Ziua Logo
  Nr. 3158 de vineri, 29 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lumea misterioasa a lui Shakespeare

Cand tanarul Will Shakespeare a plecat de la tara si s-a dus la Londra, in anul 1580, a gasit un oras plin de violenta si acte de spionaj, relateaza CNN. Sporturile sangeroase si torturile in public erau "in voga", iar molima pandea la tot pasul din cauza mizeriei si a cadavrelor tradatorilor agatate de London Bridge. Pe scurt, se pare ca acela a fost locul ideal "de creatie" al fiului marochinerului, care a devenit unul dintre cei mai mari scriitori din lume.

Recent a aparut o noua carte scrisa de profesorul de engleza Stephen Greenblatt, de la Universitatea Harvard si care se numeste "Will in the World". Acest volum doreste sa rezolve unele dintre cele mai adanci mistere ale literaturii. Greenblatt a vrut sa lamureasca cine a fost William Shakespeare si cum a devenit el bardul din Avon. Cartea profesorului a fost nominalizata pentru National Book Award. Dintotdeauna, viata personala a lui Shakespeare a preocupat academicienii, iubitorii de teatru si detectivii amatori care de patru sute de ani au incercat sa rezolve misterul celui care a lasat in urma sa foarte putine indicii despre viata sa personala.

"Am vrut sa rezolv un mister. Shakespeare s-a mutat la Londra si a devenit cel mai celebru si mai recunoscut scriitor al acelor vremuri. Intrebarea este cum a fost posibil?", se intreaba Greenblatt.

Chiar si dupa 400 de ani dupa moartea sa, Shakespeare a ramas extrem de popular. Piesele sale au si acum un mare succes, iar viata sa este reinterpretata tot timpul de catre alti scriitori.

Shakespeare a lasat foarte putine detalii personale in urma sa, in afara pieselor si sonetelor pe care le-a scris. Exista un certificat de casatorie foarte ambiguu, de care specialistii nu sunt siguri, exista si cateva inregistrari ale nasterii unor copii ai acestuia, cateva documente juridice precum si un testament. Unul dintre specialistii care l-au studiat pe Shakespeare a declarat ca "oamenii sunt obsedati de acest subiect. Desi au trecut patru secole, fascinatia din jurul acestui scriitor a crescut. Din cauza faptului ca viata sa a fost atat de misterioasa si opaca, acest lucru ii invita pe oameni sa rezolve aceasta enigma".

Putinele documente care au ramas in urma scriitorului au fost analizate si reanalizate, iar cercetatorii au incercat chiar sa gaseasca indicii personale in operele shakespeariene.

Greenblatt nu a dorit sa creeze o carte documentar, el a scris un volum pentru publicul larg, bine documentat, dar si cu numeroase speculatii care sunt menite sa umple golurile din biografia scriitorului. Pentru a realiza acest lucru, Greenblatt si-l imagineaza pe William in diverse scenarii. De exemplu, Shakespeare a reusit sa vada cand era mic mai multe piese, pentru ca tatal sau lucra la un teatru din Avon. Se pare ca, la un moment dat, tatal sau s-a umplut de datorii, si el a facut tot ce a putut pentru a salva onoarea familiei. La un moment dat, a trebuit sa fuga de acasa, pentru ca l-a pocnit pe unul dintre oficiali. Ajuns la Londra, se pare ca si-a ascuns religia (era catolic), dupa ce s-a intalnit cu Edward Campion, un catolic extraordinar, care ulterior a fost torturat si executat.

Desi unele critici amintesc ca volumul abunda de speculatii, Greenblatt a declarat ca nu se poate vorbi despre Shakespeare fara sa se faca apel la imaginatie. Tina Packer, director artistic al Shakespeare & Co. din Lenox, Massachusetts, crede ca volumul este pretios, pentru ca cititorii au ocazia sa intalneasca cruda si colorata perioada in care a trait Shakespeare. (B.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ali Baba Tour ofera turistilor servicii la cel mai inalt standard (1253 afisari)
 Scalele Richter si Mercalli (257 afisari)
 Hurrem, iubita lui Soliman Magnificul (166 afisari)
 Arheologii turci, pe urmele lui Gingis Han (140 afisari)
 Marca DYO - un nume de prestigiu in Romania (101 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00781 sec.