companiile de transport a gazelor naturale din cele cinci tari prin care va trece, respectiv Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), MOL (Ungaria) si OMV Gas (Austria). Firmele au infiintat, in luna martie, "Nabucco Company Pipeline Study GmbH". Acesta este un consortiu in ale carui atributii intra gasirea metodelor de finantare pentru construirea conductei, precum si negocierea unor contracte de transport cu posibili clienti. Consultantul proiectului este banca ABN AMRO, care va asista, pe parcursul intocmirii studiului de fezabilitate, la identificarea surselor optime de finantare.

Conducta va avea o lungime de 3.400 de kilometri, din care cea mai mare parte - aproape 2.000 de kilometri - se va afla pe teritoriul Turciei. Prin Romania vor trece aproximativ 500 de kilometri din aceasta conducta. Valoarea totala a proiectului "Nabucco" este estimata la 4,4 miliarde de euro, fiecare tara participanta urmand sa construiasca portiunea care ii revine.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ali Baba Tour ofera turistilor servicii la cel mai inalt standard (1253 afisari)
 Scalele Richter si Mercalli (257 afisari)
 Hurrem, iubita lui Soliman Magnificul (166 afisari)
 Arheologii turci, pe urmele lui Gingis Han (140 afisari)
 Marca DYO - un nume de prestigiu in Romania (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01013 sec.