Ziua Logo
  Nr. 2820 de luni, 22 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Cuzman a pus botnita Parchetului si Politiei

Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din Parchetul General a infirmat solutia de incepere a urmaririi penale in ce-l priveste pe presedintele SIF Banat-Crisana in dosarul GAZ VEST * Ovidius Paun a pandit pana cand procurorul care se ocupa de dosar si-a luat concediu si l-a scapat pe Cuzman * Reprezentantii Parchetului tac complice * Impotriva lui Cuzman exista probe categorice in dosarul GAZ VEST care demonstreaza ca a utilizat cu rea-credinta creditul societatii

ZIUA v-a prezentat in ultimile sale numere culisele Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana care, aflata sub talpa presedintelui-director general Ioan Cuzman, a fost despuiata de fonduri uriase, deturnate spre firme-capusa. Dupa ce ati putut citi despre structura paralela pe care Cuzman si "locotenentii" lui au construit-o pe scheletul SIF si al West Bank si despre rezultatele socante ale controlului Curtii de Conturi, intrerupt prematur printr-o decizie abuziva a Comisiilor Juridica si Buget-Finante din Senat, astazi vom arata cum s-a descotorosit, deocamdata, presedintele SIF de o impovaratoare solutie de incepere a urmaririi penale dictata curajos impotriva sa.

Implicarea SIF in majorarea de capital a celei mai importante firme private de distributie a gazelor naturale din Romania (GAZ VEST) si consecintele dezastruoase ale acestei afaceri, dezvaluite in premiera de ziarul nostru, scot la iveala, ca-ntr-un joc de domino, escrocherie dupa escrocherie.

Cuzman din demon, inger

Potrivit unor surse a caror credibilitate nu poate fi pusa sub indoiala, dar care n-au vrut, fiind de inteles, sa le deconspiram identitatea, in cursul lunii iulie a.c., Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie a avizat inceperea urmarirea penala impotriva lui Ioan Cuzman, sub acuzatia de utilizare cu rea-credinta a creditelor in afacerea GAZ VEST. Ceea ce arata negru pe alb ca fraudele de la SIF Banat-Crisana nu mai sunt simple speculatii.

Ioan Cuzman fusese anterior interogat de ofiterii Directiei Cercetari Penale pe marginea denuntului formulat de afaceristul aradean Liviu Ilievici, actionar majoritar la SC COMERA SA. Acesta il acuza pe presedintele SIF Banat-Crisana de comiterea mai multor infractiuni in legatura cu majorarea de capital a societatii GAZ VEST, al carei presedinte Ilievici fusese pana in octombrie 2002. La acea data, ZIUA a fost singurul ziar care a publicat informatia. Cuzman a replicat ca audierea lui la DCP-IGP n-a fost decat o simpla formalitate si ca autoritatile s-ar fi edificat asupra nevinovatiei lui. A mintit insa!

Parchetul General a dispus asadar la finele lunii iulie ca in dosarul GAZ VEST (instrumentat de fapt de Directia Cercetari Penale, sub supravegherea unui procuror), Cuzman sa fie invinuit oficial. Lui i s-a retinut ca s-a angajat la o investitie de 3.000.000 de dolari, dar n-a varsat din aceasta suma pana la data scadenta - in toamna anului trecut - decat 1.500.000 de dolari. Prin aceasta, s-a apreciat ca el a creat prejudicii importante GAZ VEST care a reziliat zeci de contracte de concesiune si a intrerupt lucrarile de bransare la reteaua de gaze naturale in alte zeci de localitati.

Punerea sub urmarire a lui Cuzman a fost cu atat mai rasunatoare, cu cat presedinte SIF-ului avea un "teren bun" la Directia Cercetari Penale. In acest sens, trebuie numai sa amintim de arestarea fostului director de la "West Bank" - Bucuresti, Berbec, impotriva caruia Cuzman depusese plangere pentru ca ar fi aprobat ilegal un credit de 2.000.000 de dolari unui anume Valentin Nedelcu. Interesul lui Cuzman s-a grefat perfect atunci pe masura dispusa de fostul sef al Serviciului Fraude Bancare, col. Popescu. De altfel, acesta este un cunoscut al aparatorului presedintelui SIF, av. Viorel Spanu, fost procuror.

Popescu a fost avansat intre timp in functia de adjunct al sefului DCP Jenica Arion, iar, in 19 august a.c., cand Cuzman a fost reaudiat in noua sa calitate de invinuit in afacerea GAZ VEST, el se afla la comanda Directiei, Arion fiind in concediu.

Imediat, lucrurile s-au intors cu 180 de grade. Din demon, Cuzman a ajuns un ingeras blajin. Concret. Solutia de incepere a urmaririi penale a fost infirmata nu dupa multe zile!

"Iertatea pacatelor" lui Cuzman in afacerea GAZ VEST a fost decisa de nimeni altul decat actualul sef interimar al Sectiei II de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General. Fost general MI, actualul procuror Ovidius Paun, a infirmat solutia luata curajos de subordonatul sau Francisc Hirsman. In birourile procurorilor din Parchet se vorbeste ca Paun a pandit pana cand Hirsman a intrat in concediu, a pus mana pe dosar si a rescris solutia. Interesant este ca Ovidius Paun a infirmat solutia, chiar daca dosarul nu a fost inaintat niciodata Parchetului pentru analizarea vreunei plangeri impotriva masurii luate. Verificarile noastre la registratura Parchetului Curtii Supreme de Justitie confirma acest fapt.

Or, daca dosarul ar fi fost inaintat Parchetului, cererea trebuia rezolvata fie de procurorul supraveghetor al cauzei, fie de seful acestuia, procurorul-sef Luminita Sega.

Abia impotriva solutiei acestora s-ar fi putut pronunta Ovidius Paun. Deocamdata nu se cunoaste in ce mod i-a parvenit dosarul spre studiu lui Paun, pentru a dispune aceasta masura, atata timp cat la IGP nu figureaza ca acesta sa fi iesit vreodata spre Parchet, iar la Parchet nu rezulta sa fi intrat vreodata. De altfel, nici solutia infirmarii nu este inregistrata in evidentele Parchetului.

Una peste alta, in prezent, nu se mai efectueaza nici un act de urmarire penala impotriva lui Cuzman, desi in cauza anterior se dispusese efectuarea unei expertize contabile care sa lamureasca daca actele si faptele lui au creat sau nu prejudicii SC GAZ VEST.

Cine este Ovidius Paun?

Ziarul nostru a aratat si in trecut ca Ovidius Paun are o reputatie indoielnica, fiind anchetatorul care in 1977, ca procuror al Sectorului 1 delegat la Procuratura Tribunalului Bucuresti, a jucat un rol activ in arestarea taximetristului George Samoilescu (acuzat de uciderea unei tinere in celebrul dosar "Anca"), desi era complet nevinovat. Paun este inca de atunci prieten cu fostul sef al DCP din Militie, Tudor Stanica (fugar, condamnat pe fond la 11 ani in dosarul "Gheorghe Ursu").

In plus, el este unul dintre procurorii detasati in perioada mineriadelor la U.M. Magurele si Scoala de Politie de la Baneasa. In acele adevarate "lagare", peste 1000 de persoane au fost retinute abuziv, in lipsa oricarui mandat, intre 13 si 16 iunie 1991. Paun a coordonat "trierea" si, alaturi de alti procurori, a emis 186 de mandate de arestare.

Avocata Monica Macovei, care a pledat la Strasbourg in numeroase cazuri in care cetatenii romani s-au plans cu privire la incalcarea drepturilor omului de catre institutiile statului, a analizat minutios 72 dintre arestarile efectuate atunci. Concluzia: 56 sunt imputabile procurorilor. Socant este ca pentru a raporta o statistica cat mai "consistenta", procurorii lui Paun au arestat si persoane cu grave deficiente psihice. Impotriva lui Paun, Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania a depus inca din 1997 o plangere penala, dar presedintele AVMR, Viorel Ene, sustine ca n-a primit nici un raspuns.

Pe de alta parte, Paun este procurorul care a aparut pe "traseul" musamalizarii dosarului in care presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor si fratii acestuia sunt cercetati pentru vanzarea unei firme catre un iranian-fantoma. El s-a ocupat zelos si de trimiterea in judecata a colegului sau de la Oradea, Alexandru Lele, intr-o cauza in care procurorul Cristian Panait s-a sinucis nemaisuportand presiunile facute asupra lui.

Poate fi semnificativ si faptul ca in 1991, cand se afla la Parchetul de pe langa Tribunalul Municipiului Bucuresti, el a lucrat in subordinea actualului avocat al lui Cuzman, Viorel Spanu.

Colac peste pupaza, transferul sau in Ministerul de Interne l-a propulsat la Directia Cercetari Penale, ca sef intr-o perioada a actualului adjunct, col. Popescu. Ulterior, Paun a fost numit adjunct al Inspectoratului General al Politiei.

MJ nu poate tolera "jongleriile" de la Parchetul General

ZIUA solicita pe aceasta cale Ministerului Justitiei sa deschida o ancheta cu privire la "alba neagra" din dosarul GAZ VEST, sa judece daca Hirsman a considerat corect ca Ioan Cuzman sa fie pus sub invinuire ori daca Ovidius Paun a comis deliberat un act de musamalizare.

De altfel, ziarul nostru a cerut Parchetului General date suplimentare despre aceasta "morisca" a solutiilor in afacerea GAZ VEST, insa ni s-a raspuns ca ancheta este in curs de desfasurare si ca orice masura dispusa este confidentiala. In conditiile in care Parchetul General organizeaza pana si conferinte de presa pe marginea altor "anchete in desfasurare", acolo unde procurorii se "impauneaza" cu munca lor "titanica", este clar ca raspunsul este cu talc. De fapt, Parchetul General pare sa ascunda sub pres mizeria din propria ograda. Daca este asa, inseamna ca Ovidius Paun n-a musamalizat acest caz de capul lui, ci cu buna stiinta a superiorilor sai, fara de care raspunsul otravit n-ar fi putut fi transmis redactiei ZIUA.

Mai mult, si Inspectoratul General al Politiei, care sistematic pune la dispozitia presei date cu privire la alte cauze in curs, a refuzat sa ne raspunda la intrebarile legate de afacerea "Cuzman-GAZ VEST". Interesat este ca atat raspunsul Parchetului, cat si al IGP sunt "croite" pe acelasi calapod. Ele nu difera ca substanta. Fiecare raspuns este structurat pe doua paragrafe, invoca "prejudicierea confidentialitatii cercetarilor" si "incalcarea prezumtiei de nevinovatie a persoanelor vizate" si nici unul nu aminteste raspicat numele lui Ioan Cuzman, ci doar al denuntatorului (desi intrebarile noastre se refereau direct la presedintele SIF Banat-Crisana). Totodata, atat IGP, cat si Parchetul General arata ca inteleg sa se conformeze "Recomandarii (2003) 13 (punctele 6 si 8 din anexa) a Comitetului de Ministri al Comisiei Europene, adoptata la Strasbourg la 11 iulie 2003".

Similitudinile raspunsurilor (pe care le puteti compara in facsimil) arata pana unde se leaga interesele de a-l "scapa basma curata" pe Cuzman. Doua institutii distincte, contactate separat, au raspunsuri aproape identice (s-au folosit pe alocuri doua trei sinonime) pe aceeasi speta. Ce indica acest aspect? Faptul ca raspunsul a fost "pritocit" de o singura persoana ori in urma unei "sedinte comune" intre persoane din IGP si Parchetul General co-interesate in acoperirea infractiunilor lui Cuzman.

Reteta unei afaceri falimentare

Sa revenim acum la fondul problemei. Intr-adevar, SIF-ul a virat acum doua luni si cea de-a doua transa, intrucat ceilalti co-actionari ai GAZ VEST au amenintat cu plangeri penale. Insa, intarzierea de zece luni a impus si achitarea unor penalitati cifrate la 9.000.000.000 de lei. Daca Ioan Cuzman nu raspunde personal pentru acesti bani, atunci cine-i suporta? Ovidius Paun?

Ca urmare a neachitarii la timp de catre SIF a obligatiilor luate la majorarea de capital al societatii, aceasta a inregistrat pierderi semnficative. In vara anului trecut, inainte ca SIF sa se angajeze la finantarea GAZ VEST, societatea era lider in domeniul distributiei de gaze in judetele de la granita cu Ungaria, avand profituri spectaculoase. In numai doi ani de la infiintare, GAZ VEST construise de pilda peste 600 de kilometri de retea in aproape 30 de localitati si incheiase contracte de concesiune cu inca 40. In acest context, SIF-ului i s-a oferit 25% din actiuni, precum si managementul societatii, in schimbul a 3.000.000 de dolari. Banii urmau sa fie destinati exclusiv dezvoltarii GAZ VEST.

Timpul avea sa constate insa ca Ioan Cuzman si ceilalti subordonati ai sai din SIF, care preluasera puteri decizionale in GAZ VEST, nu numai ca nu au injectat bani pentru sustinerea lucrarilor contractate, asa cum se angajasera, ci au sistat toate investitiile demarate si n-au facut altceva decat sa plateasca salariile intr-o societate abulica.

Marturie sunt contractatele incheiate anterior implicarii SIF cu reprezentantii consiliilor locale din Pantelimon si Cornetu, judetul Ilfov. In aceste cazuri, investitiile nu mai necesitau decat un imbold financiar redus pentru finalizarea lor. Cuzman, sprijinit si de partenerul strain din GAZ VEST, Adam Pool (cercetat si el in dosarul de la IGP) a renuntat insa la aceste contracte, ducandu-se astfel pe apa Sambetei peste 15 miliarde de lei.

In plus, in urma cu sase saptamani, si ultimul consiliu local din sudul tarii, respectiv Snagov, care cedase realizarea retelelor de distributie a gazelor catre GAZ VEST, a decis sa rezilieze contractul. Motivul l-a constituit faptul ca Ioan Cuzman si acolitii sai care au pus mana pe conducerea GAZ VEST nu aprobasera in cadrul bugetului pentru 2003-2005 nici un leu pentru terminarea investitiei din Snagov.

Din documentele detinute de noi reiese ca bugetul s-a orientat exclusiv catre finalizarea lucrarilor din zona de vest. S-ar putea zice, la o adica, ca n-ar fi nimic rau sa vrei sa faci un lucru, nu doua, dar bun. Cuzman insa a dat rateu si in Vest, asa cum ati putut citi in ziarul de sambata. (Va urma)

Adrian ARTENE

Dan COSTE

Redactia ZIUA pune la dispozitia tuturor celor care detin date palpabile despre fraudele savarsite la SIF Banat-Crisana, precum si la celelalte patru societati de investitii financiare, doua adrese de e-mail la care ni se poate scrie: "investigatii_ziua@yahoo.com" si "investigatii_ziua@hotmail.com".

De asemenea, redactorii "Departamentului Investigatii" ZIUA pot fi contactati la numarul de telefon (021)310.24.96 ori la adresa Strada Ion Campineanu, nr. 4, sector 1, Bucuresti.

La solicitarea expresa a celor care ne vor scrie, ZIUA va asigura protectia anonimatului.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ion MURGEANU (50 afisari)
 Petre Roman se intoarce (27 afisari)
 Cuzman a pus botnita Parchetului si Politiei (24 afisari)
 Gorila alba va muri de cancer (22 afisari)
 Fragmente in premiera din volumul "Bricabrac",in curs de aparitie (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00428 sec.