Ziua Logo
  Nr. 3114 de miercuri, 8 septembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Politia Romana favorizeaza infractorii de la VGB si BRONEC

La patru zile de la incidentul in timpul caruia reporterii ZIUA au fost agresati de angajatii VGB si BRONEC, Politia Romana prin Serviciul de Comunicare al IGPR a dat publicitatii un comunicat in care incearca sa minimalizeze incidentul si sa puna la cale o "regie" judiciara menita sa-i apere pe infractori. Iata cum s-au desfasurat evenimentele produse exclusiv de Politie. Vom demonstra, in conformitate cu legile in vigoare si cu normele interne ale Politiei ca atat subofiterii care au participat la agresarea jurnalistilor, cat si cei care se ocupa de caz au comis, intentionat, abateri grave cu scopul de a-i favoriza pe infractori si de a spala imaginea Politiei cu ajutorul unor subterfugii semantice.

Jocuri cu dosarul penal

Pe data de 6 septembrie 2004, la trei zile de la incident, IGPR a dat publicitatii un comunicat in care se arata: "(...) In acest timp, o persoana ramasa neidentificata, ocolind grupul mentionat, a lovit cu palma aparatul foto al reporterului Laura Dobre, de la ziarul Ziua, cu ajutorul caruia aceasta efectua fotografii, aparatul cazand pe carosabil si deteriorandu-se".

Comunicatul IGPR contine o minciuna sfruntata: individul nu "a lovit cu palma aparatul foto", ci pur si simplu a deschis portiera masinii redactiei in care se aflau reporterul Laura Dobre si soferul, a smuls aparatul foto, s-a retras 1,5-2 metri, a dat cu el de pamant, l-a calcat apoi in picioare, dupa care cu o lovitura de picior l-a aruncat sub masina.

Prezentarea distorsionata a evenimentului are insa un scop precis: schimbarea incadrarii juridice a faptei agresorului din distrugere, in distrugere din culpa.

Iata scenariul pregatit de Politie cu scopul de a-si salva angajatii care au stat cu mainile in san la comiterea infractiunilor, dar mai ales pentru a-l salva pe individul care a spart aparatul foto. Conform legii, fapta celui care a avariat bunul redactiei ZIUA se incadreaza, conform Codului Penal, la distrugere. Declaratiile oamenilor de la VGB si BRONEC converg spre ipoteza ca suspectul era "un simplu trecator" si de aceea nu-l cunosc. Cei trei politisti prezenti la incident, sfatuiti de superiorii lor si in cardasie cu anumite persoane din VGB si-au "armonizat" declaratiile cu cele ale oamenilor de la BRONEC si VGB, pentru a-i da posibilitatea infractorului sa se prevaleze de faptul ca nu a distrus intentionat aparatul foto, ci pur si simplu s-a impiedicat si l-a lovit "din greseala". Reporterii ZIUA au aflat continutul declaratiilor unora dintre participantii la altercatie, continut care dovedeste intentia murdara a anchetatorilor. Angajat BRONEC: "Nu il cunosc pe individ. A venit de pe strada. Probabil era vreun trecator". Angajat BRONEC: "Nu face parte din firma VGB. A venit de pe strada". Costantin Margarit, unul dintre actionarii de la VGB: "Nu stiu cine este. Era un trecator". Unul dintre agentii care au participat la agresarea jurnalistilor: "Individul a venit de pe strada Stelutei".

Dupa cum se poate observa, intentia tuturor este fara echivoc si va conta in fata magistratilor atunci cand vor decide incadrarea juridica si periculozitatea faptei: infractorul care a distrus aparatul s-a aflat intamplator la fata locului si "neintentionat" a distrus aparatul impiedicandu-se si lovindu-l cu palma.

Politistii au uitat legea

Un alt pasaj din comunicatul IGPR precizeaza: "Urmarirea autorului de catre politisti nu a putut fi efectuata, deoarece acestia actionau pentru aplanarea conflictului si pentru acordarea protectiei celor doi ziaristi, intre timp acesta (n.red. cel care a spart aparatul foto) reusind sa dispara". O alta minciuna tesuta cu scopul de a scoate Politia basma curata. Lucrurile au stat cu totul altfel. Imediat dupa spargerea aparatului, doi dintre cei trei politisti au plecat agale in urmarirea infractorului timp in care starea conflictuala era departe de a pune in primejdie integritatea corporala a jurnalistilor, mai ales ca cel de al treilea agent, inarmat, ramasese langa reporteri. Cei doi politisti nu s-au intors din drum pentru a asigura protectia echipei ZIUA, ci pentru ca "au uitat" ca in cazul infractiunilor flagrante urmarirea unui suspect se poate face fara mandat in orice cladire.

Dar mai exista un aspect murdar de care s-au folosit anchetatorii Politiei Capitalei, comisarii Covaci si Plai, pentru a-i scoate basma curata pe colegii lor si implicit imaginea Politiei. In cursul zilei de luni, atunci cand doi ofiteri ai DGPMB au solicitat reporterilor ZIUA o parere personala cu privire la activitatea politistilor care au fost la fata locului, ziaristii au declarat referitor la intoarcerea din drum a celor doi politisti: "Personal, nu am ce sa le reprosez. Au fost depasiti de eveniment si poate le era frica. S-or fi gandit sa ne apere pe noi". Aceasta declaratie a fost transformata de cei doi politisti de la Serviciul Control din Politia Capitalei, a caror menire era sa afle adevarul, si nu sa ofere scuze legale unor colegi, intr-un argument plauzibil care ii scoate din culpa pe cei trei subofiteri si distorsioneaza derularea faptelor.

Bogdan GALCA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Paravanul Cheney (89 afisari)
 ICE Dunarea = CRESCENT (33 afisari)
 Nunta in Brunei (20 afisari)
 Victima "macelarilor" DIAS a murit in spital (19 afisari)
 Doua seri cu Sarah Brightman la TVR (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00914 sec.