Ziua Logo
  Nr. 3130 de luni, 27 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta

Comoditatea ministrului Sanatatii imobilizeaza serviciul privat de ambulanta BGS Medical Unit * Acesta dispune de un lot de 32 de masini de interventie, dar asteapta inca din decembrie 2003 sa-i fie eliberata autorizatia de functionare * BGS-ul a depus un dosar complet, insa ministrul Sanatatii nu se sinchiseste sa elaboreze normele metodologice de aplicare a Ordinului 270/2004 * In acest timp, bolnavii se plang ca masinile de salvare raspund cu intarzieri uriase la apelurile lor

Lamentarile Ministerului Sanatatii, care invoca lipsa de parcuri auto performante, de fiecare data cand pacientii mor cu zile din cauza ca ambulantele nu ajung in timp util sa raspunda solicitarilor de ajutor, nu sunt intemeiate. Dincolo de pretinsa pauperitate a sistemului medical romanesc, care n-ar avea fonduri banesti pentru a intretine serviciile de ambulanta, subordonatii ministrului Sanatatii Ovidiu Branzan nu se sinchisesc sa autorizeze o companie privata de interventii, care ar fi putut pune la dispozitia bolnavilor din Capitala si din judetele limitrofe 32 de autoutilitare echipate dupa ultimele standarde.

Reprezentantii Serviciului de Ambulanta BGS Medical Unit au depus inca din decembrie 2003 o cerere de autorizare de functionare pentru serviciul privat de asistenta de urgenta prespitaliceasca si transport sanitar, insa ei asteapta si astazi OK-ul din partea ministerului. In acest sens, BGS Medical Unit a inaintat un dosar complet, din care n-a lipsit nici un act solicitat pentru autorizare. Pe de o parte, Colegiul Medicilor din Bucuresti a emis in 11 decembrie 2003, prin vicepresedintele sau conf. dr. Calin Giurcaneanu, un certificat de avizare a societatilor medicale cu personalitate juridica, beneficiara a acestui act fiind societatea Ambulanta BGS Medical Unit SRL. Potrivit certificatului nr. 4663, firma respectiva a primit avizul de inscriere in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale ca unitate medico-sanitara cu personalitate juridica. Societatea medicala a fost astfel abilitata sa furnizeze servicii medicale in specialitatile medicina generala, medicina muncii si medicina de urgenta.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei - Oficiul Registrului si Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti a recunoscut la 18 decembrie 2003 inregistrarea firmei Ambulanta BGS Medical Unit ca avand principala activitate asistenta medicala ambulatorie. De asemenea, la 11 februarie 2004, Directia Generala Farmaceutica, Inspectia de Farmacie si Aparatura Medicala a incheiat un raport cu privire la tipurile de autovehicule pe care BGS le-a achizitionat in vederea utilizarii lor ca ambulante. Prin acel raport se autorizeaza Ambulantei BGS folosirea unor masini Daewoo Nubira pentru interventii rapide. In prealabil, aceeasi directie din Ministerul Sanatatii aprobase in 6 si 29 octombrie 2003 societatii BGS Medical Unit sa utilizeze ambulante de tip A1, marca Ford Expedition si Ford Explorer.

In afara de aceste avize, Statia de Verificare si Intretinere a Aparaturii medicale (SVIAM) a aprobat la 23 februarie 2004 aparatura pe care BGS Medical urma sa o utilizeze in cadrul interventiilor de urgenta. Conform certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale la locul de utilizare, certificat care poarta numarul 2721/23.02.2004, SVIAM a constatat ca serviciul de ambulanta BGS Medical are in dotare masini FIAT Ducato Maxi, echipate cu targa cu tren de rulare escamotabil, cu targa rigida pentru imobilizare pacient, cu sisteme de imobilizare pentru membre, instalatii fixe si portabile de administrat oxigen, truse de intubatii, de prim-ajutor si de mica chirurgie. In plus, ambulantele BGS beneficiaza - asa cum se arata in certificatul SVIAM - si de alte materiale pentru asistenta medicala medie, fiind complete. Una peste alta, directorul SVIAM, ing. Lazar Iordache, a mentionat in concluziile sale ca aceste aparate pot fi utilizate pentru interventii medicale de urgenta.

Legea s-a schimbat, dar naravul ba!

In mod normal, avand in vedere teancul de avize obtinut de BGS, cererea de autorizare ar fi trebuit emisa de indata. Insa, presedintele Comisiei Medicina de Urgenta, dr. Marius Filip, i-a anuntat la inceputul anului 2004 pe reprezentantii serviciului privat de ambulanta ca autorizarea va intarzia, intrucat se fac demersuri pentru modificarea legii, in speta a Ordinului M.S. nr. 595, ce reglementeaza Asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca integrata. "In lumina alinierii la standardele si normele CE in domeniu, eliberarea avizelor si autorizatiilor pentru serviciile de asistenta medicala de urgenta prespitaliceasca si de transport sanitar a fost sistata temporar, pana la finalizarea si semnarea noului ordin", se arata intr-o scrisoare trimisa reprezentantilor BGS de catre dr. Filip. De altfel, acesta aprecia seriozitatea BGS: "Suntem convinsi de seriozitatea Dumneavoastra, dovedita si in trecut, in pregatirea serviciului pe care il conduceti in vederea evaluarii de catre Comisia de Medicina de Urgenta si consideram ca veti obtine avizul fara dificultate". Ordinul M.S. nr. 595 a fost intr-adevar abrogat si modificat printr-un act similar semnat de ministrul Sanatatii, Ovidiu Branzan in 11 martie 2004. Numai ca la art. 9 se preciza ca eliberarea autorizatiilor de functionare pentru serviciile de ambulanta si alte servicii de asistenta de urgenta prespitaliceasca - autorizatie solicitata si de BGS - se va face potrivit normelor metodologice ce vor fi ulterior elaborate si aprobate de Ministerul Sanatatii. Din martie 2004 si pana astazi, vreme de sapte luni, ministerul n-a miscat insa nici un deget pentru a face legea aplicabila. Dupa o intalnire in 8 iulie dintre reprezentantii BGS si ministrul Branzan, caruia i s-a reclamat pasivitatea angajatilor ministerului, acesta a promis ca la inceputul lunii septembrie vor aparea si normele. El a cerut in schimb reprezentantilor BGS sa elimine denumirea "Ambulanta" de pe masinile de interventie. Acestia au refuzat insa categoric, explicand firesc ca ar avea probleme in trafic, intrucat ceilalti soferi nu le-ar mai ceda prioritate nici atunci cand sunt situatii disperate. Raspunul BGS-ului n-a fost digerat usor de Branzan, care s-a incapatanat sa mai aprobe normele metodologice. Dupa ce termenul acordat de ministru pentru elaborarea normelor a expirat, oficialii BGS Medical Unit SRL au revenit cu o adresa la minister, dar li s-a raspuns verbal, obraznic: "Noi scoatem normele cand vrem, nu ne comandati voi!" Atitudinea ministerului fata de Ambulanta BGS este extrem de grava, intrucat ea nu afecteaza doar un simplu serviciu de ambulanta, ci afecteaza direct bolnavii. Acestia sunt privati in acest fel de o asistenta medicala eficienta, de care este legata de cele mai multe ori chiar viata lor.

Adrian ARTENE

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Andi Moisescu si Olivia Steer s-au casatorit (341 afisari)
 Trei morti din cauza bacilului piocianic (206 afisari)
 Lehamitea lui Branzan tine Ambulanta BGS pe dreapta (104 afisari)
 Conexiunea Cotroceni – Nufarul (65 afisari)
 ICONOSTASUL BISERICII DARUITE DE PAPA (59 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00415 sec.