Ziua Logo
  Nr. 2980 de sambata, 3 aprilie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Catastrofele naturale aduc mari pierderi economice

In ultimul deceniu, peste 80% din totalitatea catastrofelor naturale sunt de origine meteorologica sau hidrologica, nivelul pierderilor economice creste la 40 de miliarde de dolari anual, iar decesele datorate starii vremii, a climei sau a apei reprezinta 90% din totalul celor inregistrate in dezastre naturale, a declarat Ion Poiana, direcor general al Institutului National de Meteorologie si Hidrologie.

Incepand cu anul 1961, ziua de 23 Martie este sarbatorita ca Zi Mondiala a Meteorologiei, alegandu-se an de an cate o tema de interes major pentru omenire, informeaza Rompres. Pentru 2004 Consiliul Executiv al Organizatiei Mondiale a Meteorologiei a ales, privind in perspectiva dezvoltarii economiei globalizate, ca tema sa fie "Vremea, clima si apa in era informatiei".

"Lumea se schimba intr-un ritm mai rapid ca oricand si se intelege tot mai bine sensibilitatea economiei la starea vremii, a climei si a apei, care influenteaza practic, toate activitatile umane. De aceea, OMM recurge la cele mai noi tehnologii in domeniu, dorind sa imbunatateasca supravegherea si prognozarea sistemelor atmosferice si oceanice", se arata in mesajul transmis de Michel Jarraud, secretar general al OMM.

INMH, care marcheaza in acest an 120 de ani de la infiintare, contribuie, prin serviciile regionale de prognoza, la asigurarea informarii publice asupra vremii si ofera servicii meteorologice utilizatorilor economici. Reteaua meteorologica nationala de observatii si masuratori este organizata in teritoriu in cadrul a sapte centre regionale, cu 180 de statii meteo. INMH are si o retea de 15 statii meteorologice automate, la care se adauga reteaua nationala de sapte radare de interactiune cu satelitii meteo de pe orbita Pamantului. (F.M.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Clanul Duduienilor, in curs de lichidare (705 afisari)
 ANA BLANDIANA (700 afisari)
 Ceausescu si Loja "Propaganda Due" (574 afisari)
 Harta lui Piri Reis (501 afisari)
 Ziarul ZIUA a mediat conflictul dintre Cna Si prima Tv (420 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00442 sec.