Ziua Logo
  Nr. 2802 de luni, 1 septembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Seful Misiunii SUA a Aliantei Nord Atlantice, Nicholas Burns, in exclusivitate pentru ZIUA

"Romania este deja un lider in NATO"

ZIUA: Excelenta, NATO se schimba intr-un ritm foarte rapid in ultimii ani, in special dupa 11 septembrie 2001. Mobilitatea si eficienta sunt cateva dintre obiectivele acestor schimbari. Ne-ati putea prezenta esenta conceptului de "Noua Alianta"?

Ambasador Nicholas Burns: Intr-adevar, NATO se schimba intr-un mod fundamental. Cand ne-am intalnit, acum un an, la Praga, unii dintre liderii nostri au afirmat ca ne confruntam cu o schimbare, cu o transformare fundamentala din trei puncte de vedere. Si asa este. In primul rand, este vorba de noi misiuni. Vechile misiuni din timpul Razboiului Rece aveau drept scop protejarea Europei Occidentale prin stationarea unor forte considerabile in Vestul Europei. Noile misiuni sunt de a proteja America si Europa de Nord prin desfasurare de forte in afara acestor zone. De aceea, NATO a preluat conducerea Fortei Internationale de Mentinere a Pacii din Afganistan, de aceea majoritatea tarilor NATO au trupe in Irak. Consideram ca acum cea mai mare amenintare este terorismul global si legatura acestuia cu armele de distrugere in masa - chimice, biologice, nucleare. Deci, NATO trebuie sa fie pregatita sa se achite onorabil de aceste noi indatoriri. Este un aspect foarte diferit de cele din trecutul organizatiei. Aceasta este prima parte a schimbarii.

NATO va fi formata 40% din foste tari comuniste

A doua parte este ca ne-am marit numarul membrilor; am primit trei noi tari in 1999, vom putea primi alte sapte tari, printre care si Romania, in mai 2004, si aceasta inseamna deja ca, in primavara urmatoare, 40% dintre membrii nostri vor fi foste tari comuniste. Si cred ca aceasta situatia va muta centrul nostru de greutate spre Est. Si ne va da o orientare diferita. Cred ca aceste noi tari membre, inclusiv tara dvs., ne vor oferi o perspectiva diferita, un spirit diferit, ceea ce va fi o schimbare pozitiva. Si noi dorim sa pastram usa deschisa si altor extinderi. Aceasta este a doua categorie de schimbari.

In al treilea rand, dupa cum ai mentionat si in intrebare, este evident ca avem nevoie de un nou tip de capacitati militare. Pentru moment, pentru a merge in Afganistan, ai nevoie de punti aeriene strategice, pentru a transporta acolo trupe, ai nevoie de arme moderne, cu munitii cu ghidaj de mare precizie - care au fost atat de eficiente in razboaiele din ultima decada -, ai nevoie de comunicatii sigure. Am incercat astfel sa investim in noile tehnologii, si unele tari au facut-o foarte bine, in timp ce altele mai putin. In ce priveste Romania, eu cred ca a devenit unul dintre cei mai buni parteneri ai nostri...

Romania - o tara conducatoare

ZIUA: Despre aceasta ar fi si urmatoarea mea intrebare. Care considerati ca este rolul si potentialul Romaniei in aceasta Noua Alianta?

N.B.: Vreau sa spun ca deja consider Romania ca un lider in NATO. Si o afirm foarte serios. De ce? Pentru ca Romania s-a angajat in operatiuni de mentinere a pacii in Bosnia, Romania s-a oferit sa se implice in diferite misiuni dificile, de importanta strategica, in Afganistan, in cadrul batalionului mecanizat, si Romania este acum implicata si in misiunile batalionului britanic si a celui polonez din Irak. Aceasta inseamna a fi o tara conducatoare. Nu toate tarile din NATO depun asemenea eforturi, considerabile. Am apreciat acest lucru. Si cred ca unul din motivele pentru care noi, Statele Unite, am sprijinit Romania atat de puternic pentru a fi primita in NATO - am fost primii care v-am sprijinit - este pentru ca am simtit ca tara dvs. va intari Alianta. Au fost elemente-cheie: vointa politica, capacitatile militare. Aceste lucruri ne vor ajuta sa devenim o Alianta mai buna. Cred ca Romania s-a distins printre celelalte tari est-europene, ca unul dintre lideri. Fara nici o indoiala.

Adaug si faptul ca si conducerea tarii dvs. este foarte respectata: premierul Adrian Nastase, ministrul de Externe Mircea Geoana, ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, au o foarte mare credibilitate in Statele Unite si in multe tari ale NATO, iar acest lucru a ajutat in egala masura Romania. M-am intalnit astazi (vineri, 29 august - n.red.) cu presedintele Ion Iliescu si cu premierul Adrian Nastase, cu Mircea Geoana si cu Ioan Mircea Pascu, m-am adresat tuturor ambasadorilor romani. Am simtit existenta unui parteneriat puternic si intens cu Romania intr-un numar mare de probleme. Acest lucru va ajuta foarte mult Romania cand va intra in NATO anul viitor, in mai. Romania va fi un bun aliat al SUA.

Reforme care trebuie realizate

ZIUA: NATO este o organizatie destinata sa apere principiile si valorilor democratice. Statele Unite ne-au ajutat foarte mult, dupa caderea comunismului, pentru a deveni o tara democratica. Care considerati ca ar trebui sa fie principalele reforme pe care Romania trebuie sa le realizeze pentru a dobandi statutului de democratie consolidata?

N.B.: Cred ca Romania a realizat deja o reforma semnificativa in domeniul politicii externe si de aparare. Si si-a castigat deja o pozitie foarte credibila in Europa. Romania este o tara semnificativa, un important element in NATO, in domeniul politicii externe si de aparare.

In ultimele 18 luni am fost in tara dvs. de trei ori; nu sunt in expert in Romania dar am avut destul de multe contacte cu Romania, cu politicieni romani, astfel incat sa pot cunoaste cate ceva din ce se intampla in tara dvs. Din punctul meu de vedere - acesta este si al ambasadorului Michael Guest, care a vorbit despre acest lucru; el este foarte sustinut de Washington, si eu il sustin la randul meu si impartasesc punctul sau de vedere -, consider ca Romania trebuie sa abordeze frontal unele dintre problemele interne care ar trebui rezolvate daca Romania vrea sa devina o democratie puternica si pe deplin fomata. Probleme sunt: coruptia si statutul legii si dreptului, a democratizarii. Sunt multe tari care lucreaza pentru rezolvarea acestor probleme. Nu doar Romania se afla in aceasta situatie, ci si multe alte tari din Europa Centrala. Dar, este vorba de reforme care trebuie sa fie realizate pentru ca revolutia democratica sa fie incheiata.

NATO si UE vor supraveghea Romania in urmatorii ani

Cred ca sunt unele probleme care sunt abordate in ultimii ani in procesul de integrare europeana. Uniunea Europeana le supravegheaza indeaproape. Problemele ridicate de NATO sunt de lunga durata, se refera la procese de durata. NATO va continua sa aminteasca Romaniei, Bulgariei, tarilor baltice, Sloveniei, Slovaciei, de probleme importante: importanta alegerilor libere, a unei prese libere, combaterea coruptiei, corectitudinea Justitiei. Toate aceste probleme nu sunt doar ale Romaniei. Dar aceste schimbari necesita un mare efort din partea Romaniei.

Secretul informatiei NATO - ingrijorare si preocupare

ZIUA: In ce priveste coruptia si in stransa legatura cu problemele legate de coruptia din Romania exista fosti membri ai politiei secrete - Securitatea - care si-au mentinut sau realizat legaturi in noile servicii secrete. Unii dintre acesti fosti membri ai Securitatii au avut legaturi cu KGB. Cum va puteti asigura ca informatiile NATO sunt pe maini sigure?

N.B.: Aceasta a constituit o mare ingrijorarea si preocupare a NATO si a SUA inainte de summit-ul de la Praga. Si continua sa fie. Evident, in ce ii priveste pe toti noii membri, nu doar Romania. Una dintre obligatiile tarilor membre NATO este de a proteja informatii clasificate - secrete, referitoare la capacitatile militare ale NATO si la activitatile politice ale acesteia. Si am realizat un program foarte riguros la Cartierul General de la Bruxelles pentru a ne asigura ca noile tari isi vor indeplini responsabilitatile. Aceasta este una dintre cele mai importante probleme pentru noile membre, nu doar pentru Romania, ci si pentru Bulgaria, pentru toate tarile. Evident, urmarim cu totii daca aceste tari isi indeplinesc sau nu obligatiile si daca nu o fac, insistam pentru ca acest lucru sa se intample, prin indicarea masurilor corective necesare ce trebuie luate pentru a-si imbunatati sistemul. Aceasta este o obligatie foarte importanta si trebuie sa fie tratata cu foarte mare seriozitate de toate tarile.

Trebuie ca Rusia sa lucreze impreuna cu noi

ZIUA: In Noua Alianta, fosti inamici stau acum la aceeasi masa. Pentru noi, care suntem in proximitatea fostei URSS, este greu sa nu luam in considerare viziunile imperialistice ale Rusiei. Care este opinia dvs. despre vrerea Rusiei in Noua Europa?

N.B.: Credem ca Rusia este unul dintre cei mai importanti parteneri, ca Rusia a ales sa se indrepte spre un viitor democratic, cu siguranta non-agresiv. Rusia este un partener si un prieten de valoare al NATO. Rusia a decis acum doi ani ca nu vrea sa devina membra a NATO, ci partener. Si astfel, acum un an si jumatate am creat Consiliul Rusia-NATO, care este foarte activ. Este o noua generatie de rusi care lucreaza la Bruxelles si a avut un foarte mare succes. Credem ca participarea Rusiei ca partener al NATO, al UE, este foarte importanta, are un rol crucial in realizarea obiectivului nostru major, care este o Europa unita, libera si pasnica. Stabila si unita. Unde nu va mai fi razboi niciodata. Acesta este scopul. Trebuie ca Rusia sa lucreze impreuna cu noi pentru a realiza acest obiectiv. Nu ne mai temem de Rusia. Rusia nu se mai teme de noi. Si aceasta este una dintre cele mai mari schimbari ale ultimilor zece ani. Nu am nici un motiv sa pun sub semnul intrebarii motivatiile Rusiei, pentru ca Rusia este dominata de o vointa extraordinara de a participa pe aceasta baza.

ZIUA: Dvs insa sunteti o mare putere, ceea ce nu se poate spune despre noi.

N.B.: Rusia nu mai are planuri negative sau agresive fata de nimeni din NATO. Rusia doreste sa lucreze cu NATO. Credem ca Razboiul Rece a trecut intr-adevar. Si ca avem multe in comun cu Rusia. Si ca multe dintre amenintarile care sunt importante pentru noi - terorism, proliferarea nucleara - reprezinta amenintari si pentru Rusia. Deci, ne confruntam cu amenintari comune impotriva carora trebuie sa lucram impreuna.

Daca Forta Europeana va intra in competitie cu NATO, vom avea probleme

ZIUA: Ce sentimente aveti fata de Forta de Securitate si Aparare Europeana (ESDI) si relatia transatlantica?

N.B.: Statele Unite sprijina dezvoltarea unei politici externe si de securitate a Uniunii Europene. Noi vrem sa fim parteneri ai UE pe o baza de cooperare. Si cred ca am atins acest nivel. Sunt unele, cateva voci in UE care se gandesc la o relatie in competitie cu SUA. Unii vorbesc despre faptul ca UE ar trebui sa fie o contrapondere a SUA. Dezavuam acest punct de vedere, ar fi o greseala majora. Tot ceea ce am construit din 1945 va fi distrus. Speram ca UE va incerca sa coopereze cu NATO si nu se va cladi o relatie bazata pe competitie. Daca forta de securitate si aparare se va construi pe o relatie de cooperare, o vom sprijini. Daca, pe de alta parte, va incerca sa fie in competitie cu NATO, credem ca vom avea probleme. Este o intrebare relevanta. Patru dintre tarile UE au cerut crearea unei institutii militare a UE independente, pe care o consideram in contradictie cu ceea ce am cazut de acord cu UE, cu ceea ce inseamna o relatie normala.

In prima linie a NATO

ZIUA: Romania va fi, dupa cum a afirmat ambasadorul Michael Guest, in prima linie a NATO. Unii jurnalisti considera ca Romania este si ultima frontiera a NATO in aceasta regiune. Care este opinia dvs.?

N.B.: Sunt si nu sunt de acord. Sunt de acord cu ambasadorul Guest ca Romania se afla deja in prima linie a NATO. Am explicat acest lucru anterior. Nu cred ca Romania este ultima frontiera. Croatia, Macedonia, Albania si-au depus candidatura pentru NATO. Bosnia si Serbia-Muntenegru au o relatie stransa cu NATO. Ucraina, Georgia la fel. Sunt multe tari care pe viitor ar putea deveni membre ale NATO sau parteneri ai NATO. Deci, trebuie sa fim deschisi catre acest lucru. Cred ca influenta si interesele NATO se extind: in Asia Centrala, in Caucaz. Nu toate tarile vor putea deveni membre, dar vor putea fi partenere ale NATO. Deci, nu cred ca Romania este ultima frontiera. NATO are un potential de crestere pe viitor, cel mai mare din istoria acestei organizatii.

Interviu realizat de Victor RONCEA

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 CRISTIAN SIMIONESCU (65 afisari)
 VASILE PROCA (60 afisari)
 HOP inainte pentru Natalie Ester si Adrian Vancica (41 afisari)
 Dedal surprins in "Labirintul" artei plastice (33 afisari)
 Stiri (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01227 sec.