Ziua Logo
  Nr. 3156 de miercuri, 27 octombrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

NU-I VOTATI!

Coalitia pentru un Parla-ment Curat (CPC) solicita Uniunii PSD+PUR si Alian-tei PNL-PD sa scoata de pe listele pentru Camera Deputatilor si Senat mai multi candidati propusi pentru Parlament. Pe liste figureaza 110 politicieni de la partidul de guvernamant si 12 de la Alianta PNL-PD. Printre aces-tea se numara nume cunoscute in politica romaneasca, printre care: Nicolae Vacaroiu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu, Dan Nica, Serban Mihailescu (Uniunea PSD+PUR); respectiv Paul Pacuraru, Valeriu Gheorghe (PNL), Cornel Stirbet (PNL), Stelian Dutu (PD), Valentin Iliescu (PD). Majoritatea incompatibilitatilor tin de traseism politic, afaceri dubioase, actiuni la firme cu datorii, fapte penale. Din Coalitia pentru un Parlament Curat fac parte mai multe organizatii neguvernamentale, printre care: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociatia Pro Democratia, Grupul pentru Dialog Social, Asocia-tia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki, Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu.

De la Uniunea PSD+PUR, Coalitia a monitorizat 138 de persoane, dintre care PSD a retras sau a acceptat retragerea a 23 de candidati, patru au demisionat din PSD sau nu au fost inclusi pe liste nici in faza preliminara. De la Alianta au fost puse in discutie 28 de persoa-ne (13 - PNL, 15 - PD). In final, au ramas pe listele Coalitiei 12 nume.

Listele cu incompatibili de la UDMR nu au fost publicate deocam-data, intrucat Uniunea nu a finalizat procedura interna de contestatii, in timp ce PRM nu a facut publica nici o lista pentru alegeri, a precizat Alina Mungiu-Pippidi, presedintele Societatii Academice din Romania. Listele Uniunii urmeaza sa fie tri-mise Coalitiei maine, a mentionat ea.

Forma finala - vineri

Mungiu-Pippidi a aratat ca pot aparea modificari la listele societatii civile in functie de listele oficiale pentru parlamentare, care trebuie finalizate pana vineri. Coalitia ii "roaga" sa se retraga din cursa pe cei care "se stiu cu situatiile cele mai grave", pentru a nu aduce prejudicii partidelor lor si democratiei, a spus Alina Mungiu-Pippidi.

Sefii de partide nu au fost monitorizati, intrucat coalitia a avut o intelegere cu ei, care au devenit parteneri in acest proces, a afirmat ea. "Avem nevoie de aliati in lupta cu coruptia", a mai explicat reprezentanta SAR. In acest fel, Coalitia si-a putut asigura sprijinul acestora. "Lista reprezinta onoarea unui partid", ceea ce impune monitorizarea reprezentantilor acestuia de catre societatea civila. Presedintele Asociatiei Pro Democratia (ApD), Cristian Parvulescu, a afirmat ca actiunea Coalitiei a fost un "succes", iar "opinia publica va fi sensibilizata", atragandu-se atentia asupra politicienilor ce ar putea fi centre de difuzare a coruptiei".

Presiuni si interventii

Reprezentantii CPC au mentionat ca, in ultimul timp, au aparut "presiuni si interventii" ca listele sa nu se publice sau ca unele nume sa fie scoase. "Ieri (n.r. luni), am primit telefoane din toate partile, inclusiv de la oameni din Guvern, dar si din Opozitie", a spus Mungiu. De asemenea, Rodica Stanoiu (PSD) a anuntat-o in scris pe Mungiu-Pippidi ca o va da in judecata daca numele ei este mentinut pe liste. Ea a anuntat ca luni, cu o zi inainte de conferinta de presa de ieri, a primit numeroase telefoane de interventie, pentru ca listele respective sa nu se "scurga" spre presa.

Coalitia va incepe sa faca cunoscute aceste liste prin diverse forme (brosuri, fluturasi), avand ca tinte principale zona rurala si electoratul cu varste intre 18 si 21 de ani, a mai spus Cristian Parvulescu. Potrivit directoarei Centrului de Jurnalism Independent (CJI), Ioana Avadani, fluturasii vor fi distribuiti direct in cutiile postale alegatorilor.

Criteriile societatii civile

Documentarea listelor de incompatibili a fost facuta de un grup de jurnalisti, coordonati de un consiliu editorial, iar selectia s-a facut in baza a opt criterii. Fiecarui candidat i s-a facut biografia pe baza unor intrebari de genul: "A fost colaborator al Securitatii inante de 1989?", "A trecut de la un partid la altul cu o functie remunerata cu tot (consilier, parlamentar, primar etc)?", "A avut functii in PCR?", "A fost implicat in vreun conflict de interese major - privatizare, membru AGA sau CA la companii de stat sau regii autonome, firma privata care a avut contracte cu agentia de stat sau administratia locala, in timp ce avea o pozitie acolo, fie el, fie membri ai familiei?", "A fost sau este acuzat de coruptie, frauda, foloase necuvenite, deturnare de fonduri sau ceva similar? Care este situatia acestor acuzatii, sunt ele investigate de organisme oficiale, au vreo baza in dovezi care pot fi verificate? Este investigatia corecta, cum ar fi pentru orice cetatean?"

Pentru intocmirea listelor candidatilor considerati incompatibili a fost luat in considerare si daca acel candidat a fost cumparator sau manager al unei firme in curs de privatizare sau privatizata, care este situatia ei actuala si cum au evoluat lucrurile dupa ce a devenit cumparator-manager al acestei firme. De asemenea, s-a urmarit daca are o avere personala care nu pare a fi in concordanta cu veniturile. Un alt criteriu a fost si daca este candidatul respectiv si om de afaceri, daca au firmele sale datorii la Bugetul statului sau daca a fost acuzat de alte infractiuni.

Potrivit reprezentantilor Coalitiei, se intentioneaza mentinerea acestei forme de actiune si monitorizare si in perioada post-electorala, sub forma unui "watch-dog" politic.

Va prezentam in continuare lista numelor persoanelor incompatibile, incluse in propunerile de candidatura pentru Camera Deputatilor si Senat. Motivatiile integrale privind respectivele candidaturi si punctele de vedere ale partidelor se afla pe pagina de Internet http://contracoruptie. ong.ro.

Ana DINESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 "Pfizer", fortat sa retraga reclama mascata (129 afisari)
 Tanara violata si crestata de satanisti (94 afisari)
 Britney apeleaza la leacuri babesti pentru a avea copii (91 afisari)
 Candidati ai Uniunii PSD-PUR Judetul Alba (69 afisari)
 "Romania libera" revine la Senat (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00432 sec.