Ziua Logo
  Nr. 2897 de luni, 22 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Se redeschide Muzeul Colectiilor de Arta

Corpul A al Muzeului Colectiilor de Arta (MCA) din Bucuresti va fi redat circuitului cultural maine, intr-un cadru festiv la care participa si premierul Adrian Nastase, iar pentru public miercuri. Dupa ce a fost inchis pentru lucrari de consolidare, restaurare si reamenajare, MCA, gazduit in fostul Palat Romanit, gazduieste 14 colectii expuse in corpul de cladire dinspre Calea Grivitei, in corpurile B si C (partea centrala si de nord) lucrarile continua, anunta reprezentantii institutiei. Odata cu restaurarea intra in circuitul muzeal si pivnitele. Cele trei incaperi boltite constituie un spatiu optim pentru organizarea lapidariului, unde sunt expuse pietre de mormant, pisanii, coloane monumentale si baze de coloana, piese valoroase din punct de vedere istoric, documentar, dar si artistic, ilustrand maiestria mesterilor pietrari din Tara Romaneasca in timpul voievozilor Neagoe Basarab, Matei Basarab, Serban Cantacuzino, Constantin Brancoveanu, Nicolae Alexandru si Constantin Mavrocordat. MCA, constituit ca sectie a Muzeului National de Arta al Romaniei, a fost inaugurat oficial pe 21 august 1978, cu menirea de a reuni intr-un singur asezamant colectiile particulare devenite publice. Patrimoniul MCA numara 12.000 de lucrari de arta, fiecare colectie variind intre patru si 1100 piese. Opere de pictura, sculptura, grafica, arta decorativa si populara reflecta diversitatea colectiilor de arta romaneasca, europeana si orientala.

Colectia Garabet Avachian

Colectionarul a fost profesor de vioara la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. Donatia facuta de sotia sa, Mariana Sabina Avachian, cuprinde 1103 obiecte de arta, din domenii variate. Marea pasiune a lui Avachian a fost Theodor Pallady, dar a achizitionat si lucrari de Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Abcar Baltazar, Dimitrie Ghiata, Alexandru Ciucurencu.

Colectia fratii Beatrice si Hrandt Avakian

Alcatuite independent, colectiile celor doi frati denota o predilectie comuna pentru arta orientala. Beatrice Avakian a fost pasionata de bijuterie, miniatura de lemn si fildes, broderie, cristal de Boemia, pictura, iar Hrandt Avakian era atras de mici statuete din bronz, piese arheologice, sticlarie romana, textile si ceramica. In ipostaza sa de pictor, lucrarile lui Hrandt Avakian sunt, de asemenea, un punct de interes al colectiei.

Colectia Aznavorian si Sfintescu

Colectia avocatului Hurmuz Aznavorian, Donatia Rodica Aznavorian Sfintescu si Claudiu Sfintescu. Jurist si om politic, colectia lui Hurmuz Aznavorian insuma peste 300 de lucrari si era una dintre cele mai ample si exigent construite. Dintre aceastea, 36 de lucrari au fost donate de fiica sa si sotul acesteia, ele evidentiind preferintele in materie de pictura romaneasca - portretul facut de Nicolae Grigorescu sotiei colectionarului, lucrari de Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Francisc Sirato si Alexandru Ciucurencu.

Colectia Clara si Anatol E. Baconsky

Donatia facuta muzeului de catre Letitia Amarascu (sora Clarei Baconsky) include 21 de lucrari de pictura, grafica si icoane pe sticla. Panzele lui Stefan Dimitrescu si Dimitrie Ghiata, ale lui Lucian Grigorescu sau Iosif Iser ilustreaza cateva dintre tendintele semnificative ale picturii romanesti in deceniile patru-sapte ale veacului trecut.

Colectia Marcu Beza - Hortensia si Vasile G Beza

Colectia sciitorului, criticului literar, istoricului si diplomatului Marcu Beza, donata de catre fratele sau, Vasile George Beza, si de sotia acestuia Hortensia, este compusa din 373 de piese si reflecta preocuparile si calatoriile acestui diplomat.

Colectia Celine Emilian

Alcatuita din 44 de lucrari ale sculptoritei Celine Emilian, colectia are un caracter monografic. Domeniul sau predilect este reprezentat prin cateva portrete de domnite si jupanite, care vadesc influente folclorice.

Colectia Elena, Maria si dr. Iosif N. Dona

Focalizata pe arta romaneasca, colectia constituie o istorie vizuala concentrata a plasticii de la mijlocul secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului XX. Este bogata in picturi de Grigorescu, Luchian, Tonitza, Pallady.

Colectia dr. Sandu Lieblich

Medic si publicist, Sandu Lieblich a detinut o valoroasa colectie de pictura si grafica romaneasca (50 de piese), donata de catre Aurel Lieblich, fratele colectionarului. Centrul de interes il constituie creatiile lui Marcel Iancu.

Colectia dr. Petrescu si prof. Petrescu

In sectiunea de pictura a colectiei, atentia este focalizata de cateva portrete apartinand unor artisti anonimi, activi in Tarile Romane in secolul al XIX-lea.

Colectia dr. Sorin Schachter

Absolvent al Institutului de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti, Sorin Schachter a fost atras indeosebi de arta romaneasca contemporana. Inainte de a emigra in Israel a donat trei lucrari peisagistice: doua de Ghiata si o acuarela de Nutzi Acontz.

Colectia Sica Alexandrescu

Personalitate a artei scenice, Sica Alexandrescu a donat, prin intermediul sotiei, Aurelia Alexandrescu, patru lucrari: Petrascu (Borcanul cu pensule), Tonitza (Nud vazut din spate), Pallady (Natura statica cu anemone) si Iosif Iser (Arlechin si dansatoare).

Colectia de arta comparata Slatineanu

In prezent, aceasta insumeaza peste 400 de obiecte create in spatiul romanesc, occidental si oriental. Sintagma ,"colectie de arta comparata" subliniaza intentia donatorilor de a releva specificitatea creatiei artistice romanesti in context universal.

Colectia Stefanescu - col. Preda

Se remarca preferinta pentru artele decorative. Colectionarii au manifestat un interes special pentru creatia artistilor romani care si-au desfasurat activitatea cu precadere in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Colectia Taru

Colectia cuprinde 152 de piese, dintre care 38 de lucrari de Eugen Taru, pictura si grafica de maestri ai artei romanesti, icoane pe lemn si pe sticla, precum si obiecte de arta extrem-orientala. Donatia cuprinde uleiuri semnate de cunoscuti pictori romani, precum Andreescu, Luchian, Petrascu, Pallady, Tonitza, Iser, Sirato. (L.D.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tun de 500 de miliarde de lei la Allianz Tiriac (275 afisari)
 Se redeschide Muzeul Colectiilor de Arta (58 afisari)
 LIVIU APETROAIE (44 afisari)
 Gheorghe Craciun (40 afisari)
 Stiri pe scurt (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00459 sec.