Ziua Logo
  Nr. 3158 de vineri, 29 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Comisia Europeana favorabila deschiderii negocierilor de aderare cu Turcia

Comisia Europeana a recomandat, luna aceasta, deschiderea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, dar a stabilit conditii foarte stricte pentru desfasurarea discutiilor, a anuntat comisarul european pentru Agricultura, Franz Fischler. Executivul eruopean "considera ca Turcia indeplineste suficient criteriile politice si recomanda deschiderea negocierilor de aderare". Textul, care a fost discutat in Comisie si ar fi putut fi modificat in timpul dezbaterilor, precizeaza ca negocierile "reprezinta un proces deschis, al carui rezultat nu poate fi garantat dinainte".

Comisia Europeana a inceput discutiile privind Turcia, urmand sa formuleze o recomandare in aceasta problema. Decizia finala va apartine sefilor de stat si de guvern din cadrul Uniunii Europene, care se vor reuni, la 17 decembrie, la Bruxelles.

"Am lucrat timp de saptamani si saptamani... Sper ca am ajuns la un consens", a declarat Prodi, fara a exclude insa posibilitatea recurgerii la vot. "Nu va fi prima data cand Comisia recurge la un vot", a adaugat el.

"Va fi o dezbatere de lunga durata, o decizie dificila, dar cred ca va fi o discutie constructiva, cu un rezultat pozitiv", a apreciat, la randul sau, Gunther Verheugen.

Dintre membrii sceptici sau care se opun aderarii Turciei la UE, comisarii pentru Piata Interna, Frits Bolkestein, si cel pentru Agricultura, Franz Fischler, au refuzat sa faca orice declaratie.

Olanda pentru Turcia

Olanda, care exercita presedintia semestriala a Uniunii Europene, a salutat, totodata, raportul Comisiei Europene referitor la Turcia si a subliniat ca negocierile de aderare cu aceasta tara ar putea incepe in a doua jumatate a anului 2005.

"Daca membrii Consiliului European si statele din UE vor decide, in decembrie, ca Turcia indeplineste criteriile, negocierile ar putea incepe in a doua jumatate a anului 2005", potrivit unui comunicat. Ministrul olandez de Externe, Ben Bot, a mentionat deja aceasta ipoteza intr-un interviu acordat cotidianului Volkskrant.

Olanda a salutat raportul "aprofundat" al Comisiei si a afirmat ca acesta constituie "o baza solida pentru deciziile care vor fi adoptate in decembrie".

Autoritatile de la Haga vor analiza "cu atentie si corectitudine" acest raport, in urmatoarele saptamani, si vor actiona "in mod obiectiv si neutru, impreuna cu celelalte state, in perspectiva deciziei" care va fi adoptata la summitul de la 17 decembrie.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ali Baba Tour ofera turistilor servicii la cel mai inalt standard (1253 afisari)
 Scalele Richter si Mercalli (257 afisari)
 Hurrem, iubita lui Soliman Magnificul (166 afisari)
 Arheologii turci, pe urmele lui Gingis Han (140 afisari)
 Marca DYO - un nume de prestigiu in Romania (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00413 sec.