Ziua Logo
  Nr. 2960 de joi, 11 martie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Demilitarizarea Politiei in pozitie de drepti

Demersul jurnalistic pe care ZIUA il sustine azi in fata cititorilor este menit sa arate necesitatea transferarii fortelor de Politie sub o comanda care poate fi amendata - democratic - de catre electorat. Politicienii nostri au promis de trei ani incoace ca vor demilitariza Politia si o vor transfera autoritatilor locale, in speta primariilor si consiliilor locale. Pentru a-si spala obrazul fata de Occident, unde Politia este complet demilitarizata, guvernantii au insailat o lege, al carui fond a ramas neschimbat. Manevra de transformare a gradului de general in chestor si a plutonierului in agent, precum si constituirea Autoritatii teritoriale de ordine publica - un soi de fanfara pentru surzi - a uitat esenta. Singurul segment in care se face vorbire direct de interesul cetateanului este termenul de politist de proximitate pe care capii Ministerului de Interne l-au falfait ca pe o realizare epocala. Realitatea este insa alta. Politistul de proximitate a ramas doar o inventie preluata dintr-o tara occidentala cu scopul de a disimula o politie romaneasca complet politizata. Politia reprezinta o arma formidabila de control, presiune si informatii. Daca proiectul de demilitarizare ar fi fost pus realmente in practica si Politia ar fi avut o conducere civila aleasa de cetateni, toate actiunile acestei forte ar fi fost judecate si amendate de primar, adica de alesul urbei, iar pe cale de consecinta acesta ar fi fost sensibil la problemele concitadinilor sai. Prin nepromovarea sub aceasta forma a proiectului insa, un singur om, politic, detine suprematia in acest aparat: primul ministru.

Politistii americani spun ca prima lor datorie este de a "servi" si mai apoi de a "proteja". La noi pare ca e pe dos! Intai sunt protejati unii, apoi sunt serviti altii. Depinde doar de pozitia in partidul care detine portofoliul Ministerului de Interne.

Ultimele actiuni ale Politiei, ne referim in special la cazul incaierarii dintre politisti si taximetristi - in care un baiat de 15 ani a fost batut cu bocancii de trupele de elita ale Politiei - dovedesc nu numai ca uneori se actioneaza haotic si fara profesionalism, dar mai ales cei care gresesc sunt acoperiti de sefii lor. Este situatia adolescentului agresat de fortele speciale, dar este si cazul Passaris. Actualii sefi ai Politiei au uitat ca inainte cu 24 de ore de prinderea temutului ucigas grec, politistii de la DIAS au impuscat doi tineri care nu aveau nimic a face cu asasinatul de la casa de schimb valutar. A platit cineva pentru suferinta celor doi nevinovati? A fost cineva tras la raspundere? Si-a cerut scuze Politia pentru acea gafa de neiertat? S-au ingropat in tacere. Daca Politia ar fi dat socoteala primarului orasului, lucrurile ar fi stat complet altfel, pentru ca nici un ales nu s-ar fi riscat cariera de dragul acoperirii unui functionar abuziv. Mergand mai departe, daca primarul cu pricina n-ar fi actionat si ar fi procedat asa cum a facut-o in cazul "Passaris" fostul sef al Politiei Bucuresti, Mihai Gheorghe, cetatenii ar fi avut posibilitatea sa nu-i mai acorde credit la alegerile locale.

In tarile democratice, guvernantii au inteles ca Politia este a cetateanului si nu a unui partid politic. Nu exista in tarile Europei civilizate o Politie condusa nemijlocit de un om politic. Numai in fostele tari socialiste se mentine acest sistem "cooperativist".

Adrian ARTENE

Petre Niteanu

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ioan Talpes contraataca (123 afisari)
 "Asediul Romei - 1527", de Vintila Corbul (103 afisari)
 Lucian Dronca a ajuns vedeta in campionatul din Malta (71 afisari)
 Simfonia Destinului, dirijata de un robot (26 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00380 sec.