Ziua Logo
  Nr. 3158 de vineri, 29 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Intoarcere la radacini

Turcia lui Hasan Saltik

Turcia lui Hasan Saltik este, pe rand, kurda, otomana, armeana. De mai bine de zece ani, el incearca, prin intermediul societatii pe care a creat-o, sa aduca muzica din Anatolia de ieri si de azi pe locul pe care il merita. Rezultat al unei minutioase munci de arheologie muzicala, catalogul pe care Hasan Saltik l-a intocmit cuprinde peste 300 de albume, de la cantece revolutionare si pana la muzica clasica otomana. "Exista in Anatolia o bogatie extraordinara care nu vrea decat sa fie descoperita", spune muzicianul. Originar din Tunceli, estul Turciei, la 11 ani s-a mutat impreuna cu parintii la Istanbul, unde a urmat, timp de un an, Conservatorul. Dar viata s-a aratat mai grea decat ar fi crezut si, in scurt timp, copilul a ajunz vanzator de "simit" (painici rotunde cu susan) pe strada. Cu mari eforturi, se imprumuta de 500 de euro si inchiriaza o camera de patru metri patrati in Unkapani, templul productiei muzicale din Istanbul. Afacerile merg bine si in cele din urma ajunge sa isi indeplineasca visul: sa adune melodii anatoliene. Prima lui productie a fost, in 1992, un disc cu cantece populare armene - un pariu riscant care, totusi, are succes. Urmeaza apoi casete cu cantece kurde, reediteaza mai multe piese compuse de muzicieni occidentali pentru sultan in timpul razboiului din Crimeea.

Fascinat de diversitate, ajunge sa ii puna pe acelasi disc, botezat Fuad, pe Gasparyan, un batran armean care canta la duduk - un fluier traditional - si pe Erkan Ogur, muzician turc virtuoz al tuturor instrumentelor cu coarde din Anatolia. Lari Dilmen, director de proiecte la Kalan, spune ca Saltik este un om care "ii atrage pe ceilalti catre radacini". Cu ajutor din mai multe parti, Saltik a reusit sa invie si muzica religioasa care se canta in sinagogi in secolul al XVI-lea (aparuta pe albumul Maftirim).

In timp, diplomatii turci au invatat sa se foloseasca de comorile scoase la lumina de casa de discuri Saltik. Fostul ministru de externe Ismail Cem chiar avea obieciul de a darui discuri Kalan omologilor sai europeni. (L.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ali Baba Tour ofera turistilor servicii la cel mai inalt standard (1253 afisari)
 Scalele Richter si Mercalli (257 afisari)
 Hurrem, iubita lui Soliman Magnificul (166 afisari)
 Arheologii turci, pe urmele lui Gingis Han (140 afisari)
 Marca DYO - un nume de prestigiu in Romania (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00436 sec.