Ziua Logo
  Nr. 2660 de luni, 17 martie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

300 de credinciosi au stat o ora in curtea Mitropoliei cerand iertarea duhovnicului lor

Sustinatorii parintelui Calistrat sunt prigoniti

Staretul Schitului Sf. Apostol Andrei, din Comanesti, judetul Bacau, a fost demis din functie pentru ca a participat la marsul de ieri

Situatie fara precedent la Iasi: peste 300 de credinciosi, s-au adunat sambata, pe o vreme total nefavorabila, in curtea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei pentru a se solidariza cu duhovnicul lor, preotul Calistrat Chifan, care slujeste de 12 ani in Manastirea Barnova din Iasi.

Revoltati de faptul ca in plin Post al Pastelui credinciosii nu pot sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, au recurs la aceasta forma de protest. Demonstratia sutelor de credinciosi a durat o ora. In acest timp, credinciosii au strans semnaturi pentru sustinerea duhovnicului lor si s-au rugat pentru ca acesta sa fie iertat. Linistea credinciosilor din curtea Catedralei Mitropolitane a fost tulburata de aparitia vicarului Varlaam Merticaru, care a dorit sa poarte discutii cu cinci dintre protestatari. Credinciosii i-au cerut vicarului Varlaam sa stea de vorba cu toti cei prezenti, fapt care a fost refuzat de preot. Decizia preotului Merticaru de a nu sta de vorba cu toti credinciosii a starnit furia maselor. In cele din urma, credinciosii au fost calmati de ieromonahul Pahomie Ghintuiala, venit special de la Bacau pentru sustinerea preotului Calistrat. Inainte de a pleca spre casele lor, credinciosii ieseni au hotarat sa se adune din nou in Curtea Mitropoliei in cursul zilei de marti, cand ieromonahul Calistrat va fi judecat in Consistoriul Monahal, tribunalul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. In urma cu trei saptamani, ieromonahul Calistrat a fost canonisit de mitropolitul Daniel pentru incalcarea unor canoane bisericesti, cum ar fi calugarirea fortata a unor tineri si sustinerea Sfintei Liturghii fara binecuvantarea mitropolitului Daniel. Aceste acuzatii au fost formulate de patru tineri care au fost calugariti de ieromonahul Calistrat.

Pentru ca a venit la Iasi sa-l sustina pe duhovnicul sau, preotul Calistrat Chifan, ieromonahul Pahomie Ghintuiala, staretul Schitului Sf. Apostol Andrei, din Comanesti, judetul Bacau a fost demis din functie. Prea Sfintia sa Eftimie, episcopul Romanului a mai luat si alte masuri impotriva ieromonahului Pahomie. Astfel, in decizia de demitere, ieromonahul este mutat la Manastirea Runc, din comuna Buhusi, Bacau si urmeaza sa fie judecat in Consistoriul Monahal al Episcopiei Romanului, in urma caruia se vor stabili si alte masuri disciplinare.

Magda OLTEANU

Angela MAFTEI

ZIUA de Iasi

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Topmodel dupa gratii (342 afisari)
 Actrita Elena Albu a murit (306 afisari)
 Sustinatorii parintelui Calistrat sunt prigoniti (276 afisari)
 Denisa Mirena PiScu (169 afisari)
 Bordel mascat (73 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00438 sec.