Ziua Logo
  Nr. 2760 de luni, 14 iulie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Ascensiunea lui Gusa poate fi oprita

Dan PAVEL

O tara in care principalul eveniment politic este demisia din PSD a secretarului general, Cozmin Gusa, nu pare departe de sintagma interbelica "locul unde nu se intampla nimic." Desi evenimentul apartine derizoriului, adica politicii autohtone, cum tot ce se petrece in tara asta - si in orice tara din lume, democratica sau nedemocratica - depinde de politica, suntem obligati sa acordam atentie unor evenimente care tin mai degraba de rubrica mondena. Inainte de a raspunde la intrebarea cum de a capatat demisia tanarului pesedist o importanta "cruciala," ar trebui sa raspundem la intrebarea cum de a ajuns un anonim, de ale carui merite nimeni nu auzise vreodata, in pozitia de secretar general al PDSR, partidul care a castigat alegerile din 2000. Bineinteles, in aceste pagini nu ma refer la C.G. ca persoana privata, ci la interfata publica a unui activist politic fara trecut.

Promovarea lui Gusa in postul extrem de influent al celui mai mare partid din Romania era de natura sa transmita electoratului ideea ca acest partid este pe cale sa se innoiasca, de unde si ascensiunea unor figuri neerodate de lupta politica din prima linie. Din surse PDSR am aflat la vremea respectiva ca un numar impresionant de tineri bateau la portile partidului, cerand sa se inroleze, iar singura problema a principalului partid de opozitie era ca nu avea suficiente pozitii pentru fiecare. Gusa a fost selectat dintr-un contingent larg de tineri exasperati de performantele politice indoielnice ale coalitiei care guverna intre 1996-2000. Ca persoana fara biografie sau opera, in locul lui Gusa ar fi putut fi oricare dintre miile de "lupi tineri" oportunisti care si-au legat cariera de partidul cel mai puternic si cel mai corupt. Dupa cum au sesizat detractorii sai, gestul inrolarii politice a parut surprinzator pentru ca anterior Gusa se facuse remarcat intr-un ziar de provincie prin articole vehemente impotriva lui Iliescu si a PDSR-ului. Astfel de "schimbari la fata" sunt de neinteles pentru firile dogmatice, pentru cei care nu inteleg prea mult nici din firea umana, nici din ideea ca anumite circumstante fac posibile anumite raspunsuri comportamentale. Prin urmare, dupa acest episod, nu m-ar mira ca fostul secretar general PSD sa ajunga in curtea oricarui partid din Romania, in masura in care nu este respins axiomatic de acelea. Orice partid care ar face un asemenea gest ar avea enorm de castigat. Gusa este detinatorul a numeroase secrete cu privire la partidul de guvernamant, stie si intelege modul in care PSD functioneaza ca masinarie politica si electorala. Prin urmare, ar putea fi folosit pentru a infrange in alegeri partidul lui Nastase.

Oriunde s-ar duce Cozmin Gusa pe lumea asta, el nu va avea niciodata puterea si influenta din PDSR/PSD. La partidul de guvernamant, in cateva luni, i s-a dat o vizibilitate la care politicieni in varsta nu pot ajunge nici macar intr-o cariera. Fara a straluci prin inteligenta sau merite profesionale, dar fiind total dezinhibat si extrem de arogant, in scurta vreme ascensiunea lui Gusa parea a fi a unui viitor prim-ministru sau presedinte al Romaniei. In jurul sau s-a format un fel de curte imperiala, umpluta de VIP-uri si oameni de paie, iar beizadeaua pesedista ajunsese sa se ia de sireturi cu oricine, de la fostul presedinte Constantinescu la scriitori/jurnalisti notorii, precum Octavian Paler, de la primarul Basescu pana la lideri mai mici sau mai mari ai opozitiei, sau chiar din interiorul PSD. Obraznicia personajului placea mitocanilor, asa cum si iesirile populiste ale lui Nastase, Basescu sau Tudor isi au admiratori. In jurul lui Gusa s-a creat mitul noii generatii pesediste, care se pregateste a conduce Romania, si a carei ascensiune nu poate fi oprita.

Setea de putere, influenta si imagine publica a lui Gusa a devenit atat de puternica incat a inceput sa comita erori. O vreme, erorile pareau a face parte din strategia de construire a imaginii publice a personajului. Creat din nimic, Gusa a crezut ca intreaga sa cariera se va desfasura fara ca el sa fie macar vreodata pus in situatia de a da vreo lupta electorala autentica. Ca si toti ceilalti tineri din PSD, fostul secretar general nu a fost ales de populatie in vreo functie si nici nu s-a remarcat prin vreo fapta politica iesita din comun. Ei au beneficiat de piedestalul pe care l-au ridicat politicienii cu experienta din FSN/FDSN/PDSR/PSD. Cand i s-a pus in fata alternativa de a se lupta cu primarul Basescu pentru Capitala, in conditiile in care aproape nimeni din PSD nu crede ca se poate castiga in fata unui asemenea oponent, Gusa a dat inapoi. Si-a dat seama ca nici meciurile penibile date la televizor, nici lista cadourilor exorbitante primite in timp ce oamenii sarmani din tara se confruntau cu situatii limita, nu il vor putea ajuta intr-o confruntare reala. Au mai intervenit niste factori, care tineau de modul neloial in care Gusa se lupta in interiorul partidului impotriva unora dintre liderii importanti. Aici, informatiile care mi-au parvenit sunt exceptionale, dar cum nu le-am confirmat inca din mai multe surse, nu le voi folosi deocamdata (le aman pentru cartea despre Epoca Iliescu si mostenirea politica a FSN). Cert este ca la nivelul conducerii partidului, prin mijloace operative specifice, au parvenit informatii care au contribuit la decizia de a pune ascensiunea lui Gusa in stand by. Tanarul politician pesedist a dat insa bir cu fugitii, semn ca nu era atat de capabil sa joace un rol istoric in partid. Daca Gusa se va duce intr-un alt partid, el nu va avea niciodata pe mana butoanele de putere care i-au stat la indemana in PSD. Ca si in experimentele de antropologie comparata sau de psihologie genetica, la butoanele acelea ar fi facut fata chiar si stramoasele noastre pe linie darwinista. Cu conditia sa isi doreasca o asemenea putere. El si-a dorit puterea, dar nu si-a dat seama ca ii mai trebuiau si multe alte calitati. Totusi, si-a dat demisia. Ar fi eronat sa creada vreun partid politic ca se poate construi o cariera anti-PSD doar pe baza unei demisii din PSD.

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ingineria Cuzman (32 afisari)
 Anna Gavalda, "O iubeam" (30 afisari)
 Piramide otravite (27 afisari)
 Portavionul USS Ronald Regan a fost lansat la apa (26 afisari)
 bucataria de carte (25 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00441 sec.