Ziua Logo
  Nr. 2820 de luni, 22 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Petre Roman se intoarce

Petre Roman lanseaza astazi, la sediul CSDR din Bucuresti, o noua miscare politica prin care incearca sa revina in prim-planul vietii publice. Publicam integral Manifestul Grupului de Initiativa al Societatii Romane pentru Democratie.

Manifest pentru drepturile cetatenilor

I. Realitatea

1. In intreaga tara oamenii spun acelasi lucru: "Vrem dreptate!" "Ne-am saturat sa fim considerati o masa de manevra pentru profitul unei clientele politice".

2. Ingrijirea sanatatii, educatia copiilor si tinerilor, accesul in justitie, un loc de munca, siguranta persoanei, toate drepturi garantate de lege, se afla in criza, fara solutii durabile.

3. Pietele dominate de relatii mafiote distrug profitul, submineaza democratia. Banul si forta sunt deasupra legii. Drepturile cetatenesti sunt garantate doar pe hartie. Constitutia si legile sunt petice de hartie. Umilirea cetatenilor e insa o realitate de zi cu zi. Guvernarea cu aroganta, dispret si agresiune fata de cetatean nu mai poate fi tolerata.

4. In acest moment, oricine intra, in mod sincer, in contact cu cetatenii din Romania, constata ca ei exprima o mare neincredere in politica bazata pe ideea spusa foarte franc ca politica i-a ajutat doar pe politicieni, iar ei, cetatenii, nu s-au ales cu nimic.

5. Tratamentul propus de puterea actuala la inceputul mandatului sau, in legatura cu restabilirea si intarirea autoritatii statului, a devenit otrava din societatea romaneasca de astazi. Este vorba de politizarea in toate domeniile: administratie, primarii, chiar afaceri. Politizarea a insemnat plasarea unor oameni, pe toate nivelurile, dupa criteriul obedientei fata de partid si conducerea sa. Efectele otravii sunt coruptia, incompetenta si nepotismul generalizate in tara. S-o spunem insa limpede si apasat: nu toti romanii sunt coruptibili, nu toti functionarii publici sunt corupti, nu toata clasa politica pune interesele proprii deasupra interesului general.

6. Statul roman sta astazi pe umerii a doar patru milioane de lucratori, precum si a unui numar insuficient de intreprinzatori si proprietari. Ei sunt "talpa tarii" in zilele noastre. Din munca lor se culeg taxe, impozite si alte poveri. Aceste obligatii sunt adesea sufocante si inechitabile. Ele sunt un furt de proprietate daca guvernul impune tot mai mult fiind incapabil sa genereze alte venituri la buget.

7. Aceasta asa-zisa economie de piata este cu totul altceva, e economia de furat. Asa spun, din pacate, si rapoartele internationale despre Romania. Folosind expresii generice precum ,,fenomenul de coruptie in administratie", sau ,,economie de piata nefunctionala", documentele oficiale externe confirma realitatea pe care romanul onest o suporta zilnic. Atat de multi bani sunt deturnati inspre filierele coruptiei, incat se poate spune, cu certitudine, ca prima si poate cea mai importanta resursa actuala de dezvoltare, in tara noastra, este reducerea reala a coruptiei. Sentimentul ca munca cinstita e furata sau zadarnicita de coruptie deprima natiunea si economia, ne lipseste de cei mai valorosi tineri, care pleaca unde vad cu ochii. Deocamdata, munca, harnicia, cinstea nu sunt nici stimulate, nici recompensate in actualul sistem de reglementari fiscale din Romania.

II. Cotitura

8. Vrem ca puterea politica, care e putere fiindca e aleasa de popor, sa dea socoteala pentru dezordinile, abuzurile si hotiile de sub obladuirea ei.

9. Denuntam fara rezerve aceste stari de lucruri fiind constienti si capabili de a le rezolva prin solutii de alternativa. Rolul din totdeauna al statului democratic trebuie de indata restabilit, pentru a asigura protejarea cetateanului de arbitrariul si cruzimea celui cu putere.

10. Integrarea in Uniunea Europeana poate asigura recuperarea marilor noastre ramaneri in urma si intarzieri. Contextul favorabil actual nu este insa dat definitiv. Ceasul istoriei, ca si norocul, nu are mila. Indeosebi, nu are mila pentru lipsa de vointa, lipsa de raspundere si pentru incompetenta liderilor politici.

11. Fara o schimbare reala a societatii romanesti, fara schimbari autentice si consistente pe care omul obisnuit si le doreste in viata lui de zi cu zi, integrarea in UE nu e suficienta. Efectele pot fi noi destructurari economice masive, precum si o mai mare "fuga" din tara a oamenilor competenti. Integrarea formelor fara integrarea fondului e doar integrare de claxon. Riscul este sa nu fim si sa nu devenim europeni nici la noi acasa, nici in Europa.

Or, politica este despre rezultate iar nu despre intentii.

12. Societatea civila trebuie sa-si intemeieze conceptele de valori si strategia pe dreptate, echitate si justitie sociala, evaluarea reala a eficientei muncii, a consecintelor sociale ale acesteia. Democratizarea vietii economice implica organizarea si dezvoltarea unui sistem de control al societatii civile asupra deciziilor economice luate de catre factorii de conducere din institutiile care administreaza si folosesc mijloacele financiare din bugetul statului. Deciziile care privesc raporturile salariatilor cu locul de munca trebuie sa exprime rezultatele dialogului sindicate-guvern. Consideram ca este inadmisibil cumulul de functii sindicale cu cele de natura politica sau administrative.

Aparatoare ale tuturor categoriilor de salariati, sindicatele trebuie sa aiba un cuvant de spus in tot ceea ce inseamna valorificarea muncii.

13. Revolutia romana din decembrie '89 a insemnat capacitatea romanilor de a invinge sentimentul infrangerii. Din pacate, azi a reaparut o cultura a infrangerii, un sentiment de umilinta si de neputinta.

14. Resemnandu-ne sa traim intr-o comunitate a lipsurilor materiale si spirituale, riscam sa traim intr-o comunitate a fricii. Frica e din nou cultivata - frica de competitie, frica de transparenta, de descentralizare, de raporturi de respect intre institutii si cetateanul roman - tocmai pentru ca marea masa sa ramana o comunitate saraca si marginala, pe cand un grup privilegiat sa se imbogateasca fara sa dea socoteala legii.

15. Sa fim curajosi! Nu cu jumatati de masura, cu ezitari, cu pasi ocoliti, ci actiune directa, fiindca tintele se cunosc prea bine. In curaj se arata ce avem mai bun in noi, atunci cand avem ceva bun in noi. Sa restabilim umanitatea! Sa invingem nedreptatea!

III. Angajamentul

16. Semnatarii prezentului manifest au convingerea ca ruptura fundamentala intervenita intre politica si problemele reale ale cetatenilor poate fi depasita printr-un nou angajament si prin sanctionarea fara crutare a vechii politici.

17. Credem ca cei ce au o capacitate verificata sa faca ceva util si eficient in politica sunt oameni care au invatat din viata reala si din experienta acumulata, oameni care au trecut prin fazele dificile ale tranzitiei si inteleg sa se angajeze. Nu doar pentru ei ci si, in primul rand, pentru Romania.

18. A sta deoparte este o risipa. "Se poate si fara mine" are un raspuns categoric: NU SE POATE.

19. Resemnarea cetatii este terenul de joc perfect pentru coruptie si abuz de putere.

20. Ne trebuie un guvern capabil pentru oameni si bun precum sunt oamenii acestei tari.

21. Nu ne putem castiga dreptul la o viata aparata de legi bune si institutii eficiente acceptand resemnati abuzurile si hotia promovate si protejate de bani murdari si putere politica rupta de popor. Daca nu reactionam, relele de la sine nu se rezolva. Dimpotriva se inmultesc si se adancesc.

22. Nu exista victorii obtinute stand pe margine. Merita sa ne adunam daca mergem catre adevar. Trebuie sa ne luptam pentru noi si viitorul copiilor nostri.

Grupul de Initiativa al Societatii Romane pentru Democratie

Petre Roman, Iacob Baciu, Ileana Baciu, Daniel Barbu, Andrei Bondari, Stefan Calinescu, Andrei Corbea, Mircia Dumitrescu, Mircea Dumitru, Marian Enache, Calin Georgescu, Dumitru Ghica, Eugen Constantin Isbasoiu, Emeric Jenei, Eliade Mihailescu, Aurel Milos, Vasile Morar, Stefan Parvan, Radu Alexandru, Valeria Sitaru, Nicolae Spiroiu, Nicolae Staiculescu, Marius Teodorescu, Angheluta Vadineanu, Sorin Vieru, Daniel Zamfir

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ion MURGEANU (50 afisari)
 Petre Roman se intoarce (27 afisari)
 Cuzman a pus botnita Parchetului si Politiei (24 afisari)
 Gorila alba va muri de cancer (22 afisari)
 Fragmente in premiera din volumul "Bricabrac",in curs de aparitie (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00422 sec.